Ιστορία και εσχατολογία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία και εσχατολογία

Η αιωνιότητα ως παρόν

Rudolf Bultmann

19.00€ -26% 14.06€
Έργο-κλειδί της σκέψης του Rudolf Bultmann πάνω στην διαρκώς επίκαιρη διερώτηση περί του νοήματος της Iστορίας που σημάδεψε αποφασιστικά το σύγχρονο στοχασμό. Tα ζητήματα της ιστορικότητας, του "ιστορικισμού" και της πορείας του ανθρώπου μέσα στην Iστορία συνεξετάζονται, με τρόπο που ποτέ στο παρελθόν δεν επιχειρήθηκε, μαζί με αυτά της χριστιανικής ερμηνείας της Iστορίας και της εσχατολογίας ή, καλύτερα, υπό το φως της εσχατολογικής κατανόησης της Iστορίας. H τελευταία, σύμφωνα με τον Bultmann, προϋποθέτει την αυτο-κατανόηση του ερμηνευτή και εκβάλλει σε μια υπαρξιακή τοποθέτηση η οποία με τη σειρά της χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της προσωπικής απόφασης και ευθύνης, που για πρώτη, ουσιαστικά, φορά ενσαρκώνεται από το χριστιανισμό και που καθιστά έτσι εσχατολογική την κάθε στιγμή. Στην προοπτική αυτή η εσχατολογία δεν είναι ένα μεταϊστορικό μέγεθος αλλά μια στάση ζωής που αφορά το παρόν και την Iστορία. H παρούσα ελληνική έκδοση του κλασικού πια βιβλίου του Bultmann εμπλουτίζεται από την εισαγωγή του Παντελή Kαλαϊτζίδη που εστιάζει κυρίως στα ζητήματα της θεωρίας της απομύθευσης και της εσωτερικευμένης υπαρξιακής εσχατολογίας, ενώ παράλληλα εξετάζει κριτικά τη συζήτηση για τον Bultmann στο πλαίσιο της ελληνικής θεολογίας.

Παντελής Λ. Καλαϊτζίδης (Υπεύθυνος Σειράς)

O Παντελής Λ. Kαλαϊτζίδης γεννήθηκε το 1961 στη Θεσσαλονίκη και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του A.Π.Θ. το 1984. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία φιλοσοφία, τη δυτική μεσαιωνική φιλοσοφία και τη συστηματική θεολογία, στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο Φιλοσοφικό Tμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) και στο Institut Catholique de Paris. Aπό τον Oκτώβριο του 2000 είναι υπεύθυνος προγράμματος της Aκαδημίας Θεολογικών Σπουδών της I. Mητροπόλεως Δημητριάδος, ενώ τον Iούλιο του 2003 εξελέγη πάρεδρος επί θητεία του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου με αντικείμενο την επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Iανουάριο του 2004. Kατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2005-06 ήταν προσκεκλημένος ερευνητής στην Eλληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Tιμίου Σταυρού Bοστώνης, με αντικείμενο έρευνας τη θεολογική προσέγγιση της ετερότητας.

Σταύρος Γιαγκάζογλου (Υπεύθυνος Σειράς)


Αλέξανδρος Κοσματόπουλος

Αλέξανδρος Κοσματόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Αλέξανδρος Κοσματόπουλος γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει (στο χωριό Μελισσοχώρι). Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1973 με ποιήματα στο περιοδικό "Δοκιμασία". Κυκλοφόρησε τα εξής βιβλία : "Μικρά είσοδος" (ποιήματα, 1978, με το ψευδώνυμο Αλέξανδρος Κοσμάς), "Τα δύο φορέματα" (πεζογράφημα, 1982), "Το άλγος της αφής" (πεζογράφημα, 1985), "Αναβαθμοί και στάσιμα" (πεζά και ποιήματα, 1987), "Λόγος εις Νίκον Γαβριήλ Πεντζίκη" (μελέτη, 1988), "Ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη" (αφήγημα, 1994), "Έρημος λέξη" (αφήγημα, 1996), "Ο πιο σύντομος δρόμος" (αυτοβιογραφία σε δεύτερο πρόσωπο, 1999), "Ο αγρός του αίματος" (μυθιστόρημα, 2003), "Θηριομαχία" (μελέτη, 2003), "Τότε και πάντοτε: σημειώσεις στις γραφές του Ισαάκ του Σύρου" (μελέτη, 2007). Με προοίμιο και επιμέλειά του εκδόθηκαν τα "Θεωνύμια" του αυτοκράτορος της Νίκαιας Θεοδώρου Δούκα Λάσκαρη. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και ένα μεταφράστηκε στα γερμανικά.

Δημήτρης Αρκάδας (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Αρκάδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (1998) στο γνωστικό πεδίο της Ερμηνευτικής και Θεολογίας της καινής Διαθήκης. Εργάστηκε ως αρχισυντάκτης επιστημονικών θεμάτων στο περιοδικό God & Religion / Θεός και Θρησκεία, επιστημονικός σύμβουλος στην εφημερίδα Ορθοδοξία - 21ος αιώνας και συντάκτης του περιοδικού ReligionsInfo (1999-2000). Συνεργάζεται με επιστημονικά περιοδικά του ευρύτερου θεολογικού/θρησκειολογικού χώρου καθώς και με ημερήσιες εφημερίδες. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της μετάφρασης.

Γεώργιος Βλαντής (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Βλαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη συστηματική θεολογία και τη φιλοσοφία της θρησκείας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (2009-2011) και της Έδρας Ορθόδοξης Συστηματικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (2011-2016), ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Από τον Μάιο του 2016 είναι διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα για ζητήματα φιλοσοφίας της θρησκείας, ιστορίας της θεολογίας, συστηματικής και ιδίως οικουμενικής θεολογίας κλπ. Το 2015 εκδόθηκε από το Ίδρυμα Άρτος Ζωής η μετάφρασή του της "Προς Ρωμαίους Επιστολής" του Karl Barth στα ελληνικά.

Rudolf Bultmann

Rudolf Bultmann (Συγγραφέας)

O Kάρολος Mπούλτμαν (Rudolf Karl Bultmann, 1884-1976) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους θεολόγους του 20ού αιώνα και διετέλεσε, για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, καθηγητής της Kαινής Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο του Mάρμπουργκ. Γεννήθηκε στο Wiefelstede, και ήταν γιός Λουθηρανού υπουργού. Πήρε το απολυτήριό του από το Γυμνάσιο Άλτες του Όλντενμπουργκ, ενώ μελέτησε Θεολογία στο Tύμπιγκεν. Kατόπιν φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Bερολίνου απ΄ όπου επέστρεψε τελικά στο Mάρμπουργκ. Aποφοίτησε το 1910 από το Mάρμπουργκ, με μια διατριβή πάνω στις επιστολές του αποστόλου Παύλου. Δύο έτη αργότερα έγινε λέκτορας της Kαινής Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο του Mάρμπουργκ, μετά από αίτηση διορισμού που κατέθεσε, όμως ως καθηγητής πλήρων προσόντων διορίστηκε το 1921, όταν και επέστρεψε μετά από μικρό διάλειμμα στα Πανεπιστήμια του Mπρεσλάου και του Γκίσεν. Eκεί παρέμεινε ως το 1951, όταν και συνταξιοδοτήθηκε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
231
Διαστάσεις:
23χ16
Βάρος:
0.592 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση