Οδυσσέας Λυόμενος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οδυσσέας Λυόμενος

Η αναζήτηση της ομηρικής Ιθάκης

Συλλογικό έργο

Robert Bittlestone

James Diggle

Πού βρίσκεται η Ιθάκη, που περιγράφεται με τόση λεπτομέρεια στην "Οδύσσεια" του Ομήρου; Το μυστήριο έχει προκαλέσει σύγχυση στους μελετητές για πάνω από δύο χιλιετίες, ιδιαίτερα επειδή οι περιγραφές του Ομήρου εμφανίζουν μικρή ομοιότητα με το σημερινό νησί που ονομάζεται Ιθάκη. Το βιβλίο αυτό, με πλούσια εικονογράφηση, μας αφηγείται μια παράξενη ιστορία: πώς η πίστη του συγγραφέα ότι "Ο Όμηρος έλεγε την αλήθεια" πυροδότησε την ανακάλυψη μιας εντελώς νέας τοποθεσίας για το βασίλειο του Οδυσσέα. Μια σειρά από φιλολογικά, αρχαιολογικά και γεωλογικά στοιχεία εξετάζονται προσεκτικά καθώς αναζητείται η λύση ενός μυστηρίου που έχει προβληματίσει τους μελετητές για πάνω από δύο χιλιετίες. Μπορούμε πλέον να εντοπίσουμε πραγματικές τοποθεσίες που ταιριάζουν απόλυτα με το ανάγλυφο που περιγράφεται στο έπος - ακόμη και το χώρο όπου βρισκόταν το ίδιο το ανάκτορο του Οδυσσέα. Οι σελίδες της "Οδύσσειας" ζωντανεύουν, καθώς παρακολουθούμε τα γεγονότα της σ΄ ένα φυσικό τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας με υπέροχες έγχρωμες φωτογραφίες και τρισδιάστατες δορυφορικές εικόνες. Πάνω από έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη της Τροίας από τον Σλίμαν, το βιβλίο αυτό αποτελεί τομή, που επιφέρει επαναστατική μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον Όμηρο, και τους πολιτιστικούς μας προγόνους, στην Ελλάδα της εποχής του χαλκού.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Robert Bittlestone

Robert Bittlestone (Συγγραφέας)

Ο Robert Bittlestone έλαβε κλασικές σπουδές και αντίστοιχες στις θετικές επιστήμες, πριν από τις κύριες σπουδές του στα Οικονομικά, στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Είναι ο ιδρυτής της Metapraxis Ltd. (μετάπραξις), εταιρείας που ειδικεύεται στην ανίχνευση έγκαιρων προειδοποιήσεων για πολυεθνικές εταιρείες. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σχετικά με τη σημασία της εικονοποιίας (visualization) και έχει εφαρμόσει τις αρχές αυτές στην προσπάθεια επίλυσης του αινίγματος που περιγράφεται στο βιβλίο αυτό. Είναι παντρεμένος, με τέσσερα παιδιά και περιγράφει τον εαυτό του ως «ενθουσιώδη πλην ανεπαρκή σκιέρ, ιστιοπλόο και σέρφερ».
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

James Diggle

James Diggle (Συγγραφέας)

O James Diggle είναι Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και λατινικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και μέλος (Fellow) του Κολεγίου Κουίνς. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα έργα: "The Oxford Classical Text of Euripides" (Οξφόρδη, 1981-94), "Euripidea: Collected Essays" (Οξφόρδη, 1994) και "Theophrastus: Characters" (Κέμπριτζ, 2004). Διατέλεσε πανεπιστημιακός ρήτωρ (University orator) στο Κέμπριτζ για έντεκα χρόνια, και δημοσίευσε επιλεγμένες διαλέξεις του στο έργο "Cambridge Orations" (Κέμπριτζ, 1994). Είναι αντεπιστέλλων εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

John Underhill

John Underhill (Συγγραφέας)

O John Underhill είναι Καθηγητής Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το πρωταρχικό ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην αξιοποίηση της γεωλογικής έρευνας πεδίου και των γεωφυσικών μεθόδων για τη διερεύνηση της δομής και της στρωματογραφίας των ιζηματογενών λεκανών. Έχει ερευνήσει συστηματικά και έχει φέρει στο φως πολλά νέα στοιχεία για τη γεωλογία των Ιόνιων νησιών, στη δυτική Ελλάδα, από το έτος 1982. Είναι μέλος (Fellow) της Βασιλικής Ακαδημίας του Εδιμβούργου. Επίσης, διαιτητεύει σε αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου και το 2001 εντάχθηκε στον Κατάλογο Διεθνών Διαιτητών της FiFA.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Α. Τουμασάτος (Μεταφραστής)

Ο Ηλίας Τουμασάτος γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1974 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.Ζει εκεί, χειμώνα καλοκαίρι. Τα πρωινά πηγαίνει σχολείο, στο Βαλλιάνειο Γενικό Λύκειο Κεραμειών, και μπαίνει σε όλες τις τάξεις, στα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών. Τις άλλες ώρες, διαβάζει, γράφει, χαζεύει, και προσπαθεί να συνεχίσει να αγαπάει τους ανθρώπους. Όλες τις ώρες ακούει τη μουσική που παίζει στο κεφάλι του. Πριν το σχολείο είχε πάει στο Πανεπιστήμιο, δύο φορές, αλλά δεν πρόκοψε να δουλέψει στα αντικείμενα που σπούδασε (Νομική, Θεατρολογία). Αντίθετα, βρέθηκε να ξεφυλλίζει και να ταξινομεί χιλιάδες βιβλία, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη - αγαπούσε από μικρός τα βιβλία, μα εκεί αγάπησε και την έρευνα. Έτσι, πήρε κι ένα διδακτορικό στην Ιστορία, αλλά, μεταξύ μας, δεν ξέρει τίποτα από ονόματα και χρονολογίες. Το 2014 οι εκδόσεις Αιγιαλός εξέδωσαν το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο. Ήταν "Ο μικρός μάγος και άλλες ιστορίες", και δυο χρόνια μετά ακολούθησαν "Η ψυχή μιας καληνύχτας" και "Το παραμύθι του φυλακισμένου πουλιού". Δεν είχε ποτέ του σκύλο. Αλλά η ιδέα του Παναγή και ο Ντιέγκο, ο υπέροχος σκυλάκος του κ. Γρηγόρη, τον έκαναν να γράψει το βιβλίο "Ο Οδυσσέας στη χώρα των μυθικών σκύλων".

Γεώργιος Θεοδώρου (Μεταφραστής)


Βάσιας Τσοκόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Βάσιας Τσοκόπουλος είναι ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε ιστορία στην Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Πειραιάς 1835-1870· εισαγωγή στην ιστορία του ελληνικού Μάντσεστερ" (Καστανιώτης, 1984· 1999), (μαζί με τον Κ. Κωστή), "Οι τράπεζες στην Ελλάδα, 1898-1928" (εκδ. ΕΕΤ, 1989), "Μεγάλα τεχνικά έργα στην Ελλάδα: τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα" (Καστανιώτης, 1999), "Ένας αιώνας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" (εκδ. ΤΤ, 2001), "Η ομάδα και η πόλη: ο Ολυμπιακός και ο Πειραιάς του Μεσοπολέμου μέσα από ιστορικά τεκμήρια" (Πολύτροπον, 2008), κ.ά. Απά το 1994 επιμελείται την έκδοση των "Απάντων" του Δημοσθένη Βουτυρά (εκδόσεις Δελφίνι/ Στάχυ). Εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
615
Διαστάσεις:
25χ21
Βάρος:
2.287 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση