Το Αιγαίο: Μια διάσπαρτη πόλη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Αιγαίο: Μια διάσπαρτη πόλη

10η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε Βενετίας: Ελληνική Συμμετοχή

Χρήστος Μπουλώτης

Συλλογικό έργο

Θανάσης Μουτσόπουλος

Περιέχονται οι ενότητες κειμένων & εικόνων:

- Γιώργος Βουλγαράκης, πρόλογος
- Τάκης Γεωργακόπουλος, πρόεδρος Π.Ε.Α.: "Η "Ανοιχτή πόλη" του Αιγαίου"
- Κατερίνα Κοτζιά, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Λόης Παπαδόπουλος, Κορίνα Φιλοξενίδου: Εισαγωγή των επιμελητών
- Stefano Boeri, "Μια μεσογειακή ουτοπία"

1. Το Αρχιπέλαγος

1.1 Πόντος
- Massimo Cacciari, "Το Αρχιπέλαγος"
- Ruggiero Romano, "Για την υδάτινη πόλη του Αιγαίου"
- Σπύρος Ι. Ασδραχάς, "Το ελληνικό Αρχιπέλαγος: μια διάσπαρτη πόλη"
- Άγγελος Ελεφάντης, "Βαπόρια, θέλουμε βαπόρια"
- Δημήτρης Φατούρος, "Διέξοδος συμβίωσης"
- Παναγιώτης Τουρνικιώτης, "Sprawl στις γειτονιές του Αιγαίου"
- Γιώργος Τζιρτζιλάκης, "Το ατύχημα της Τίγκη: Αρχιπέλαγος και νεωτερικότητα"

1.2 Νησιά
- Νησιά της προσκύνησης: Χρήστος Μπουλώτης, "Η ιερή παλίμψηστη τοπογραφία του Αιγαίου"
- Νησιά της αρχαιολογία: Κώστας Κωτσάκης, "Αιγαίο, προϊστορία: μια ατελής αφήγηση"
- Νησιά της φιλοξενίας: Θανάσης Μουτσόπουλος, "Sea, sex and sun: για μια τουριστική ανθρωπολογία του Αιγαίου"
- Νησιά του νομαδισμού: Πόλα Μπούσιου, "Μύκονος, η εμμονή της ουτοπίας"
- Νησιά της επιείκιας: Βενετία Καντσά, "Κάποιοι τόποι έχουν διαφορετική ενέργεια"
- Νησιά της εξορίας: Σταύρος Σταυρίδης, "Κατοικώντας την εξαίρεση στο Αρχιπέλαγος"
- Νησιά της ματαιοδοξίας: Νίκος Γ. Ξυδάκης, "Αρχιπέλαγος: η ύλη της νοσταλγίας"

1.3 Γέφυρες
- Γεράσιμος Βώκος, "Το νησί"
- Γιάννης Ζαχαριάδης, "Θιν΄ αλός"
- Φοίβη Γιαννίση, "Δήλιος φοίνικας"
- Mark Wigley, "Ο πυρετός των δικτύων"
- ΜΙΤ Μητρόπουλος, "Euro-islands: προς μια νησιωτική πολιτική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης"
- Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, "Μεσόγειος/Αιγαίο: Αρχιτεκτονική + τεχνολογίες πληροφόρησης"
- Χάρης Βλαβιανός, "Τα δύσβατα σύνορα της γλώσσας"

1.4 Νησολόγια
- Ζήσης Κοτιώνης, Φοίβη Γιαννίση, "Πτήση και πτώση από την Ανατολή ως τη Δύση"
- Νίκος Μπελαβίλας, "Τρεις ιστορίες για το Αιγαίο"
- Βασιλική Γαλανή - Μουτάφη, "Αιγαίο: τουριστικοί προορισμοί, διαπολιτισμικές συναντήσεις και κοινωνικοοικονομικές αλλαγές"
- Εμμανουήλ Β. Μαρμαράς, "Σύγχρονες τάσεις αστικοποίησης στο Αιγαίο πέλαγος"
- Λενιώ Μυριβήλη, "Η μεθοριακή πόλη του Αιγαίου"
- Όλγα Λαφαζάνη, "Θάλασσα προς φυγή... προς έλευση..."
- Λίλα Λεοντίδου, "Μεσογειακές μεταμορφώσεις και το Αιγαίο από γέφυρα σε σύνορο"

Παράρτημα:
- Βασίλης Παππάς (εκ μέρους της Ομάδας Χαρτογράφησης, ΕΔΚΑ Παν. Θεσσαλίας & Παν. Πατρών), "Χαρτογραφώντας την ΄πόλη του Αιγαίου΄"
- Ανθρωπογεωγραφικά δεδομένα της πόλης του Αιγαίου: μεγέθη και χάρτες

2. Αρχιτεκτονικός οδηγός του Αιγαίου: λεξικό υλοποιημένου αρχιτεκτονικού έργου στα νησιά του Αιγαίου (ένα λεξικό εφεδρείας): 89 αρχιτεκτονικά γραφεία, 268 έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε 37 νησιά (επιμ. Απόστολος Καλφόπουλος)
Βιογραφικά

3. Pass - Ports: αταξινόμητες μεταγραφές του Αιγαίου: 33 δημιουργοί σκιτσάρουν, φωτογραφίζουν και γράφουν για το Αιγαίο (επιμ. Μέμος Φιλιππίδης)
Βιογραφικά

Το Ελληνικό Περίπτερο

Γράμματα στη θάλασσα
- Αριστείδης Αντονάς, "Η στέγη" (σχέδιο: Φώτης Σαγώνας)
- Δημοσθένης Κορδοπάτης, "Σπιναλόγκα" (σχέδιο: Ιορδάνης Στυλίδης)
- Σοφία Νικολαΐδου, "Με τον ήλιο στα μάτια" (εικόνα: Ειρήνη Καραγιαννοπούλου)
- Ευγένιος Τριβιζάς, "Η θαλασσογειτονιά" (εικονογράφηση: Μαρία Κριαρά)

Χρήστος Μπουλώτης

Χρήστος Μπουλώτης (Συγγραφέας)

Αρχαιολόγος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο νησί της Λήμνου (1952), σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Συγκριτική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Wϋrzburg (Γερμανία). Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στα Μεταπτυχιακά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έκανε ανασκαφές στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Το 1985 διορίσθηκε αρχαιολόγος-ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών, με ειδικότητα κυρίως το μινωικό και το μυκηναϊκό πολιτισμό. Με την παιδική λογοτεχνία ασχολείται συστηματικά απο το 1987. Έχει γράψει μέχρι σήμερα περίπου τριάντα βιβλία. Το πρώτο του βιβλίο "Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας" κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας (Pier Paolo Vergerio, 1989). Ανάμεσα σε άλλες λογοτεχνικές διακρίσεις, τιμήθηκε στην Ελλάδα το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το έργο του "Το άγαλμα που κρύωνε".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Μουτσόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Μουτσόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Harvard. Συμμετείχε σε multimedia studio στο Center for Advanced Visual Studies του ΜΙΤ. Έχει γράψει τα βιβλία "Μοιάζει με άνθρωπος(ς); ανθρωπομορφισμός, αφαίρεση και σχηματοποίηση στη μαζική κουλτούρα", "No feelings: το εικαστικό punk", "David Carson: μετά την καταστροφή" και "Τι τρέχει; οι εικόνες του Πάνου Κουτρουμπούση", κ.ά. Έχει επιμεληθεί εικαστικές και αρχιτεκτονικές εκθέσεις και καταλόγους εκθέσεων. Από το 1999 μέχρι το 2004 δίδαξε Ιστορία Τέχνης και Πολιτιστική Γεωγραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, από το 2004 μέχρι το 2007 Ιστορία και Θεωρία της τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, και από το 2008 διδάσκει τα μαθήματα της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού της Πόλης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Αρθρογραφεί για την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά σε εφημερίδες και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Ι. Ασδραχάς

Σπύρος Ι. Ασδραχάς (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Ι. Ασδραχάς, ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας, γενήθηκε στο Aργοστόλι της Κεφαλονιάς, το 1933. ΣΠOYΔEΣ 1960. Πτυχίο Iστορικού Tμήματος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Aθηνών 1965-1967. Yπότροφος του IKY για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι 1972. Doctorat de 3e Cycle (EPHE, VI Section - Paris 7) στην οικονομική και κοινωνική ιστορία. 1976. Eleve diplome της EPHE, IVe Section. AKAΔHMAΪKEΣ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ 1. Διδασκαλία 1974-1984. Charge de Conferences στην EPHE, IVe Section 1976-1977. Charge de Cours στο Πανεπιστήμιο Paris-IV 1982-1998. Professeur associe στο Πανεπιστήμιο Paris I, Pantheon-Sorbonne. Διεύθυνση DEA και διδακτορικών διατριβών στο πλαίσιο των etudes Doctorales του Πανεπιστημίου Paris I. 1986-1988. Charge de Conferences στην EHESS. 1993-2005. Eβδομαδιαία σεμινάρια στο KNE/EIE με θέμα: "Προβλήματα οικονομικής ιστορίας, IE΄-IΘ΄αι." 2. Eρευνητικές δραστηριότητες 1961-1965. Bοηθός έρευνας στο KNE/EIE 1967-1974. Assistant de recherches στην EPHE, VIe Section. 1977-1990. Διευθυντής Eρευνών του Προγράμματος Iστορίας της Eθνικής Tράπεζας της Eλλάδας 1987-1991. Mέλος του Δ.Σ. του Iδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Eμπορικής Tράπεζας 1985-1989. 1994-2000 Mέλος της Eπιτροπής Iστορίας του Iστορικού Aρχείου Eλληνικής Nεολαίας 1984-1986. Yπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος της ΓΓET: Φορολογικοί μηχανισμοί και οικονομία στο πλαίσιο των ελληνικών κοινοτήτων, IZ΄-IΘ΄ αι. 1988-1990. Yπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος της ΓΓET: Eλλαδικά αστικά συγκροτήματα και ενδοχώρα, IE΄-IΘ΄ αι.: απορρόφηση πλεονάσματος και συστήματα διασυνδέσεων. 1988-2003. Διευθυντής ερευνών στο KNE/EIE 3. Άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες 1983-2005. Συνδιευθυντής του περιοδικού ΄΄Tα Iστορικά΄΄. 1985-1990. Aντιπρόεδρος της Δ. Eπιτροπής του Iονίου Πανεπιστημίου. 2004-2017 Πρόεδρος των ΄΄Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας΄΄ (ΑΣΚΙ) Έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου 2017, σε ηλικία 84 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Διδάσκει θεωρία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τον Adolf Loos, τον Le Corbusier, την ακτινοβολία του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια και την ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο του "Ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής" δημοσιεύθηκε το 1999 στα αγγλικά (MIT Press) και μεταφράστηκε το 2001 στα ισπανικά (Mairea/Celeste). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικού βιβλίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων και άλλη μια φορά με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Σταυρίδης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Σταυρίδης σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα "Η πολιτισμική εξάρτηση της συμβολικής σχέσης με τον χώρο". Μετείχε στην συντακτική ομάδα του περιοδικού "Εφήμερη πόλη" (κριτικός, βιωματικός και φαντασιακός λόγος για το χώρο). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ουτοπία" (δίμηνη έκδοση θεωρίας και πολιτισμού). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με αντικείμενο τη θεωρητική διερεύνηση των προβλημάτων του χώρου και της αρχιτεκτονικής. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: "Η συμβολική σχέση με τον χώρο", Κάλβος 1990. "Διαφήμιση και το νόημα του χώρου", Στάχυ 1996, "Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή", Ελληνικά Γράμματα 2002, καθώς και σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ε. Κώτσου, "Η υφή των πραγμάτων", Ίριδα 1996. Είναι λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βενετία Καντσά (Συγγραφέας)

Η Βενετία Καντσά έχανε προπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακές στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στο London School of Economics and Political Science. Διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Κωτσάκης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Κωστάκης είναι καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Έχει διδάξει στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, καθώς και στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διευθυντής της πανεπιστημιακής ανασκαφής του νεολιθικού οικισμού στα Παλιάμπελα Κολινδρού και έχει διεξαγάγει ανασκαφές σε μεγάλο αριθμό θέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Γ. Ελεφάντης

Άγγελος Γ. Ελεφάντης (Συγγραφέας)

Ο Άγγελος Ελεφάντης (1936-2008) γεννήθηκε στο Καρπενήσι. Στην Ευρυτανία έζησε ως το 1947. Τελείωσε το γυμνάσιο Χαλανδρίου και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1962. Τη δεκαετία 1964-1974 έζησε στο Παρίσι, όπου σπούδασε ανθρωπολογία και κοινωνιολογία στη Σορβόννη και ιστορία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο σεμινάριο του Geirges Haupt. Το 1968, με τη διάσπαση του ΚΚΕ, εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Μετείχε ενεργά στην έκδοση των περιοδικών "Ελληνική Παρουσία", "Πορεία" (όργανο της ΕΠΕΣ, συλλόγου των Ελλήνων φοιτητών του Παρισιού, στο ΔΣ του οποίου υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος), "L΄ Autre Grece" (αντιδικτατορική έκδοση των Ελλήνων του Παρισιού) και "Αγώνας" (όργανο της οργάνωσης του ΚΚΕ Εσωτερικού στο Παρίσι). Το 1973 παρουσίασε την εργασία του "Le Parti Communiste de Grece devant la resistance". Το 1976 πρωτοεκδίδει και ξεκινάει τη διεύθυνση του περιοδικού "Ο Πολίτης". Το 1976 εξέδωσε επίσης την "Επαγγελία της αδύνατης Επανάστασης: ΚΚΕ και αστισμός στο Μεσοπόλεμο" (εκδ. "Όλκος", επανέκδοση "Θεμέλιο", 1979 και 2000). Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, από τις στήλες του περιοδικού και γενικότερα με τη δημόσια παρουσία του, υπεράσπισε μαχητικά τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς. Μετείχε στην "Κίνηση των 400" και άλλες πρωτοβουλίες ανένταχτων για τη συγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς. Ορισμένα πολιτικά του κείμενα περιλήφθηκαν στη συλλογή "Ο ανεύρετος σοσιαλισμός" (εκδ. "Ο Πολίτης", 1982). Το 1987 εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά, του οποίου υπήρξε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικός συνεργάτης της εφημερίδας "Η Εποχή", καθώς και του περιοδικού "Κάπα". Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άρχισε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Η Αυγή", της οποίας διετέλεσε διαδοχικά αντιπρόεδρος, πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. Το 1991 κυκλοφόρησε το έργο του "Στον αστερισμό του λαϊκισμού" (εκδ. "Πόλις"). Επίσης, από τον Ιούλιο του 2000 και μέχρι το θάνατό του επιμελούνταν το ένθετο "Ενθέματα" ("Γνώμες και ιδέες/ λόγος και τέχνες") της "Κυριακάτικης Αυγής". Ο Άγγελος Ελεφάντης υπήρξε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ Εσωτερικού το 1985, στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στο νομό Ευρυτανίας, στις εκλογές του 2004, και στις εκλογές του 2007 ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία. Είχε παντρευτεί τη Μαριάννα Δήτσα. Είχε δύο παιδιά, τον Νικόλα και την Άννα. Άλλα βιβλία του είναι: "Διά γυμνού οφθαλμού" (εκδ. "Πόλις", 1998), το οποίο περιλαμβάνει κείμενα που δημοσιεύθηκαν στον "Πολίτη", τον "Δεκαπενθήμερο Πολίτη", την "Εποχή" και την "Αυγή", από το 1976 ως το 1997, "Minima Memorialia: η ιστορία του παππού μου" (εκδ. "Πόλις", 2001), "Μας πήραν την Αθήνα...: ξαναδιαβάζοντας την ιστορία 1941-50" (εκδ. "Βιβλιόραμα", 2002). Μετείχε σε πολλούς συλλογικούς τόμους μεταξύ των οποίων: "Ο Ιανός του εθνικισμού και η ελληνική βαλκανική πολιτική" ("Ο Πολίτης", 1992· "Βιβλιόραμα", 2007), "Των αφανών: τρεις ομιλίες για το βιβλίο της Παγώνας Στεφάνου" ("ΑΣΚΙ"/"Θεμέλιο", 1998). Επίσης, συνέγραψε το κεφάλαιο: "Το αντιστασιακό φαινόμενο" στο πολύτομο συλλογικό έργο "Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 1770-2000" σε επιμέλεια Βασίλη Παναγιωτόπουλου. Επιμελήθηκε και μετέφρασε πολλά βιβλία και άρθρα. Πέθανε στην Αθήνα, μετά από μάχη με τον καρκίνο, στις 29 Μαΐου 2008, σε ηλικία 72 ετών. (φωτογραφία από το Παρίσι, 1966-1967)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Α. Φατούρος

Δημήτρης Α. Φατούρος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π. 1952. Επιμελητής Ε.Μ.Π., στον Δ. Πικιώνη και στον Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα, 1953-59. Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) 1959-1996. Πρύτανης του Α.Π.Θ. 1983-1988. Ομότιμος καθηγητής στο Α.Π.Θ. από το 1996. Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών 2014. Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale 1966-67, έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των Η.Π.Α και αλλού. Εκλεγμένος πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), 1973 και 1974. Υπουργός Παιδείας 1993-94 και Πρόεδρος σε διάφορες περιόδους σε Επιστημονικά Κέντρα και Οργανισμούς. Έχει βραβευθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχει μελετήσει πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, που έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις και έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικές και διεθνείς Εκθέσεις. Ατομική Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, 2009. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκδόσεις. Πρόσφατα: Λ. Παπαδόπουλος, Σ. Τσιτιρίδου (επιμ.), Δημήτρης Φατούρος, Αθήνα, Δομές, 2009.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Massimo Cacciari

Massimo Cacciari (Συγγραφέας)

Ο νεοπλατωνιστής στοχαστής Μάσιμο Κατσάρι γεννήθηκε στη Βενετία το 1944. Υπήρξε δήμαρχος αυτής της πόλης από το 1993 μέχρι το 1999. Στο έργο του διασταυρώνονται οι φιλοσοφικές ιδέες, οι πολιτικές απόψεις και οι προβληματισμοί περί τέχνης. Το φιλοσοφικό έργο του, από το βιβλίο του "Krisis" (Milan, 1976) μέχρι τη βασική υποθήκη του: "Dell΄ Inizio" (Milan, 1990) είναι εξαιρετικά πλούσιο, τόσο ώστε να θεωρείται η σημαντικότερη συμβολή της Ιταλίας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκέψη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Τζιρτζιλάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης είναι αρχιτέκτονας και ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων. Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ruggiero Romano (Συγγραφέας)

O Ruggiero Romano γεννήθηκε στο Φέρμο (Άσκολι Πιτσένο) το 1923. Από το 1947 μέχρι το θάνατό του (4 Ιανουαρίου 2003) έζησε στο Παρίσι όπου χρημάτισε πρώτα charge de recherches στο CNRS και από το 1950 μέχρι το 1989, directeur d΄ etudes στην Ecole Pratique des Hautes Etudes-VIe section μετέπειτα (από το 1975) Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Αφού ασχολήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα προβλήματα της ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομικής ιστορίας, μεταπήδησε στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής στην οποία και αφιέρωσε έκτοτε τα κυριότερα έργα του. ΄Ηταν διδάκτωρ honoris causa των Πανεπιστημίων του Μπουένος Άιρες και της Κόρντομπα (Αργεντινή) και του Πανεπιστημίου της Λίμα. Ήταν επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος στη Λίμα και εκείνου του Αγιακούτσο (Περού).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Stefano Boeri (Συγγραφέας)

Ο Stefano Boeri είναι αρχιτέκτων, ιδρυτής του "Multiplicity" και διευθυντής του περιοδικού "Domus".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Κωνσταντόπουλος (Επιμέλεια)


Λόης Παπαδόπουλος (Επιμέλεια)


Κατερίνα Κοτζιά (Επιμέλεια)


Κορίνα Φιλοξενίδου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
577
Διαστάσεις:
32x16
Βάρος:
1.503 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση