Σα μουσική, την νύχτα...
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σα μουσική, την νύχτα...

Γαλλικά ποιήματα αποχαιρετισμού

Συλλογικό έργο

Victor Hugo

Theophile Gautier

9.17€ -26% 6.79€

Η μικρή ανθολογία `Σα μουσική, την νύχτα...` - Γαλλικά ποιήματα αποχαιρετισμού φέρει για ευνόητους... εμπορικούς λόγους όσο μπορεί καθησυχαστικότερο τίτλο υπεκφυγής αντί για εκείνον που φορούσε όταν σταδιακά δημοσιευόταν από το 1993 έως το 2003: τότε ονομαζόταν `Μικρή γαλλική ανθολογία θανάτου`. Ο τίτλος της ανθολογίας δανείζεται το πρώτο ημιστίχιο από τον τελευταίο στίχο του καβαφικού ποιήματος `Φωνές`.
Η επιλογή των ποιημάτων είχε ως μόνο κριτήριο την υποκειμενική αποτύπωση ενός συγκεκριμένου κλίματος, γι` αυτό άλλωστε και η παρούσα συγκέντρωση τους μόνον αύτη τη φιλοδοξία διατηρεί - και καμιά άλλη, ιδίως φιλολογικής ή ιστορικής τάξεως.
Οι ποιητές που παρελαύνουν, πλην ενός, έχουν ζήσει από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει σύντομα βιογραφικά τους. Στο `Παράρτημα` γλίστρησαν μόλις τέσσερα ποιήματα-τραγούδια του θρυλικού chansonnier Georges Brassens (1921-1981), με τον όποιο έχω ασχοληθεί άλλοτε συστηματικά.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Victor Hugo

Victor Hugo (Συγγραφέας)

Ο Βίκτωρ Ουγκώ (γαλλικά: Victor Marie Vicomte Hugo) (26 Φεβρουαρίου 1802 - 22 Μαΐου 1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού. Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του αντιλήφθηκε το λογοτεχνικό του ταλέντο και ξεκίνησε τις μεταφράσεις έργων από τα λατινικά καθώς και δικές του πρωτότυπες ποιητικές εργασίες. Η αξία του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα στο γαλλικό ακαδημαϊκό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την πολιτική μεταλλασσόμενος βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό. Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του "Lettre a une femme" (Γράμμα σε μία γυναίκα): "Je ne sais plus mon nom, je m΄appelle Patrie!" (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς). Προ πάντων, όμως, ως ο μεγαλύτερος Γάλλος συγγραφέας του άμεσου μετεπαναστατικού περιβάλλοντος, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Theophile Gautier

Theophile Gautier (Συγγραφέας)

Ο Pierre-Jules-Theophile Gautier γεννήθηκε το 1811 στην Τάρμπ της Γαλλίας και πέθανε τον Οκτώβριο του 1872. Αν και δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φιλοσοφία, άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική την οποία γρήγορα εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Έργα του είναι: Poesies completes, Les jeunes-France, Δεσποινίς ντε Μωπέν-Διπλούς έρως, La comedie de la mort (Η κωμωδία του θανάτου), Fortunio, Η πίπα του οπίου, Χιλιοστή δεύτερη νύστα, Les grotesques, Η λέσχη των Χασισίνων, Partie carree, Emaux et camees (Σμάλτα και καμέες), Militona, Jean et Jeanette, Αρία Μαρκέλλα, Το μυθιστόρημα της μούμιας κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jean de La Fontaine

Jean de La Fontaine (Συγγραφέας)

O Jean De La Fontaine γεννήθηκε στο Chateau-Thierry το 1621 και πέθανε στο Παρίσι το 1695. Ηθογράφος, δραματουργός, λιμπρετίστας και μυθιστοριογράφος. Γνωστός για τους "Μύθους" του. Έργα του: "Saul", "Meditations poetiques", "Jocelyn", "Le lac", "L΄ isolement", "Recueillements".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alfonse de Lamartine (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Paul Claudel

Paul Claudel (Συγγραφέας)

Ο Paul Claudel γεννήθηκε το 1868 στο Villeneuve-sur-Fere (Aisne) και πέθανε το 1955 στο Παρίσι. Διπλωμάτης, δραματουργός και δοκιμιογράφος. Το 1946 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Το έργο του διαπνέεται από τον καθολικισμό. Έργα του: "Connaissance de L΄Est", "Poemes de guerre (1914-1916", "Le soulier de satin", "L΄ annonce fiate a Marie".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Boufflers

Boufflers (Συγγραφέας)

O Boufflers γεννήθηκε στο Nancy το 1738 και πέθανε στο Παρίσι το 1815. Μαρκήσιος, προοριζόταν για τον κλήρο, αλλά κατέληξε ιππότης της Μάλτας και ονομάστηκε συνταγματάρχης των Ουσάρων. Έγινε κυβερνήτης της Σενεγάλης. Έργα του: "Lettres a ma mere", "Traite sur le libre arbitre".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Agrippa D΄ Aubigne

Agrippa D΄ Aubigne (Συγγραφέας)

Ο Agrippa D΄ Aubigne γεννήθηκε το 1552 στο Pons και πέθανε το 1630 στη Γενεύη. Υπήρξε στρατιώτης και σύμβουλος του Ερρίκου του Δ΄ της Ναβάρρας. Το επικό του ποίημα "Les Tragiques" θεωρείται αριστούργημα του γαλλικού μπαρόκ. Έγραψε και τη χρονογραφία "Histoire universelle".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Remy Belleau

Remy Belleau (Συγγραφέας)

O Remy Belleau γεννήθηκε το 1528 στο Nogent-le-Rotrou και πέθανε στο Παρίσι το 1577. Υπήρξε μέλος της γαλλικής Pleiade και εντρύφησε στην αρχαϊκή ελληνική ποίηση, την οποία μιμήθηκε. Έργα του: "La Bergerie", "Amours et nouveaux echanges de pierres precieuses".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Auguste Brizeux

Auguste Brizeux (Συγγραφέας)

O Auguste Brizeux γεννήθηκε το 1803 στο Lorient και πέθανε το 1858 στο Montpellier. Μετέφρασε τη "Θεία Κωμωδία" στα γαλλικά. Έγραψε ποίηση στα βρετονικά, γλώσσα της καταγωγής του. Έργα του: "Telenn Arvor", "Fumez Breiz".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ausone Chancel (Συγγραφέας)

1805-1878.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Philippe Desportes

Philippe Desportes (Συγγραφέας)

O Philippe Desportes γεννήθηκε στη Chartres το 1546 και πέθανε στο Bonport το 1606. Αββάς του Tiron, αναγνώστης της βασιλικής αυλής, σύμβουλος του κράτους. Επηρεάστηκε από τον Πετράρχη. Επονομάσθηκε ο Γάλλος Τίβουλλος. Έργα του: "Bergeries", "Les Amours de Cleonice", "Les Amours de Diane".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Victor Escousse (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Guy Du Faur

Guy Du Faur (Συγγραφέας)

O Guy Du Faur, sieur de PIBRAC, γεννήθηκε στην Toulouse το 1529 και πέθανε το 1586. Γόνος οικογένειας δικαστικών, σπούδασε νομικά και έγινε και ο ίδιος δικαστής. Άφησε διάφορα έργα και μεταξύ αυτών τα "Quatraines".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gaspard De Fieubet (Συγγραφέας)

1626-1694
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Charles Hubert Millevoye (Συγγραφέας)

O Charles Hubert Millevoye γεννήθηκε στο Abbeville το 1782 και πέθανε στο Παρίσι το 1816. Άνθρωπος εύθραστης υγείας. Συμμετείχε σε διαγωνισμούς και βραβεύτηκε από την Ακαδημία της Λυών και τη Γαλλική Ακαδημία. Μετέφρασε στίχους αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Έργα του: "Fete des martyrs", "Rancon d΄ Egilde", "Alfred, roi d΄ Angleterre".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Βαρβέρης

Γιάννης Βαρβέρης (Ανθολόγος)

Ο Γιάννης Βαρβέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε νομικά. Εξέδωσε επτά ποιητικές συλλογές. Επίσης μετέφρασε και εξέδωσε Αριστοφάνη, Μένανδρο, Μολιέρο, Μαριβώ, Ουίτμαν, Σαντράρ, Πρεβέρ, Μρόζεκ, Κάριγκτον, Φέρρε, Μπρασένς καθώς και μια ανθολογία για το θάνατο. Από το 1976 γράφει κριτική θεάτρου (περ. "Τομές", "Η λέξη", εφημ. "Καθημερινή"). Αυτά και άλλα θεωρητικά κείμενα για το θέατρο συγκέντρωσε για το θέατρο σε τέσσερις τόμους ("Η κρίση του θεάτρου" -τρεις τόμοι, "Πλατεία θεάτρου"). Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό βραβείο Κριτικής - Δοκιμίου. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ανθολογίες στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά και στα ρουμάνικα. Μεταφράσεις αττικής και νέας κωμωδίας έχουν παρουσιαστεί στην Επίδαυρο και σε άλλα θέατρα. Το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καβάφη. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων. Εργογραφία Ποίηση -Εν φαντασία και λόγω, Αθήνα, Κούρος, 1975, Αθήνα, Ύψιλον, 1984 -Το ράμφος, Τραμ, 1978, Αθήνα, Ύψιλον, 1984, -Αναπήρων Πολέμου, Αθήνα, Ύψιλον, 1982, -Ο θάνατος το στρώνει, Αθήνα, Ύψιλον 1986, -Πιάνο βυθού, Αθήνα, Ύψιλον 1991, -Ο κύριος Φογκ, Αθήνα, Ύψιλον, 1993, -Άκυρο θαύμα, Αθήνα, Ύψιλον, 1996, -Ποιήματα 1975-1996, (συγκεντρωτική έκδοση), Αθήνα, Κέδρος, 2000, Κριτική Θεάτρου -Κρίση του θεάτρου (1976-1984), Αθήνα, Καστανιώτης, 1985 -Κρίση του θεάτρου Β΄(1976-1984), Αθήνα, Εστία, 1991 -Πλατεία θεάτρου, δοκίμια, Σοκόλης, 1994. -Κρίση του θεάτρου Γ΄(1976-1984), Σόκολης, 1995. Δοκίμια -Σωσίβια λέμβος, λογοτεχνικά δοκίμια, Αθήνα, Καστανιώτης, 1999 Ανθολογία -Ελληνική Ποιητική Ανθολογία Θανάτου του εικοστού αιώνα (με τον Κ.Γ. Παπαγεωργίου), Αθήνα, Καστανιώτης, 1996. Μελέτη -Κρίτων Αθανασούλης: μια παρουσίαση, Αθήνα, Γαβριηλίδης, 2001. Μεταφράσεις -Λ. Φερρέ: Μια πρώτη παρουσίαση, Αθήνα, Κούρος, 1976 -Ζ. Πρεβέρ: Θέαμα και ιστορίες, ποιήματα, Αθήνα, Νεφέλη, 1982 -Λ. Κάριγκτον, Η αρχάρια και άλλα διηγήματα, Αθήνα, Ύψιλον 1982. -Ζ. Μπρασένς, Ο γορίλας και άλλα ποιήματα, Αθήνα, Ύψιλον, 1983 -Σλ. Μρόζεκ, Δεύτερη υπηρεσία, θέατρο, Αθήνα, Δωδώνη, 1985 -Μ. Σαντράρ, Πάσχα στη Νέα Υόρκη, ποιήματα, Αθήνα, Υάκινθος - Ρόπτρον, 1987, Αθήνα, Ύψιλον, 1999 -Μολιέρου, Ζωρζ Νταντέν, θέατρο, 1991 -Ο. Ουίτμαν, Στη γαλάζια όχθη της Οντάριο, ποίημα, Αθήνα, Ρόπτρον, 1992, Αθήνα, Ύψιλον, 1999. -Μαριβώ, Η ψευτροϋπηρέτρια, Θέατρο, Αθήνα, Δωδώνη, 1998 -Μενάνδρου, Σαμία, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 1997 -Αριστοφάνους, Όρνιθες, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 1998 -Μενάνδρου, Επιτρέποντες, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 1998 -Αριστοφάνους, Λυσιστράτη, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 1998 -Αριστοφάνους, Ειρήνη, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 2000 -Μενάνδρου, Δύσκολος, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 2001 -Αριστοφάνους, Πλούτος, θέατρο, Αθήνα, Πατάκης, 2001.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
110
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.187 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση