Νεοελληνική διαλεκτολογία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νεοελληνική διαλεκτολογία

Πρακτικά Πρώτου Πανελληνίου Συνεδρίου Νεοελληνικής Διαδεκτολογίας, Ρόδος 26-30.3.1992

Συλλογικό έργο

[...] Με τη μελέτη των διαλέκτων συμπληρώνονται τα κενά της παράδοσης, ανασυντίθενται παλαιότερες φάσεις της γλώσσας, με ένα λόγο ενισχύεται η μελέτη της ιστορίας της γλώσσας, στην οποία ανήκουν οι διάλεκτοι. [...]
Ένα στοιχείο της εθνικής μας υπόστασης είναι και η γλώσσα μας. Η κοινή βέβαια νεοελληνική γλώσσα, αλλά και περαιτέρω διάλεκτοί της, μαζί με την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας και την ορθοδοξία, συνθέτουν την ταυτότητά μας, την ψυχή μας. Αν χάσουμε κάτι απ` αυτά, η ψυχή μας θα ακρωτηριαστεί και κανένα όφελος δεν θα είναι ικανό να μας αποζημιώσει. [...]

(από τον πρόλογο του τόμου, Κωνσταντίνος Μηνάς)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Εισηγητής)

Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης. Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με τη διδακτορική διατριβή: "Φθάνω. Συμβολή στη ελληνική λεξικογραφία". Υπηρέτησε ως ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών και ως καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα κατέχει τη θέση του καθηγητή Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεγάλο ερευνητικό έργο με άξονες την αρχαία και τη νέα ελληνική διαλεκτολογία και την ηλεκτρονική λεξικογραφία, τη σχέση γλώσσας και λογοτεχνίας και τη γλώσσα της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της υψηλής τεχνολογίας. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ντακότας των Η.Π.Α., του Reading και του Cambridge της Αγγλίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος έργων, 280 συνολικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν μελέτες και βιβλία σχετικά με τη Γλώσσα, τη σχέση Γλώσσας και Εκπαίδευσης, τη διδακτική της νεοελληνικής, τη Λογοτεχνία και το ύφος. Έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας υψηλές θέσεις σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς της χώρας μας και εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αθήνας, της Κύπρου και της Θράκης. Έχει δώσει, επίσης, σειρά διαλέξεων με θέματα της ειδικότητας του σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 150 ελληνικά και διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών, ελληνικών και ξένων, επιστημονικών εταιρειών.

Δικαίος Β. Βαγιακάκος (Εισηγητής)


Χαράλαμπος Π. Συμεωνίδης (Εισηγητής)


Αλεξάνδρα Ζερβού

Αλεξάνδρα Ζερβού (Εισηγητής)

Η Αλεξάνδρα Ζερβού είναι καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας και Παιδικής Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Θεωρίας Λογοτεχνίας και Κλασικής Φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Nanterre (Paris Χ) και της Σορβόννης (Ρaris IV). Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πρόσληψη και την παρουσία των Κλασικών στο σχολείο και γενικότερα στο σύγχρονο κόσμο. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά βιβλία και άρθρα.

Gunther Steffen Henrich (Εισηγητής)

Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας.

Κωνσταντίνος Μηνάς

Κωνσταντίνος Μηνάς (Εισηγητής)

Ο Κωνσταντίνος Μηνάς γεννήθηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου το 1937. Δίδαξε εννέα χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, δεκαέξι χρόνια και πλέον ως λέκτορας, επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 1989 έως σήμερα είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας και της διδακτικής της στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατέλαβε διάφορα διοικητικά αξιώματα: διευθυντής τομέα, πρόεδρος τμήματος, κοσμήτορας, συγκλητικός. Έγραψε έξι βιβλία ερευνητικά, τρία πανεπιστημιακά βοηθήματα και πάνω από 120 επιστημονικά άρθρα. Ένα βιβλίο του βραβεύτηκε και εκδόθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών, πρόεδρος της "Εταιρίας Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας", της "Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου" και του "Κέντρου Καρπαθιακών Μελετών Ρόδου".

Απόστολος Καρπόζηλος (Εισηγητής)

Ο Απόστολος Καρπόζηλος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε μεσαιωνική ιστορία και βυζαντινή φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Illinois (M.A. 1966), στο Yale (M.Ph., Ph.D. 1971) και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Institut fur Byzantinistik 1972-1975), ως υπότροφος της Alexander von Humboldt Stiftung. Από το 1977 διδάσκει Μεσαιωνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ελευθερία Γιακουμάκη (Εισηγητής)


Χριστίνα Ε. Μπασέα - Μπεζαντάκου (Εισηγητής)


Νικόλας Βερνίκος

Νικόλας Βερνίκος (Εισηγητής)

Ο Νικόλας Βερνίκος είναι καθηγητής ανθρώπινης οικολογίας στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Έχει διδάξει και συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια σε Πανεπιστήμια στο Παρίσι 8 (Vincennes), Δημοκρίτειο Θράκης, Schiller College και Freie Universitaer του Βερολίνου, στη Σμύρνη, Κομοτηνή, Κωνσταντινούπολη και Γενεύη. Ως διεθνής δημόσιος υπάλληλος έχει υπηρετήσει στην Unesco. Είναι διαβίου μέλος της American Anthropological Association (AAA). Έχει δημοσιεύσει 14 βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων τόσο σε έντυπα όσο και διαδικτυακά (ιστοσελίδες www.archive.gr και www.academia.edu).

Κώστας Καραποτόσογλου (Εισηγητής)


Αντώνης Δ. Μπουσμπούκης

Αντώνης Δ. Μπουσμπούκης (Εισηγητής)

Ο Αντώνης Μπουσμπούκης, ομότιμος καθηγητής στο Α.Π.Θ., σπούδασε Ιστορία - αρχαιολογία, Ιταλική φιλολογία κι εξειδικεύτηκε στη ρωμανική γλωσσολογία στα πανεπιστήμια της Ρώμης, του Βουκουρεστίου και του Las Palmas των Καναρίων. Ως επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, απέκτησε ευρεία γνώση των νεοελληνικών ιδιωμάτων μ΄ επίκεντρο την εθνογλωσσολογία. Καρπός του ενδιαφέροντος αυτού στάθηκε η δημοσίευση άρθρων εθνοβοτανολογικού -κυρίως- ενδιαφέροντος. Έγραψε μελέτες για τη γραμματική δομή της βλαχικής και της ιταλικής γλώσσας, καθώς και για θέματα νεοελληνικών ιδιωμάτων. Εξέδωσε βιβλία καθαρά γλωσσολογικού περιεχομένου, παραψυχολογίας και δαντολογίας. Δίδαξε επί χρόνια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και είναι γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Βόρειας Ελλάδας.

Βασίλειος Αναστασιάδης (Εισηγητής)

Ο Βασίλειος Αναστασιάδης γεννήθηκε στα Λαγκαδάκια Γρεβενών στα 1933. Οι γονείς του Κωνσταντίνος και Βασιλική κατάγονται από το ελληνόφωνο χωριό Αφσάρι της περιοχής των Φαράσων της Ανατολικής Καππαδοκίας. Αποφοίτησε στα 1963 από το Φιλολογικό Τµήµα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Από τότε ως τον Οκτώβριο του 1999 υπηρέτησε συνεχώς στη Δευτεροβάθµια Γενική Εκπαίδευση και από τον Ιανουάριο του 1984 ως τον Οκτώβριο του 1999 ως Σχολικός Σύµβουλος Φιλολόγων στο Νόµο Γρεβενών. Στα 1976 ανακηρύχτηκε µε βαθµό "άριστα" Διδάκτορας της Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων για το ερευνητικό του έργο γύρω από το συντακτικό των νεοελληνικών µικρασιατικών διαλέκτων σε σύγκριση µε την τουρκική, την αρχαία, τη µεσαιωνική και τη νεοελληνική γλώσσα και τα ιδιώµατά της. Επίσης στα 1976 εκλέχτηκε και διορίστηκε καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδηµία Αλεξανδρούπολης, αλλά για προσωπικούς λόγους δεν αποδέχτηκε το διορισµό του και παρέµεινε στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Συγγραφέας των αυτοτελών βιβλίων: "Ψυχοπαιδαγωγική της εφηβικής ηλικίας", "Νέα διδακτική των φιλολογικών µαθηµάτων", "Το Μακεδονικό Ζήτηµα στην ιστορική του διαδροµή από την αρχαιότητα ως σήµερα", "Το νεοελληνικό γλωσσικό ιδίωµα των Φαράσων της Καππαδοκίας". Επίσης δηµοσίευσε στον 3ο τόµο των Πρακτικών της Ελληνικής Διαλεκτολογικής Εταιρείας πρωτότυπη µελέτη για συντακτικούς ιδιωµατισµούς του γλωσσικού ιδιώµατος των Γρεβενών. Ακόµη ο συγγραφέας µε τις επίµονες συνεχείς προσπάθειές του πέτυχε να ιδρυθεί στα 1987 η Δηµόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

Ελένη Ζαχαρίου - Μαμαλίγκα (Εισηγητής)


Isabella Oztasciyan - Bernardini (Εισηγητής)


Αντώνιος Ι. Θαβώρης (Εισηγητής)


Σάκης Αθανασιάδης

Σάκης Αθανασιάδης (Συγγραφέας)

Ο Σάκης Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1965 στον Άγιο Πέτρο του Κιλκίς, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1986 μένει μόνιμα στην Αθήνα. Κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1987. Ποιήματά του βρίσκονται σε αρκετές ανθολογίες ενώ το πεζογραφικό του έργο έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος λογοτεχνικών ομάδων για ένα διαφορετικό βλέμμα. Είναι μέλος της ΑΕΠΙ και μέλος σε κάθε προοδευτική καλλιτεχνική κίνηση. Οι ArpeggiosMP το 2012 είναι οι πρώτοι που μελοποίησαν στίχους του σε μορφή demo video στο(youtube), ενώ η πρώτη του δισκογραφική παρουσία γίνεται στο τέλος του 2012 στο CD άλμπουμ: Από το Μηδέν, του Γιώργου Δημητριάδη. Εργογραφία: Ποίηση: "Σαν θεατές" (Αθήνα1988), "Δικαίωμα άρνησης" (Σικυώνιος 1990), "Σε ηλικία παραίτησης" (Άποψη1993), "Ο μικρός ήλιος" (Α΄ έκδοση Άποψη 2009, Β΄έκδοση 2014,το βιβλίο, "Τα παπούτσια του μάγου χρόνου" (Α΄έκδοση Άποψη 2013, Β΄έκδοση 24grammata.com 2014), "Οι ανάσες των εραστών" (Το βιβλίο 2014), "Το γκρεμισμένο κάστρο των ηρώων" (Το βιβλίο 2015) Πεζογραφία: "Υπακοή εις τους ανωτέρους" (Ταχυδρομική1989)-νουβέλα, "Η λεωφόρος των αθώων" (Απόπειρα 1998)-διηγήματα, "Η συμμορία του απογεύματος" (Ιωλκός 1999)-διηγήματα, "Το φιλί της Δευτέρας" (Ιωλκός 2001)-μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
448
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.819 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση