Η συμβολή της αρχαίας Σπάρτης στην πολιτική σκέψη και πρακτική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η συμβολή της αρχαίας Σπάρτης στην πολιτική σκέψη και πρακτική

Συλλογικό έργο

37.10€ -28% 26.71€

Οι μελέτες που δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο επιχειρούν, μέσα από μια διφυή θεματική προσέγγιση στην πολιτική σκέψη και την πολιτική πρακτική, να αναδείξουν μια οργανικότερη σύνδεση της ιστορικής και ιστοριογραφικής έρευνας γύρω από την αρχαία Σπάρτη. Με προγραμματικό τρόπο, απόλυτα σύστοιχο προς τις νεότερες τάσεις, κρίθηκε σκόπιμο να εξετασθούν δεδομένα της «αντικειμενικής» ιστορίας των δομών και της όλης οργάνωσης που παρουσιάζουν το κράτος και η κοινωνία της Σπάρτης σε συνάρτηση με τις «υποκειμενικές» παρουσιάσεις και επεξεργασίες τους σε κείμενα αρχαίων και νεότερων καταγραφέων και ανασυνθετών του αρχαίου αυτού κόσμου. Γίνεται έτσι σαφές πόσο οι δύο μέθοδοι συνανήκουν λειτουργικά και αλληλοσυμπληρώνονται ουσιαστικά, οδηγώντας σε βαθύτερη κατανόηση και τελικά επιστημονικότερη προσέγγιση της σπαρτιατικής ιστορίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Επιμέλεια)


Νίκος Μπιργάλιας (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Μπιργάλιας είναι δρ. αρχαίας ιστορίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Paul Cartledge

Paul Cartledge (Επιμέλεια)

O Paul Cartledge σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι καθηγητής κλασικής ιστορίας στη Σχολή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge και διευθυντής κλασικών σπουδών στο Clare College του Καίμπριτζ. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιθεωρήσεων "Dialogos", "International History Review" και "History of Political Thought". Έχει γράψει, έχει δημοσιεύσει κι έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών βιβλίων πάνω στο αντικείμενό του. Ανάμεσα στις πλέον πρόσφατες εργασίες του συγκαταλέγονται τα εξής: "The Greeks: A Portrait of Self and Others (1997), "Democritus" (1998), "Political Thought in Ancient Greece: Elite and Mass from Homer to Plutarch", "The Spartans", "Spartan Reflections", "Alexander the Great: The Hunt for a New Past", καθώς και το "The Cambridge Illustrated History of Ancient Greece".

Κώστας Μπουραζέλης (Επιμέλεια)


Νίκος Μπιργάλιας (Εισηγητής)

Ο Νίκος Μπιργάλιας είναι δρ. αρχαίας ιστορίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Pierre Carlier (Εισηγητής)

Ο Πιερ Καρλιέ είναι καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο 10ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Ναντέρ (Paris-X-Nanterre). Οι έρευνές του αναφέρονται στις μυκηναϊκές κοινωνίες και στην πολιτική ζωή των αρχαίων ελληνικών πόλεων. Στα έργα του συγκαταλέγονται και τα εξής: "La royaute en Grece avant Alexandre" (AECR, 1984), "Demosthene" (Fayard, 1990), "Le IVe siecle grec" ("Points", Seuil, 1995).

Άννα Ραμού - Χαψιάδη (Εισηγητής)


Μενέλαος Χριστόπουλος (Εισηγητής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1974-78), φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Nanterre-Paris X (1979-80) και αρχαία ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα (1979-1983). Εργάστηκε ως ερευνητής στα Κέντρα Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ως επίκουρος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα δημοσιεύματά του αφορούν την ομηρική ποίηση, το αρχαίο δράμα, την ελληνική μυθολογία και τη θάλασσα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Σωτηρούλα Κωνσταντινίδη (Εισηγητής)


Jacqueline Christien (Εισηγητής)

H Jacqueline Christien είναι λέκτορας αρχαιοελληνικής ιστορίας στο Universite de Paris X-Nanterre.

Marcel Pierart (Εισηγητής)


Victor Alonso - Troncoso (Εισηγητής)


Nicolas Richer (Εισηγητής)


Thomas Figueira (Εισηγητής)


Spyridon Rangos (Εισηγητής)


Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας "Σωσίπολις" (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
487
Διαστάσεις:
25x17
Βάρος:
1.17 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση