Socialist Register 2007
zoom in
19.70€ -12% 17.34€

The looming environmental crisis forces socialists to confront difficult questions thought and action. - In capitalism threatened by the ecological crisis, or can it prevail in an increasingly degraded planet? - What will the legacy of capitalism΄s environmental destruction mean for any future socialist society? - How can the socialist goal of international equality be met without aggravating the biosphere΄s destruction? - What are the implications of environmental destruction for any future socialist society? Περιέχονται τα κείμενα: - Neil Smith, "Nature as accumulation strategy" - Elmar Altvater, "The social and environment of fossil capitalism" - Daniel Buck, "The ecological question: can capitalism prevail?" - Michael Lowy, "Eco-socialism and democratic planning" - Costas Panayotakis, "Working more, selling more, consuming more: capitalism΄s third contradiction" - Joan Martinez - Alier, "Social metabolism and environmental conflicts" - Greg Albo, "The limits of eco-localism: scale, trategy, socialism" - Frieder Otto Wolf, "Party-building for eco-socialists: lessons from the failed project of the German Greens" - Philip McMichael, "Feeding the world: agriculture development and ecology" - Erik Swyngedouw, "Water, money and power" - Achim Brunnengraber , "The political economy of the Kyoto protocol" - Heather Rogers, "Garbage capitalism΄s green commerce" - Barbara Harriss - White , Elinor Harriss , "Unsustainable capitalism: the politics of renewable energy in the UK" - Jamie Peck , "Neoliberal hurricane: who framed New Orleans?" - Dale Wen , Minqi Li , "China: hyper-development and environmental crisis" - Henry Bernstein , Philip Woodhouse, "Africa: eco-populist utopias and (micro-)capitalist realities" - Brenda Longefellow, "Weather report: image from the climate crisis"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Παναγιωτάκης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1968. Αρίστευσε στο Κλασικό Λύκειο Χανίων και στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης (Ρέθυμνο), όπου ειδικεύθηκε στα λατινικά. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1990-1993) για μεταπτυχιακές σπουδές στο σκωτικό Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ασχολήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή P. G. Walsh, με το έργο του Πετρωνίου. Ταυτόχρονα με τη λήψη του διδακτορικού του διπλώματος το 1993, διορίζεται λέκτορας της λατινικής γλώσσας και φιλολογίας στο ίδιο Παν/μιο. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά (Classical Quarterly, Zeitschrift fur Papyrologie und Epigraphik, Mnemosyne, κ.ά.) μελέτες και βιβλιοκρισίες για το μυθιστόρημα του Πετρωνίου, το θέατρο του ρωμαϊκού μίμου και τη Νέα Κωμωδία. Το 1995 κυκλοφόρησε από τον οίκο E. J. Brill του Leiden η μονογραφία του: Theatrum Arbitri. Theatrical elements in the Satyrica of Petronius. Εξέδωκε στη "Βιβλιοθήκη Αρχαίων Συγγραφέων" ("Στιγμή" 1996) την κωμωδία του Τερεντίου Οι Αδελφοί. Με τη συνεργασία του δίδυμου αδελφού του Στέλιου, επίσης λατινιστή και ερευνητή του έργου του Απουλήιου, ετοιμάζει για τις εκδόσεις Μ.Ι.Ε.Τ. μετάφραση στα ελληνικά της κλασικής μελέτης του P. G. Walsh, The roman novel.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Elmar Altvater (Συγγραφέας)

Ο Elmar Altvater γεννήθηκε την 24η Αυγούστου του 1938. Το 1970 συνίδρυσε το γερμανικό περιοδικό "Prokla". Zeitschrift fur kritische Sozialwissenschaft (περιοδικό για τις κριτικές κοινωνικές επιστήμες), του οποίου παραμένει συντάκτης. Από το 1971 υπήρξε καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Otto Suhr του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, μέχρι τη συνταξιοδότησή του στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004. Συνεχίζει να εργάζεται στο Ινστιτούτο, συγγράφοντας άρθρα και βιβλία. Εκτός από ζητήματα θεωρίας της ανάπτυξης, χρεωστικής κρίσης και ρύθμισης των αγορών, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των καπιταλιστικών οικονομιών στο περιβάλλον. Ο Altvater είναι διάσημος επικριτής της "πολιτικής οικονομίας" και συγγραφέας πολλών έργων για την παγκοσμιοποίηση, καθώς και κριτικών του καπιταλισμού. Το βιβλίο του "The Limits of Globalization" (1996), που συνέγραψε με τη σύντροφό του Birgit Mahnkopf, αποτελεί έργο αναφοράς. Ο Altvater υποστήριξε τους Γερμανούς Πράσινους για αρκετό καιρό, αλλά μετά τη στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο (την οποία το κόμμα έπρεπε να υποστηρίξει ως μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού) διατήρησε μια αυξανόμενη κριτική αποστασιοποίηση. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Έρευνας "Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Προκλήσεις και απαντήσεις (1999-2002)" του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σήμερα είναι υποστηρικτής της ATTAC και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Daniel Buck (Συγγραφέας)

Ο Daniel Buck διδάσκει στο τμήμα γεωγραφίας και στο Ινστιτούτο Κινέζικων Σπουδών και είναι επίσης μέλος, στο "St. Cross College" του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Greg Albo (Συγγραφέας)

O Greg Albo διδάσκει πολιτικές επιστήμες στο York University στο Τορόντο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Joan Martinez - Alier (Συγγραφέας)

Είναι στο τμήμα οικονομικών και οικονομικής ιστορίας στο "Universital Autonoma de Barcelona".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Philip McMichael (Συγγραφέας)

Είναι καθηγητής αγροτικής και αναπτυξιακής κοινωνιολογίας στο Cornell University.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Erik Swyngedouw (Συγγραφέας)

Ο Erik Swyngedouw είναι καθηγητής γεωγραφίας στη σχολή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Manchester. Είναι προσανατολισμένος στην ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού και έχει συγγράψει σημαντικά έργα για τα ζητήματα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, της περιφερειακής ανάπτυξης, της χρηματοδότησης και της αστικοποίησης. Πρόσφατα τα ενδιαφέροντά του στράφηκαν σε θέματα πολιτικής οικολογίας και το μετασχηματισμό της φύσης, ιδιαίτερα του νερού, στον Ισημερινό, στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στην Ευρώπη. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως το 2006 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως καθηγητής γεωγραφίας και εταίρος του Κολλεγίου St. Peter΄s.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Achim Brunnengraber (Συγγραφέας)

O Achim Brunnengraber είναι καθηγητής στο Otto Suhr Institute πολιτικών επιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο Βερολίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Heather Rogers (Συγγραφέας)

Είναι συγγραφές, δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια. Ζει στη Νέα Υόρκη και είναι η συγγραφέας του βιβλίου "Gone Tomorrow: The Hidden Life of Garbage", 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Barbara Harriss - White (Συγγραφέας)

Η Barbara Harriss - White είναι καθηγήτρια αναπτυξιακών σπουδών στο "Queen Elizabeth House" και μέλος στο "Wolfoson College" του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Elinor Harriss (Συγγραφέας)

Είναι απόφοιτος κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Frieder Otto Wolf (Συγγραφέας)

Ο Otto Wolf Frieder ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο γερμανικό κόμμα των "Πράσινων" και τώρα διδάσκει πολιτική φιλοσοφία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael Löwy

Michael Löwy (Συγγραφέας)

Ο Μικαέλ Λεβί γεννήθηκε το 1938 στο Σάο Πάολο. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης κάτω από την καθοδήγηση του Lucien Goldmann, ενώ εργάστηκε ως λέκτορας πολιτικής φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια του Τελ Αβίβ και του Μάντσεστερ. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1969, όπου δούλεψε με τον Νίκο Πουλαντζά στο Πανεπιστήμιο του Βενσάν. Σήμερα είναι επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών [CNRS], ενώ διδάσκει στην ?cole des Hautes Etudes en Sciences Sociales [EHESS]. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, του Οικοσοσιαλιστικού Διεθνούς Δικτύου και του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος [ΝΡΑ]. Στη χώρα μας είναι γνωστός τόσο από τις ομιλίες του σε διάφορες εκδηλώσεις όσο και από άρθρα του και συνεντεύξεις.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τηλέμαχος Αλαβέρας

Τηλέμαχος Αλαβέρας (Συγγραφέας)

Ο Τηλέμαχος Αλαβέρας (30 Σεπτεμβρίου 1926 - 30 Ιουνίου 2007) γεννήθηκε το 1926 στη Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινή Βουλγαρία). Το επόμενο έτος η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, πόλη την οποία έμελλε να μην εγκαταλείψει ποτέ. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1947 με διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1952 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Τα αγρίμια του άλλου δάσους", η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από την κριτική. Ο Αλέξανδρος Αργυρίου έγραψε μεταξύ άλλων: "Ο νέος πεζογράφος ξέρει πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα των αναμνήσεών του, ξέρει τι καλύτερο να κρατήσει απ΄ όσα του προσκομίζει η μνήμη του". Το 1955 ιδρύεται το λογοτεχνικό περιοδικό "Νέα Πορεία", το οποίο, παράλληλα με τη συγγραφική δουλειά του, αναδείχθηκε σε έργο ζωής, με υπεύθυνο έκδοσης τον ίδιο ως το θάνατό του. Για τη "Νέα Πορεία" τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη, το 2006, γεγονός που χαιρέτισε σύσσωμη η πνευματική Βόρειος Ελλάδα (μεταξύ άλλων ο Πρόδρομος Μάρκογλου, ο Μάρκος Μέσκος, ο Μάκης Τρικούκης, κ.ά.) Την ίδρυση της "Νέας Πορείας" ακολούθησαν τα βιβλία: "Το ρολόγι", μυθιστόρημα, 1957, "Το μισό του φεγγαριού", διηγήματα, 1960, "Το σημερινό συγγραφικό πρόβλημα", δοκίμιο, 1961, "Οδοστρωτήρας", μυθιστόρημα, 1963, "Διηγηματογράφοι της Θεσσαλονίκης", μελέτη, 1970, "Οι άλλοι", θεατρικό, 1971, κ.ά. Από το σύνολο των βιβλίων του Τηλέμαχου Αλαβέρα, δύο τιμήθηκαν με κρατικά βραβεία -η συλλογή διηγημάτων "Απ΄ αφορμή", 1976, και το ταξιδιωτικό χρονικό "Σ΄ ευθεία γραμμή (Ταξίδι στην Πολωνία)", 1990- και ένα με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών -τα διηγήματα "Γωνίες και όψεις", 1985. Τον Ιούνιο του 2007 πρόλαβε να τιμηθεί με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Είχε διατελέσει μέλος σε πολλά συμβούλια και επιτροπές γύρω από πνευματικά και καλλιτεχνικά θέματα, ενώ έκανε ομιλίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη λοιπή Ελλάδα. Το 1962 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της οποίας κατείχε τη γενική γραμματεία έως το 1980 οπότε και εκλέχθηκε πρόεδρος, θέση που διατήρησε μέχρι το τέλος. Παντρεμένος με την ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα, απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Πεζογραφήματά του μεταφράστηκαν στα ιταλικά, γερμανικά, ολλανδικά, βουλγαρικά, σουηδικά, σερβικά, πολωνικά. (φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος, 2001)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Leo Panitch (Επιμέλεια)


Colin Leys (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
426
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.729 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση