Του χιονιού ή ο Ντεκάρτ στη Γερμανία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Του χιονιού ή ο Ντεκάρτ στη Γερμανία

Durs Grunbein

14.27€ -26% 10.56€

Τριακόσια ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά το χειμώνα του 1619, το 2003, ο Γερμανός ποιητής Ντρους Γκρύνμπαϊν δημοσιεύει το αφηγηματικό ποίημα «Του χιονιού ή ο Ντεκάρτ στη Γερμανία», καταγράφοντας τις μέρες εκείνες που υπήρξαν σημαντικότατες για τον Γάλλο φιλόσοφο, καθότι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα φιλοσοφικές τοποθετήσεις του. Η πένα του Γκρύνμπαϊν διεισδύει καίρια στον ακριβοθώρητο κόσμο του Ντεκάρτ, συνθέτοντας τη δική της ποιητική μυθολογική εκδοχή που, ενώ βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, τα καταχράται για ν’ ανασκευάσει την Ιστορία μέσα από το πρίσμα της ποιητικής ευκρίνειας. Χωρισμένο σε 42 κεφάλαια, αποτελούμενα από επτάστροφα ποιήματα των δέκα στίχων το καθένα, καθένα, το αφηγηματικό αυτό ποίημα ακολουθεί τη δομή μεσαιωνικών κειμένων όπως η «Μυθιστορία του ρόδου». [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Γιώργος Λίλλης

Γιώργος Λίλλης (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Λίλλης γεννήθηκε στη Γερμανία το 1974. Ένα χρόνο αργότερα με την οικογένειά του εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Στην αρχή στην Αθήνα και μετά στο Αγρίνιο, τόπο καταγωγής του, μέχρι την επιστροφή στη Γερμανία το 1996 όπου ζει και εργάζεται από τότε. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά κι έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικά και ανθολογίες του εξωτερικού. Μεταφράσεις, ποιήματα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί και σε διάφορα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά ("Ποίηση", "Μανδραγόρας", "Δέντρο", "Ακτή", "Γραφή"). Επιμελείται ραδιοφωνικές εκπομπές στη Γερμανία στις οποίες παρουσιάζει Έλληνες ποιητές και μουσικούς (μεταξύ άλλων τους Νίκο Καββαδία, Νικόλα Άσιμο και Μίκη Θεοδωράκη). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά Βισλάβα Σιμπόρσκα, Έριχ Φριντ, Λι Τάι Πε καθώς και Ινδιάνους ποιητές. "Η χώρα των κοιμωμένων υδάτων" (εκδ. "Μανδραγόρας", 2001) πρόκειται σύντομα να εκδοθεί και στη Γερμανία.

Θωμάς Πούτας (Μεταφραστής)


Durs Grunbein

Durs Grunbein (Συγγραφέας)

Ο Ντουρς Γκρυνμπάιν γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1962 στη Δρέσδη, πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Για τα βιβλία του απέσπασε πολλά βραβεία και ανάμεσα σ΄ αυτά το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Γερμανίας, το Βραβείο Γκέοργκ Μπυχνέρ για το έτος 1995. Με δώδεκα ποιητικά βιβλία στο ενεργητικό του και σχεδόν ισάριθμα βραβεία και διακρίσεις, δύο τόμους δοκιμίων, ένα αυτοβιογραφικό κείμενο και μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων ποιητών θεωρείται ένας απ΄ τους σημαντικότερους Γερμανούς ποιητές. Κατέχει την έδρα Ποιητικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντύσσελντορφ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
204
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.31 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση