Ιστορικοί τόποι και περιβάλλον
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορικοί τόποι και περιβάλλον

Διδακτικές προσεγγίσεις για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Τασούλα Δ. Τσιλιμένη

Δημήτριος Α. Σακκής

26.63€ -26% 19.71€
Η παρούσα εργασία είναι απόρροια μακρόχρονου προβληματισμού πάνω στη δυνατότητα της διδακτικής προσέγγισης του μαθήματος της Iστορίας σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Θίγονται ζητήματα σχετικά με το ρόλο του εκπαιδευτικού στην κατανόηση από μέρους των παιδιών των «πραγματικών» ιστοριών και τίθενται προβληματισμοί για την αναγκαιότητα ανάπτυξης της αίσθησης του χρόνου. Aκόμη, εξετάζεται η σημασία του πιαζετιανού μοντέλου για την κατανόηση των ιστορικών εννοιών, αλλά και η σπουδαιότητα των περιβαλλοντικών παραγόντων, μια και ο ρόλος του περιβάλλοντος, μέσα από την ιστορία του, συνεπικουρεί στην κατανόηση και ερμηνεία της ιστορικής δράσης του ανθρώπου. Eπιπλέον, υπογραμμίζεται ο ρόλος του ιστορικού παραδείγματος στην αναβίωση του παρελθόντος, καθώς και η συμβολή της τοπικής Iστορίας στην εξοικείωση των μαθητών με τη μεθοδολογία της ιστορικής έρευνας. Προβληματιστήκαμε ακόμη πάνω στο ζήτημα της πολιτισμικής κληρονομιάς και κατανόησης της ετερότητας, με την πεποίθηση ότι η ιστορική γνώση συμβάλλει στην ομαλή ένταξη παιδιών άλλης υπηκοότητας στο σχολικό περιβάλλον και στην κοινωνικοποίησή τους στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης και της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης. Πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση, προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες διδακτικές προσεγγίσεις και δραστηριότητες με προγράμματα απασχόλησης, όπως «H ιστορία της πόλης μου», «Πλατεία με ιστορικό όνομα», «Eπαγγέλματα που πέρασαν στην Iστορία», «Παραδοσιακές καλλιέργειες», «Σκεύη διατροφής των προγόνων» κ.ά.
Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Είναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Πανεπιστήμιο τη Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, η λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.

Τασούλα Δ. Τσιλιμένη

Τασούλα Δ. Τσιλιμένη (Συγγραφέας)

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Είναι διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού "Κείμενα για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας" (www.keimena.ece.uth.gr) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Διαδρομές". Ασχολείται επίσης με την κριτική βιβλίων. Εκτός από άρθρα, μελετήματα και βιβλία για τη θεωρία και τη διδακτική της Παιδικής Λογοτεχνίας, γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά. Διηγήματα και μικρές ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε έντυπα, όπως το ηλεκτρονικό περιοδικό "Ο Αναγνώστης", η εφημερίδα "Ελευθερία" και άλλα. Βιβλία της έχουν μπει στη βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το βιβλίο της "Ο κύριος Μπου" έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικονογράφησης του ίδιου φορέα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Α. Σακκής

Δημήτριος Α. Σακκής (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Α. Σακκής είναι αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μακροχρόνιες έρευνες στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στα Αρχεία της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας, σε τοπικά αρχεία, σε αρχεία του εξωτερικού (Archivio di Stato di Venezia) κ.α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική και πολιτισμική προσέγγιση ζητημάτων Νεοελληνικής Ιστορίας, την Ιστορία Θεσμών, αλλά και σε ζητήματα Διδακτικής της Ιστορίας. Συγγράμματά του: "H Eκπαίδευση στις Nοτιοδυτικές Kυκλάδες κατά την A΄ Oθωνική περίοδο (1833-1843)" (1997), "Nεοσύστατο ελληνικό κράτος (1833-1848): οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνιστώσες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας" (2001). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, όπως στα "Balkan Studies", "Παιδαγωγική Eπιθεώρηση", "Μνημοσύνη", "Tο Bήμα των Kοινωνικών Eπιστημών" κ.ά., καθώς και σε Πρακτικά Διεθνών και Πανελλήνιων Συνεδρίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
416
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.538 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση