Και ο Θεός μπήκε στην Αβάνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Και ο Θεός μπήκε στην Αβάνα

Manuel Vázquez Montalbán

Κάποτε ένας Αμερικανός πρόεδρος ανέθεσε σʼ έναν πράκτορα της CIA να κάνει μια επιτόπια μελέτη της κουβανέζικης επανάστασης. Μετά από καιρό ο πράκτορας στέλνει σαστισμένος την εξής αναφορά: "Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει ανεργία αλλά κανείς δεν δουλεύει. Κανείς δεν δουλεύει αλλά σύμφωνα με τις στατιστικές εκπληρώνονται όλοι οι παραγωγικοί στόχοι. Εκπληρώνονται όλοι οι παραγωγικοί στόχοι αλλά δεν βρίσκεις τίποτα στα καταστήματα. Δεν βρίσκεις τίποτα στα καταστήματα αλλά όλοι τρώνε. Όλοι τρώνε αλλά επίσης όλοι παραπονιούνται διαρκώς ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα. Ο κόσμος παραπονιέται διαρκώς αλλά όλοι πάνε στην Πλατεία της Επανάστασης και ζητωκραυγάζουν υπέρ του Φιδέλ. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε όλα τα στοιχεία αλλά κανένα συμπέρασμα..."
Χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές γραφής όπως το ταξιδιωτικό χρονικό, το ρεπορτάζ, τη συνέντευξη και κυρίως την προσωπική ματιά του έντονα πολιτικοποιημένου συγγραφέα, ο Μονταλμπάν προσπαθεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την κουβανέζικη επανάσταση και, κυρίως, για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Φιδέλ Κάστρο. Σε αντίθεση με τον πράκτορα του ανέκδοτου που κυκλοφορεί ευρύτατα στην Κούβα, ο Μονταλμπάν καταλήγει σε μια εμπεριστατωμένη, ζωντανή και άκρως ενδιαφέρουσα εικόνα της κουβανέζικης πρότασης που, παρά τα αδιέξοδά της, εξακολουθεί να αποτελεί μια αξιοπερίεργη τρύπα στην παντοκρατορία του καπιταλισμού.

Αγγελική Αλεξοπούλου (Μεταφραστής)


Manuel Vázquez Montalbán

Manuel Vázquez Montalbán (Συγγραφέας)

Ο Manuel Vazquez Montalban (Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939 κι έζησε έντονα τη βαρβαρότητα της δικτατορίας του Φράνκο. Στο έργο του, ακόμα και στα αστυνομικά του μυθιστορήματα, παραμονεύουν σε δεύτερο πλάνο οι ιδέες του, οι ανησυχίες του για το μέλλον, όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και όλου του κόσμου. Έφυγε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2003, περιμένοντας μια πτήση στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Ο πρόωρος θάνατός του άφησε ορφανό τον διασημότερο ήρωά του, τον ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα αστυνομικά του μυθιστορήματα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Εκτός από τα βιβλία της σειράς Πέπε Καρβάλιο, ο Μονταλμπάν δημοσίευσε ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και δοκίμια.
Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το βραβείο Planeta για τις Θάλασσες του Νότου, με το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, με το Εθνικό βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων και με το διεθνές βραβείο Grinzane-Cavour για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Περισσότερα για τον Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλµπάν και τα βιβλία του θα βρείτε στον δικτυακό τόπο www.vespito.net


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
568
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.03 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση