Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο

Μυθιστόρημα

Tariq Ali

Το μυθιστόρημα του πολυσχιδούς Τάρικ Άλι, τέταρτο μέρος της πενταλογίας με θέμα το Ισλάμ, τοποθετείται στο μεσαιωνικό Παλέρμο, μια μουσουλμανική πολιτεία που ανταγωνίζεται σε μέγεθος και λάμψη τη Βαγδάτη και την Κόρδοβα. Βρισκόμαστε στο έτος 1153. Οι Νορμανδοί έχουν καταλάβει τη Σικελία, αλλά στο νησί και την Αυλή κυριαρχεί ο αραβικός πολιτισμός. Ο σουλτάνος Ρουτζάρι (βασιλιάς Ρογήρος) περιστοιχίζεται από Μουσουλμάνους λόγιους, πολλές παλλακίδες και έναν διοικητικό μηχανισμό του οποίου προΐστανται προικισμένοι ευνούχοι.
Στο παρόν σαγηνευτικό μυθιστόρημα, ο Τάρικ Άλι σκιαγραφεί τη ζωή και τους έρωτες του χαρτογράφου του Μεσαίωνα Μουχάμμαντ αλ-Ιντρισί. Διχασμένος ανάμεσα στη στενή φιλία του με τον Σουλτάνο και τους φίλους του, οι οποίοι εγκαταλείπουν το νησί ή προετοιμάζουν εξέγερση κατά της νορμανδικής κυριαρχίας, ο Ιντρισί αναζητά προσωρινή παρηγοριά στο χαρέμι. Εντούτοις, η συναναστροφή του με τους απλούς ανθρώπους του Νότο και της Κατάνης, καθώς και με τον Έμπιστο, αναστατώνει τη συνείδησή του.
Το μυθιστόρημα Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο είναι ένα έργο μυθοπλασίας όπου η περηφάνια, η πλεονεξία και η λαγνεία ανακατεύονται με την αντίσταση και την αρχοντιά. Απηχεί ένα παρελθόν που εξακολουθεί να παραμένει ισχυρό ακόμα και σήμερα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Παλμύρα Ισμυρίδου (Μεταφραστής)


Tariq Ali

Tariq Ali (Συγγραφέας)

Ο Ταρίκ Αλί γεννήθηκε και σπούδασε στο Πακιστάν και αργότερα στην Οξφόρδη. Έχει γράψει πάνω από δώδεκα βιβλία για την παγκόσμια ιστορία και πολιτική, βιογραφίες, μυθιστορήματα καθώς και σενάρια για τη σκηνή και την οθόνη. Πήρε το βραβείο Αρχιεπισκόπου Σαν Κλεμέντε του Ινστιτούτου Ροζαλία ντε Κάστρο για το Καλύτερο Ξενόγλωσσο Μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε στην Ισπανία το 1994 και, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία του, έχει μεταφραστεί σε πολλές άλλες γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
299
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.454 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση