Επάγγελμα φωτορεπόρτερ
zoom in

Το φωτορεπορτάζ ενημερώνει τον κόσμο για τα γεγονότα της επικαιρότητας, βοηθά επίσης τους πολίτες να γνωρίσουν μακρινούς τόπους και τις συνήθειες των κατοίκων τους, δίνει πληροφόρηση για τους παλαιότερους πολιτισμούς, για τα μουσεία και γενικά για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Προσφέρει ακόμη σημαντικές πληροφορίες για κοινωνικά γεγονότα και ενίοτε ψυχαγωγεί.
Πίσω όμως από την κάθε εικόνα φωτορεπορτάζ, υπάρχει η ευαίσθητη ψυχή του φωτογράφου με πλήθος συναισθημάτων, ιδεών και απόψεων που εμπεριέχονται στις φωτογραφίες των εφημερίδων, των περιοδικών και γενικά των εντύπων .Ο φωτορεπόρτερ καταγράφοντας στιγμιότυπα της επικαιρότητας καταθέτει την δική του μαρτυρία στα δρώμενα, καταθέτει δηλαδή τη συγκινησιακή του φόρτιση τη στιγμή της λήψης, ενημερώνοντας, παρεμβαίνοντας και συμβάλλοντας στη πληροφόρηση.
Στο φωτογραφικό κάδρο που επιλέγεις να κάνεις, που μέσα σ`αυτό κινούνται τα πρόσωπα όπως εσύ τα ακινητοτοποίησες τη στιγμή της λήψης της φωτογραφίας, καταγράφεις ταυτόχρονα με τα αντικείμενα την πολιτισμική σου ταυτότητα, την κοινωνική σου ευαισθησία, την πνευματικότητά σου και τις καλλιτεχνικές σου ιδιαιτερότητες.
Το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ, είναι ένα πραγματικά σκληρό επάγγελμα. Διακινδυνεύεις τη ζωή σου, ξενυχτάς, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης, ήλιο, βροχή, χιόνι, καλύπτεις με όλα τα μέσα συγκοινωνίας ατελείωτα χιλιόμετρα. Περιμένεις ατελείωτες ώρες για ένα καρέ, γι` αυτό που θα σε ευαισθητοποιήσει, ακόμα και αν είσαι πεινασμένος, διψασμένος, κατάκοπος. Συχνά διώκεσαι ως ενοχλητικός και όλα αυτά για να απαθανατίσεις την πραγματικότητα με έντονη την αγωνία να έχεις "θέμα" να παραδώσεις στο έντυπο που συνεργάζεσαι. Βέβαια, πληρώνεσαι μόνο όταν κάποια φωτογραφία σου δημοσιευθεί, ενώ οι υπόλοιπες αρχειοθετούνται.
Στην φωτογραφία ντοκουμέντου ζητάμε ζωντανές εικόνες γεμάτες συγκρούσεις και αντιθέσεις.
Ο ικανός φωτορεπόρτερ πρέπει να μπορεί να πιάσει τον "σφυγμό" των γεγονότων , αυτών των γεγονότων πού ίσως δεν θα μπουν ποτέ στις πρώτες σελίδες των αθηναϊκών εφημερίδων .
Μπορεί και πρέπει να μετατοπίζει το ενδιαφέρον μιας παράστασης που είναι σε κοινή θέα. [...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Γρηγόρης Βλασσάς

Γρηγόρης Βλασσάς (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Βλάσσας γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο και πλαστικές τέχνες στο Παρίσι. Από το 1985 μέχρι σήμερα διδάσκει στο τμήμα φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας ως καθηγητής φωτογραφίας. Σήμερα βρίσκεται στην βαθμίδα του τακτικού αναπληρωτή καθηγητή. Το 1995 το καλλιτεχνικό του έργο θεωρήθηκε από το επιστημονικό συμβούλιο του ΙΤΕ ισότιμο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, και το 2002 με διδακτορικό δίπλωμα. Έχει βραβευτεί με βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, διάκριση ESFIAP, από την FIAP, χρυσό μετάλλιο τριακονταετίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Ελεύθερου Ρεπορτάζ, χρυσό και αργυρό μετάλλιο ΕΦΕ. Έχει βραβευτεί ακόμη με δίπλωμα τιμής και μετάλλιο από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αρθρογραφεί για την ιστορία, την τέχνη, την σημειολογία της φωτογραφίας. Εγκεκριμένα συγγράμματά του για την φωτογραφία διδάσκονται στους σπουδαστές. Έχει συγγράψει τα βιβλία: "Επάγγελμα φωτορεπόρτερ", "Σπουδή στην καλλιτεχνική φωτογραφία και τις οπτικοακουστικες τέχνες", "Φωτογραφικές τεχνικές". Φωτογραφική του δουλειά έχει εκδοθεί στο πολυτελές λεύκωμα "Μνημεία ορθοδοξίας στην Αλβανία" και σε πολλούς συνοδευτικούς καταλόγους εκθέσεών του καθώς επίσης και με την μορφή πορτφόλιο σε φωτογραφικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
175
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.308 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση