Οι πόλεμοι της νέας τάξης
zoom in

Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να αναλύσει τα αίτια, τον χαρακτήρα, τους στόχους των πολέμων της Νέας Τάξης. Αναπόφευκτα εντούτοις αναφέρεται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αναδεικνύοντας την κοινή βάση τους και ταυτόχρονα τη μετάλλαξή τους, καθώς και τις συνέπειές τους για το σήμερα και το μέλλον της ανθρωπότητας. Το πρώτο μέρος, που αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση του κόσμου, στις αιτίες των πολέμων, στον χαρακτήρα και στους στόχους τους, καθώς και σε ορισμένες τεχνικές όψεις (πυρηνική βόμβα, ραδιενέργεια, απεμπλουτισμένο ουράνιο, χημική μόλυνση, κ.λ.π.) γράφτηκε από τον Ευτύχη Μπιτσάκη. Το δεύτερο, που αναφέρεται στις νομικές ανθρωπιστικές όψεις, στην ιδεολογική "δικαιολόγηση", στις συνέπειες για τα δημοκρατικά δικαιώματα, στην κατάκτηση του διεθνούς δικαίου και θεμελιωδών διατάξεων των αστικών συνταγμάτων, γράφτηκε από τον Δημήτρη Μπελαντή. Εντούτοις, οι θέσεις του βιβλίου είναι κοινές, κοινή και η ευθύνη για τυχόν λάθη ή λανθασμένες αντιλήψεις.

Ευτύχης Ι. Μπιτσάκης

Ευτύχης Ι. Μπιτσάκης (Συγγραφέας)

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης γεννήθηκε το 1927 στο Κάδρος της Κρήτης. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Θεωρητική Φυσική και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Είνα διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris VIII διδάκτωρ Επικρατείας της Γαλλίας. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (1976), εργάσθηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως μαθητής, ο Ευτύχης Μπιτσάκης πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμέςτης ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια του εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για πολιτική δράση. Τον Απρίλιο του 1967 βρισκόταν στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας πήρε ενεργό μέρος στο αντιδικτατορικό κίνημα της Δυτικής Ευρώπης, ως μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και της Αντιδικτατορικής Επιτροπής του Παρισιού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Μπελαντής

Δημήτριος Μπελαντής (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μπελαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1981 και σπούδασε νομικά στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ του 1981 και του 1986. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την εποπτεία του Αριστόβουλου Μάνεση με θέμα "Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και αρχή του κράτους δικαίου", σχετική με τα προβλήματα συνταγματικότητας των αντιτρομοκρατικών νόμων. Η διατριβή αυτή έχει ήδη εκδοθεί από τις εκδόσεις "Δίκαιο και οικονομία" το 1997. Από το έτος 1988 ασκεί μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα. Ενεργοποιείται συνδικαλιστικά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά την περίοδο 1998-1999. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και μελετών αλλά και σε εφημερίδες και έντυπα της ευρύτερης αριστεράς ("Εποχή", "Πριν" κ.ά.). Μεταξύ αυτών: -"Η μαχόμενη δημοκρατία" σε περ. "Θέσεις" τ.53-54 -"Η στροφή των διανοούμενων για την διακριτική γοητεία του "εκσυγχρονισμού" στους αριστερούς διανοούμενους", σε περ. "Θέσεις" τ. 59/1997 -"Γύρω από την εξέλιξη του καπιταλιστικού μηχανισμού ασφαλείας", σε περ. "Ουτοπία" τ. 18/1995 -"Συστηματική βία και πολιτική αντιβία στον όψιμο καπιταλισμό" σε περ. "Ουτοπία" τ. 39/2000 -"Συνέπειες από την θέση του "ένοπλου ανθρωπισμού", σε περ. "Δικαιώματα του ανθρώπου" τ. 6/2000 -"Η τρομοκρατία ως πολιτικό έγκλημα" σε "Νομικό Βήμα" 2003, σελ. 965 επ., -από κοινού με την Ευαγγελία Γεωργίτση "Δικαιώματα των υποδίκων κρατουμένων ως μελών τρομοκρατικών οργανώσεων" σε περ. "Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου" 1/2003 σελ. 45 επ., -"Πενταμελή Εφετεία ή Δικαστήρια Ενόρκων; Ζητήματα σχετικά με την συνταγματική δωσιδικία των αδικημάτων σχετικά με την τρομοκρατική δραστηριότητα" σε περ. "Το Σύνταγμα", 2000 κ.ά. Επίσης έχει παράσχει γνωμοδότηση στην δίκη της 17ης Νοέμβρη γύρω από την σχέση των εννοιών της πολιτικής τρομοκρατίας και του πολιτικού εγκλήματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
360
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.615 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση