18ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Photosynkyria 2006: Post Doc
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Photosynkyria 2006: Post Doc

Ηρακλής Παπαϊωάννου

15.21€ -10% 13.69€

(. . .) Οι φωτογράφοι που εργάζονται στο πνεύμα της συνθήκης post-doc γνωρίζουν ότι η συλλογική συνείδηση αρνείται ακόμη να αποκολληθεί από την πίστη στη φωτογραφική και ευρύτερα νατουραλιστική συνθήκη της «κοινής πραγματικότητας», παρά το κλίμα δυσπιστίας της σύγχρονης εποχής και τη χαλάρωση της συμμετοχικότητας. Μια αιτία της σπάνιας ανθεκτικότητας του ύφους του ντοκουμέντου αποδίδεται στον διαρκώς τροφοδοτούμενο ιδεολογικό του μύθο, καθώς υπήρξε ίσως ενοχλητικό μέσον τεκμηρίωσης και καταγγελίας, ανάμνησης και καταγραφής, αλλά περισσότερο ακόμη φορέας μιας πανίσχυρης προβολής του δυτικού κοσμοειδώλου και των κυρίαρχων αξιών του. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ηρακλής Παπαϊωάννου

Ηρακλής Παπαϊωάννου (Συγγραφέας)

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου (Θεσσαλονίκη, 1962) σπούδασε φυσική στο Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακό στη φωτογραφία στο New York University και διδακτορικό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Από το 1999 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από το 2016 είναι διευθυντής του. Το διάστημα 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων και δοκιμίων για τη φωτογραφία και έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Έχει μεταφράσει έργα των Susan Sontag, Ian Jeffrey και Villem Flusser για τη φωτογραφία στα ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηρακλής Παπαϊωάννου

Ηρακλής Παπαϊωάννου (Επιμέλεια)

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου (Θεσσαλονίκη, 1962) σπούδασε φυσική στο Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακό στη φωτογραφία στο New York University και διδακτορικό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Από το 1999 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από το 2016 είναι διευθυντής του. Το διάστημα 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων και δοκιμίων για τη φωτογραφία και έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Έχει μεταφράσει έργα των Susan Sontag, Ian Jeffrey και Villem Flusser για τη φωτογραφία στα ελληνικά.

Γιώργος Δεπόλλας

Γιώργος Δεπόλλας (Φωτογράφος)

Ο Γιώργος Δεπόλλας γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και από το 1975 ασχολείται συστηματικά με την επαγγελματική και την καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι συνιδρυτής του Image Studio (1975), του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών (1979) και της εκδοτικής εταιρίας Fotorama (1983). Από το 1984 διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Βακαλό, τις δραστηριότητές του αυτές τις συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η δουλειά του, έχει δημοσιευθεί και εκτεθεί επανειλλημένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Johanna Weber (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε το 1966 στην Κολονία. Σπούδασε στις σχολές Καλών Τεχνών της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου και του Ντύσελντορφ και φωτογραφία στη Σχολή FAMU της Πράγας. Το 2000 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη φωτοδημοσιογραφία από το London College of Printing. Ασχολείται συστηματικά με τη φωτογραφία από το 1991, με ειδίκευση στις καλές τέχνες, το πορτραίτο, τη θεατρική φωτογραφία-ντοκουμέντο. Το 1993 της απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φωτογραφίας της Πράγας. Από το 1993 ζει και εργάζεται ως φωτογράφος στην Αθήνα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Τσεχία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αγγλία. Το 1996 δημοσίευσε το βιβλίο "Πρόσωπα από την Αντίσταση".

Vladimir Mishoukov (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε το 1969 στη Μόσχα. Σπούδασε υποκριτική στη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης. Από το1998 ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία και έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στις γραφικές τέχνες και στη φωτοδημοσιογραφία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Λιθουανία, Ρωσία, Κίνα, Ισλανδία, Γερμανία και Ιταλία. Είναι μέλος της Ρωσικής Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων και της Ένωσης Δημοσιογράφων της Μόσχας. Το 2003 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού "Καλλιτεχνική Φωτογραφία στη Ρωσία". Ζει και εργάζεται στη Μόσχα.

Gilles Saussier (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Από το 1989 έως το 1994 ήταν ανταποκριτής του πρακτορείου Gamma. Κάλυψε την εξέγερση στη Ρουμανία το 1989, τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και τις καταστροφές στο Μπανγκλαντές μετά τον κυκλώνα του 1991. Το 1994 εγκαθίσταται στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές και κατόπιν στη Γαλλία σηματοδοτεί μια στροφή απο τη φωτοδημοσιογραφία σε πιο πειραματικές πρακτικές του φωτογραφικού ντοκουμέντου. Το 1997, δημοσιεύει τη μονογραφία "Living in the Fringe".

Edward Burtynsky (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στο Οντάριο του Καναδά το 1955. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Niagara College του Οντάριο και φωτογραφία στο Ryerson Polytechnical University στο Toronto Image Works. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε μεγάλο αριθμό εκθέσεων στον Καναδά, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και σε σημαντικά ιδρύματα όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μόντρεαλ, το Φιλανδικό Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Τέχνης του Μπρούκλυν. Το 2003 η Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά στην Οττάβα παρουσίασε αναδρομική έκθεση του έργου του. Το έργο του έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις, ενώ ανήκει σε σημαντικές συλλογές όπως το Καναδικό Μουσείο Σύγχρονης Φωτογραφίας στην Οττάβα, το George Eastman House στο Ρότσεστερ, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

Susan Meiselas

Susan Meiselas (Φωτογράφος)

Γεννημένη στη Βαλτιμόρη, στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1948, η Susan Meiselas πήρε το 1971 το master της στην παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Τον ίδιο χρόνο γίνεται βοηθός του Frederick Wiseman για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ "Basic Training". Τα έτη 1972-1974 λαμβάνει μέρος σε μια σειρά από εργαστήρια (workshops) για καθηγητές και παιδιά στη συνοικία του South Bronx, στη Νέα Υόρκη. Με τη βοήθεια υποτροφιών, κυρίως των Art Commissions της Νότιας Καρολίνας και του Μισισιπή, δημιουργεί παιδαγωγικά προγράμματα για τη φωτογραφία στα σχολεία των αγροτικών περιοχών. Η ανάπτυξη ιδεών και ερμηνευτικών φίλτρων της πραγματικότητας, η προφορική ιστορία και η φωτογραφική τεκμηρίωση, αποτελούν τα θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφονται όλα τα έργα της. Μ΄ αυτό τον τρόπο γεννιέται το "Learn to See", που δημιούργησε σαν σύμβουλος της Polaroid, και το "A Photographic Genealogy". Το 1976 περνάει στο Magnum Photos, χάρη στην εργασία της "Carnival Strippers". Στη συνέχεια ξεκινάει για τη Νικαράγουα όπου φθάνει λίγο πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Σαντινίστας και την εθνοφρουρά του Σομόζα. Με θάρρος και συμμετοχή αποτυπώνει τις διάφορες φάσεις της εξέγερσης και οι εικόνες της κερδίζουν το Χρυσό Μετάλλιο με το όνομα του Robert Capa για το "απίστευτο θάρρος και την αποτύπωση". Η Κεντρική Αμερική θα παραμείνει για πολλά χρόνια ένα από τα νευραλγικά κέντρα της ζωής και της εργασίας της. Το 1982 τιμάται με το βραβείο Leica of Excellence, ως η καλύτερη φωτορεπόρτερ της χρονιάς. Το 1992 κερδίζει το McArthur Fellowship και το 1994 το βραβείο της Hasselblad Foundation. Οι φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν στα μεγαλύτερα διεθνή περιοδικά και παρουσιάστηκαν σε μια σειρά από εκθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα γνωστότερα βιβλία της είναι: "Learn to See" (1975), "Carnival Strippers" (1976), "Nicaragua" (1981), "El Salvador: The Work of 30 Photographers" (1983), "Chile from Within" (1981), "Kurdistan. In the Shadow of History" (1997), "Pandora΄s Box" (2002), "Encounters with the Dani" (2003). Επίσης, συν-σκηνοθέτησε τα ντοκιμαντέρ: "Living at Risk: The Story of a Nicaragua Family" (1986) και "Pictures from a Revolution" (1991) -μαζί με τους Richard P. Rogers και Alfred Guzzetti.

Claudio Perez (Φωτογράφος)

Χιλιανός φωτογράφος, κινηματογραφιστής ντοκυμαντέρ και σχεδιαστής γραφικών. Γεννήθηκε το 1957. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται κυρίως στην ταυτότητα και τη συλλογική μνήμη του λαού της Χιλής. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ομαδικές εκθέσεις στη Χιλή, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία και Γαλλία. Είναι ανταποκριτής για τη Λατινική Αμερική του γαλλικού φωτογραφικού πρακτορείου VU. Έχει επιμεληθεί μεγάλες εκθέσεις χιλιανής φωτογραφίας ενώ το 20 πήρε επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Χιλής για το έργο του "Τοίχος της Μνήμης", μια έρευνα και δημόσια εγκατάσταση φωτογραφιών σε μια γέφυρα του Σαντιάγο για τους αγνοούμενους της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Frank Thiel (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε το 1966 στο Κλάιμανχοβ της Ανατολικής Γερμανίας, κοντά στο Βερολίνο. Φυλακίστηκε σε νεαρή ηλικία για αντικαθεστωτική δράση. Το 1985 εγκαταστάθηκε στο Δυτικό Βερολίνο, όπου σπούδασε φωτογραφία. Μετά το 1990 μέρος του έργου του εστιάστηκε σε διάφορους τρόπους στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γερμανίας και της διαίρεσής της. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, στη Β. Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Έχει αποσπάσει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία από φορείς όπως η Γερουσία του Βερολίνου, το Ίδρυμα Helmut Kraft, το Ίδρυμα Ursula Blicke κ.ά. Έργα του ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Muchen Yinong (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε το 1970 στο Liaoning της Κίνας. Σπούδασε φωτοδημοσιογραφία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Κίνας. Ζει και εργάζεται στο Πεκίνο. Μαζί με τον Shao Yinong έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε μεγάλο αριθμό εκθέσεων, σε φεστιβάλ φωτογραφίας, μουσεία και ιδρύματα σε όλον τον κόσμο περιλαμβάνοντας την Κίνα, Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Ταϊβάν, Ελβετία, Ιταλία, Χονγκ Κονγκ, Κορέα, Σουηδία, Τσεχία, Ισραήλ, Καναδά και Ιαπωνία.

Shao Yinong (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε το 1961 στο Qinghai της Κίνας. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Qinghai. Από το 1987 είναι βοηθός καθηγητή στο τμήμα ελαιογραφίας της Κεντρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Πεκίνο, όπου ζει και εργάζεται. Μαζί με την Muchen Yinong έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε μεγάλο αριθμό εκθέσεων, σε φεστιβάλ φωτογραφίας, μουσεία και ιδρύματα σε όλον τον κόσμο περιλαμβάνοντας την Κίνα, Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Ταϊβάν, Ελβετία, Ιταλία, Χονγκ Κονγκ, Κορέα, Σουηδία, Τσεχία, Ισραήλ, Καναδά και Iαπωνία.

Simon Norfolk (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας το 1963 και σπούδασε φιλοδοφία και κοινωνιονογία στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ στην Αγγλία. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφία ντοκουμέντου στο Νιούπορτ και εργάστηκε σε εκδόσεις της άκρας αριστεράς. Το 1994 εγκατέλειψε τη φωτοδημοσιογραφία για να αφιερωθεί στη φωτογραφία τοπίου. Το 1998 δημοσίευσε το βιβλίο "The Most of it I have No Words", για τα τοπία περιοχών όπου έλαβαν χώρα γενοκτονίες. Έχει εκθέσει εκτεταμένα τη δουλειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στην Ολλανδία, Γερμανία και ΗΠΑ. Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές του Art Museum του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον, του British Council και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Χιούστον. Το 2002 του απονεμήθηκαν το Αργυρό Βραβείο της Association of Photographers και το European Photographic Publisher΄s Award για τη δουλειά του στο Αφγανιστάν που εκδόθηκε με τον τίτλο "Afganistan: Chronotopia, 2005".

Jordi Bernado (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στη Lleida της Ισπανίας το 1966. Η φωτογραφία τον ενδιαφέρει ως τρόπος αντίληψης της πόλης, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, την οποία αντιλαμβάνεται ως ένα τρόπο κατάκτησης της γνώσης. Η αποκωδικοποίηση που επιχειρεί στο αστικό περιβάλλον έχει δώσει ως καρπό ένα προσωπικό, πληθωρικό όσο και σύνθετο έργο. Τα τελευταία δέκα χρόνια το στούντιο του προωθεί εγχειρήματα που σχετίζονται κυρίως με τη φωτογραφία, τις εκδόσεις και τα εικαστικά δρώμενα. Έχει εκδόσει περισσότερα από 20 βιβλία για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και το τοπίο, από τα οποία ξεχωρίζουν το βραβευμένο "Good News, Always Read the Fine Print" και το "Very Very Bad News". Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη.

Christien Meindertsma (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε το 1980 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Άρνχεμ και στην Ακαδημία Design του Αϊντχόβεν. Εργάστηκε ως ενδυματολόγος και σκηνογράφος σε πολλές θεατρικές παραγωγές. Έχει παρουσιάσει τη φωτογραφική δουλειά του σε εκθέσεις στην Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Katharina Mouratidi (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε το 1971. Από το 1993 έως το 2001 σπούδασε Καλές Τέχνες στο Βερολίνο. Από το 1997 έχει αφιερωθεί στη φωτογραφία με έμφαση στη δημιουργία εργασιών στο χώρο του φωτογραφικού ντοκουμέντου και την παρουσίασή του σε δημόσιους χώρους. Έκτοτε έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Ελλάδα κ.ά. Έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία, όπως από το Συμβούλιο της πόλης του Βερολίνου και από το ίδρυμα Koerber. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Γλώσσημα & Wehrheim (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
100
Διαστάσεις:
25x21
Βάρος:
0.486 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση