Η σιδηρά κυρία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η σιδηρά κυρία

Η ιστορία της βαρόνης Μπούντμπεργκ

Nina Berberova

20.29€ -27% 14.81€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608309616

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Μυθιστόρημα

  • Έτος κυκλοφορίας

    2006

  • Εκδότης

    Μελάνι

Ποια ήταν; Με ρωτούσαν οι φίλοι μου όταν έμαθαν πως έγραφα ένα βιβλίο για τη Μαρία (Μούρα) Ιγκνάτιεβνα Ζακριέφσκαγια-Μπένκεντορφ-Μπούντμπεργκ. Μια Μάτα Χάρι; Μια Λου Σαλομέ;
Είχε όντως κάτι που θύμιζε και τις δυο τους, τόσο τη διάσημη τυχοδιώκτρια, κατάσκοπο και ηρωίδα του κινηματογράφου, όσο και την κόρη του Ρώσου στρατηγού, της οποίας η γοητεία είχε προσελκύσει τον Νίτσε, τον Ρίλκε και τον Φρόιντ.
Την αποκαλούσαν κοντέσα Ζακριέφσκαγια, κοντέσα Μπένκεντορφ, βαρόνη Μπούντμπεργκ... Είχε καλλιεργήσει έναν θρύλο γύρω από τον εαυτό της, λέγοντας και πολλά ψέματα για την ιστορία της, τις υποτιθέμενες σπουδές της στο Cambridge, για τους 60 τόμους μεταφράσεων που υποστήριζε ότι είχε κάνει, για το παρελθόν της και τους προγόνους της...
Όμως δεν έλεγε τυχαία ή ανόητα ψέματα σαν μυθομανής. Τα ψέματά της ήταν υπολογισμένα και λογικά, και στην υψηλή κοινωνία του Λονδίνου την θεωρούσαν μια από τις πιο έξυπνες γυναίκες της εποχής της. Δεν πίστευε τυφλά στη μοίρα, δεν είχε κατακτήσει τίποτα χωρίς προσπάθεια.
Για να επιβιώσει είχε υποχρεωθεί να γίνει προσεκτική, επιδέξια, τολμηρή και να δημιουργήσει απ` την πρώτη στιγμή ένα θρύλο γύρω απ` το πρόσωπό της.
Ερωμένη του `Αγγλου πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Ρόμπερτ Μπρους Λόκχαρτ, `ανεπίσημη` σύζυγος του Μαξίμ Γκόρκι για δώδεκα χρόνια, πιστή σύντροφος του συγγραφέα Τζ. Χ. Γουέλς στη συνέχεια, η Μούρα Μπούντμπεργκ ήταν μια γυναίκα με αστείρευτη ενέργεια, εξυπνάδα και γοητεία, μια γυναίκα ελεύθερη πολύ πριν από την `γυναικεία χειραφέτηση`. Διέθετε μία πηγαία, φυσική σεξουαλικότητα, και δεν χρειάστηκε ποτέ να μιμηθεί ή να προσποιηθεί.
Δεν είχε ανάγκη από τέτοιου είδους τεχνάσματα για να επιζήσει. Χρησιμοποιούσε το σεξ, αναζητούσε πάντα την πρωτοτυπία. Οι άντρες το καταλάβαιναν, το ένιωθαν όταν την έβλεπαν, και την ερωτεύονταν παράφορα. Δεν είχε την πολυτέλεια να μπορεί να πιστεύει σ` ένα σίγουρο αύριο, στην αιωνιότητα, στον τραπεζικό της λογαριασμό. Αυτό ίσχυε για όλους σχεδόν τους συγχρόνους της στη μεταπολεμική Ευρώπη και στη Ρωσία μετά την Επανάσταση. (Νίνα Μπερμπέροβα από τον πρόλογο της έκδοσης)
Η Νίνα Μπερμπέροβα ζωντανεύει με αυτή τη βιογραφία όχι μόνο τη μυστηριώδη ζωή της Βαρόνης Μπούντμπεργκ, αλλά και μια ολόκληρη εποχή (1917-1950), τη Ρωσική Επανάσταση, την Ευρώπη του μεσοπολέμου και τη σκληρή ζωή των Ρώσων διανοούμενων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Nina Berberova

Nina Berberova (Συγγραφέας)

Η Νίνα Μπερμπέροβα γεννήθηκε στην Πετρούπολη το 1901 από αστική οικογένεια. Από παιδί ακόμη, είχε αρχίσει να γράφει ποιήματα και πεζά. Ωστόσο, τα γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης και το κλίμα τρομοκρατίας που τα ακολούθησε, την ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Πετρούπολη το 1922 μαζί με τον ποιητή Βλαντισλάβ Χοντάσεβιτς. Κατέφυγαν πρώτα στην Πράγα, έπειτα στο Βερολίνο και στη συνέχεια έζησαν για κάποιο διάστημα στο Σορέντο της Ιταλίας πριν καταλήξουν στο Παρίσι όπου έμειναν έως το 1950. Η ζωή στο Παρίσι ήταν δύσκολη για την Μπερμπέροβα, όπως και για όλους τους Ρώσους εμιγκρέδες της εποχής. Κουρασμένη από τον πόλεμο και τη φτώχεια, πήρε το πλοίο για τη Νέα Υόρκη, όπου η τύχη της άρχισε να αλλάζει. Έγινε καθηγήτρια ρωσικής λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια του Γέιλ και του Πρίνστον και με την επανέκδοση των έργων της στα γαλλικά από το 1985 και μετά, άρχισε να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό. Πέθανε το 1993 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Έργα της: "Η σαγήνη", "Το βιβλίο της ευτυχίας", "Στη σκιά μιας άλλης", "Αυτά τα γράμματα είναι δικά μου", κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μυρσίνη Γκανά

Μυρσίνη Γκανά (Μεταφραστής)

Η Μυρσίνη Γκανά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτιστική Διαχείριση στις Βρυξέλλες. Εργάζεται ως μεταφράστρια. Το πρώτο της ποιητικό βιβλίο, "Τα πέρα μέρη" (εκδ. Μελάνι, 2017), τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης Public 2018 σύμφωνα με τις ψήφους του αναγνωστικού κοινού.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
466
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.544 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση