Ο βίος του Ευριπίδη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο βίος του Ευριπίδη

Marie Delcourt

Τον κατηγόρησαν για μισογυνισμό, όμως αυτός, ο μισογύνης, έπλασε μερικούς από τους πιο συγκλονιστικούς γυναικείους χαρακτήρες της λογοτεχνίας. Τον είπαν ορθολογιστή, όμως αυτός, ο ορθολογιστής, έδειξε με τον πιο άμεσο τρόπο τη δύναμη που έχουν οι θεοί πάνω στην ανθρώπινη ζωή. Ίσως γι` αυτό, εξαιτίας των αντιφάσεών του, ο Ευριπίδης είναι ο πιο σύγχρονος από τους τρεις μεγάλους τραγικούς του 5ου π.Χ. αιώνα. Στη βιογραφία που του αφιερώνει η μεγάλη ελληνίστρια Μαρί Ντελκούρ τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο δεμένο με την εποχή του, αν και σε μόνιμη σύγκρουση μαζί της, στραμμένο στην πολιτική, αν και με μόνιμες τάσεις αναχωρητισμού, αφοσιωμένο στις γυναίκες, αν και μονίμως προδομένο απ` αυτές. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Τάκης Θεοδωρόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπουδασε στο Παρίσι συγκριτική λογοτεχνία, θεατρολογία και ανθρωπολογία του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Το 1985 εξέδωσε με τον Μάνο Χατζιδάκι το πολιτιστικό περιοδικό "Το Τέταρτο". Έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο και διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα "Τα Νέα". Από τα μυθιστορήματά του, το "Αδιανόητο τοπίο" και η "Πτώση του Νάρκισσου" έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση σε αρκετές ξένες γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, τουρκικά, βουλγάρικα). Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Το μυθιστόρημά του "Η δύναμη του σκοτεινού θεού" τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστας και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το "Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας". Μεταξύ Μαρτίου 2010 - Οκτωβρίου 2011 (οπότε παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους), διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.


Marie Delcourt

Marie Delcourt (Συγγραφέας)

Η Μαρί Ντελκούρ (Marie Delcourt) γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1891 και πέθανε στη Λιέγη το 1979. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ελληνίστριες του 20ού αιώνα. Έχει γράψει έργα για τον Αισχύλο και τον Περικλή, καθώς και διάφορες μελέτες για την ελληνική μυθολογία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι εργασίες της για τον Οιδίποδα (""Oedipe ou La legende du conquerant") και τους Έλληνες ήρωες ("Legendes et cultes de heros en Grece").
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίλη Γιαννακοπούλου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
275
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.429 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση