Διαδικασίες αναπαραγωγής του φύλου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διαδικασίες αναπαραγωγής του φύλου

Εκπαιδευτική θεωρία και φεμινιστικές πολιτικές

Madeleine Arnot

32.66€ -27% 23.84€

Το βιβλίο αυτό χαρτογραφεί την ανάπτυξη της θεωρίας για τις σχέσεις των φύλων που διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και η οποία συνέβαλε σημαντικά στην καθιέρωση της σπουδαιότητας της κοινωνιολογίας της γυναικείας εκπαίδευσης στη μελέτη της κοινωνίας συνολικά. Αναδεικνύει, επίσης, τη δύναμη της φεμινιστικής εκπαιδευτικής θεωρίας και έρευνας και το ρόλο της στη δημιουργία μιας νέας πολιτικής και ακαδημαϊκής ατζέντας. Χρησιμοποιώντας την έννοια των κωδίκων φύλου ως όρο-κλειδί, η Madeleine Arnot διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Ενσωματώνει πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές θεωρίες με στόχο την κατανόηση της συνέχειας και της αλλαγής σε ό,τι αφορά το φύλο στην εκπαίδευση. Η Madeleine Arnot συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, σε έναν και μοναδικό τόμο τα πιο σημαντικά κείμενά της. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα βασικό εγχειρίδιο για φοιτητές/ -τριες και επιστήμονες που ασχολούνται με τις σπουδές φύλου, τις γυναικείες σπουδές, την εκπαιδευτική πολιτική, την κοινωνιολογία και την ιστορία της εκπαίδευσης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κατερίνα Ι. Δαλακούρα (Μεταφραστής)

Η Κατερίνα Ι. Δαλακούρα είναι λέκτορας στην ιστορία της εκπαίδευσης (2007), στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο, και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (European Diploma in Education and Training, μετά από παρακολούθηση μαθημάτων συγκριτικής, πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και σχετικών σεμιναρίων στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων "Erasmus" στα: University of Glasgow, University of Palma de Mallorka -Ισπανία, και University of Reinnes -Γαλλία). Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Μεταξύ 2002-2006 δίδαξε το μάθημα "Παιδαγωγική της ισότητας των φύλων" στο Διατμηματικό Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (συνεργαζόμενα τμήματα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας). Μεταξύ 2004-2006, επίσης, δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Φύλο και νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας", του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος). Από το 2004 έως το 2006 εργάστηκε ως ειδική επιστήμονας (βάσει του Π.Δ. 407/1980) στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το 2007 διορίστηκε λέκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης (αρχειακή έρευνα, κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική προσέγγιση), την ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης, την ιστορική προσέγγιση των παιδαγωγικών ιδεών, το φύλο στην εκπαίδευση, την επιστημολογία και τη μεθοδολογία της ιστοριογραφίας. Έχει γράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα, καθώς και τα βιβλία: "Το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης (1854-1914): Μια πρώτη προσέγγιση της εκπαίδευσης των κοριτσιών στη Θεσσαλονίκη κατά τον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας", Θεσσαλονίκη: Αφοι Κυριακίδη, 2000, και "Η εκπαίδευση των γυναικών στις ελληνικές κοινότητες της οθωμανικής αυτοκρατορίας (19ος αι-1922): Κοινωνικοποίηση στα πρότυπα της πατριαρχίας και εθνικισμού", Αθήνα: Gutenberg, 2008. Επίσης, έχει μεταφράσει, μαζί με τη Χριστίνα Αθανασιάδου, το βιβλίο της Madeleine Arnot "Διαδικασίες αναπαραγωγής του φύλου: Εκπαιδευτική θεωρία και φεμινιστικές πολιτικές". Αθήνα: Μεταίχμιο, 2006.

Χριστίνα Αθανασιάδου (Μεταφραστής)

Η Χριστίνα Αθανασιάδου είναι Λέκτορας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον Τομέα της Σχολικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας. Διδάσκει μαθήματα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα επαγγελματικής συμβουλευτικής, συμβουλευτικής γυναικών και ισότητας των φύλων στο χώρο της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Βασιλική Δεληγιάννη - Κουιμτζή (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Δεληγιάννη - Κουιμτζή είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τη μελέτη του φύλου και τις φεμινιστικές προσεγγίσεις στην επιστήμη της Ψυχολογίας και στην εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα γύρω από τη διαμόρφωση των ταυτοτήτων φύλου, το ρόλο του φύλου στην εκπαιδευτική διαδικασία, τις επαγγελματικές επιλογές και επιλογές ζωής των νέων στο πλαίσιο της μετάβασης από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

Madeleine Arnot

Madeleine Arnot (Συγγραφέας)

Η Madeleine Arnot είναι καθηγήτρια στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Fellow του Jesus College. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τον παράγοντα φύλο στην εκπαίδευση και την εκπαιδευτική πολιτική, την ιδιότητα του πολίτη και τις ανδρικές ταυτότητες. Μερικά από αυτά είναι: "Gender and the Politics of Schooling" (1987) και "Gender Under Scrutiny: Νew Inquiries in Education" (1987) (και τα δύο μαζί με την G. Weiner), "Closing the Gender Gap: Post-war Education and Social Change" (1999, σε συνεργασία με τις M. David και G. Weiner). Το 2000 δημοσίευσε (μαζί με την J.A. Dilla-bough) το πολύ γνωστό πια βιβλίο της "Challenging Democracy? International Perspectives on Gender, Education and Citizenship".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
464
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.753 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση