Patrice Chereau
zoom in
Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με την ευκαιρία της αναδρομής στο έργο του Patrice Chereau, που διοργανώθηκε από το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (18-27 Νοεμβρίου 2005). Περιέχονται τα κείμενα: - Δέσποινα Μουζάκη, "Ένας σκηνοθέτης των συγκρούσεων" Ο κινηματογράφος του Patrice Chereau - Μπάμπης Ακτσόγλου, "Patrice Chereau, ένα σινεμά του σώματος" - Κωνσταντίνος Κυριακού, "Παραλλαγές της μορφής του πλάνου" - Τάσος Γουδέλης, "Μεταξύ θεάτρου και κινηματογράφου" Οι ταινίες - Μπάμπης Ακτσόγλου, ""Η σάρκα της Ορχιδέας": Η σάρκα της serie noire" - Μαρία Γαβαλά, ""Judith Therpauve": Μια πράξη ευθανασίας" - Patrice Chereau, ""Ο πληγωμένος άνδρας": Η βία των συναισθημάτων" - Danielle Parra, ""Ο πληγωμένος άνδρας": Στο σταυροδρόμι της μοναξιάς" - Θόδωρος Σούμας, ""Ο πληγωμένος άνδρας": Σκοτώνουμε ό,τι αγαπάμε" - Γιάννης Κατσαχνιάς, Serge Toubiana, ""Hotel de France": Σώμα με σώμα" - Marcel Martin, "Ο πληγωμένος άνδρας" - Patrice Chereau, ""Βασίλισσα Μαργκό": Μαργκό, μια παγανιστική θεότητα" - Serge Toubiana, ""Βασίλισσα Μαργκό": Από τον Δουμά στη δική μας Μαργκό" - Serge Toubiana, ""Βασίλισσα Μαργκό": Οικογενειακή συνωμοσία" - Γιάννα Σαρρή, ""Βασίλισσα Μαργκό": Κατασπαρασσόμενη Μαργό" - Patrice Chereau, ""Αυτοί που μ΄αγαπούν θα πάρουν το τρένο": Ένα ταξίδι προς τη διαύγεια" - Patrice Chereau, ""Αυτοί που μ΄αγαπούν θα πάρουν το τρένο": Περί του σωστού τρόπου χρήσης των κηδειών" (συνέντευξη του Patrice Chereau) - Μαρία Κατσουνάκη, ""Αυτοί που μ΄αγαπούν θα πάρουν το τρένο": Όλοι ζητάμε την αγάπη" - Chris Darke, ""Αυτοί που μ΄αγαπούν θα πάρουν το τρένο": Σώματα σε ανταγωνιστική εγγύτητα" - Stephane Bouquet, ""Αυτοί που μ΄αγαπούν θα πάρουν το τρένο": O Βασιλιάς είναι νεκρός, ζήτω το τρένο" - Patrice Chereau, ""Σαρκική εξάρτηση": Η γνωριμία μου με τον Hanif" - Hanif Kureishi, ""Σαρκική εξάρτηση": Η γνωριμία μου με τον Patrice" - Christophe Honore, ""Σαρκική εξάρτηση": Το σώμα καθορίζει το κάδρο" - Γιάννης Ζουμπουλάκης, ""Σαρκική εξάρτηση": Μετά το σεξ, τι;" - Richard Falcon, ""Σαρκική εξάρτηση": Το τελευταίο ταγκό στο Lewisham" - Stephane Bouquet, ""Σαρκική εξάρτηση": Η ενέργεια του πάθους" - Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ""Σαρκική εξάρτηση": Σωματικότητα και ανθρωπολογία του πόθου" - Patrice Chereau, ""Ο αδελφός του": Μια ταινία πάνω στα σώματα" - Violeta Kouacsics, ""Ο αδελφός του": Brother΄s Intimacy" - Jean-Michel Frodom, ""Ο αδελφός του": Στην επιφάνεια του σώματος" - Ιωάννα Παπαγεωργίου, ""Ο αδελφός του": Μια ταινία για τη ζωή" - Patrice Chereau, ""Gabrielle": Αν ήξερα ότι με αγαπάτε, δεν θα επέστρεφα ποτέ" - Yan Tobin, ""Gabrielle": Το μοντέλο μου ήταν ο Hou Hsiao-hsien" - Μπάμπης Ακτσόγλου, ""Gabrielle": Ο έκπτωτος ανδρικός λόγος" - Pierre Eisenreich, ""Gabrielle": Gabrielle - η κορωνίς" Το θέατρο - Ιλειάνα Δημάδη, Αργυρώ Χιώτη, "Patrice Chereau: ένας πνευματικός θεατράνθρωπος" - Ελένη Βαροπούλου, "Το ταξίδι του Πέερ" - Μαρία Κατσουνάκη, "Γνωρίζω τον άνθρωπο του Υπογείου σαν αδελφό μου" - Θεατρογραφία - Φιλμογραφία

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννα Σαρρή (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Γαβαλά

Μαρία Γαβαλά (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος" (1980-84) δημοσίευσε πολλά κείμενα για τον κινηματογράφο. Κινηματογραφικά κείμενά της υπάρχουν επίσης δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά κι εφημερίδες. Έγραψε σενάρια, γύρισε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και σκηνοθέτησε τις μεγάλου μήκους ταινίες: "Περί Έρωτος" (1981). - Τιμήθηκε με βραβείο στο "Φεστιβάλ Γυναικείου Κινηματογράφου" της Φλωρεντίας, το 1983, "Άρωμα βιολέτας" (1985) και "Το μαγικό γυαλί" (1989) - Τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά. Δόκιμη πεζογράφος, μετά το 1994, έχει στο ενεργητικό της έξι μυθιστορήματα ("Η υπηρέτρια των αγγέλων", 1994, "Η κυρία του σπιτιού", 1996, "Παραθαλάσσιο θέρετρο το χειμώνα", 1999, "Στη δροσιά των κήπων μου", 2001, "Ακραία καιρικά φαινόμενα", 2003, "Τα κορίτσια της πλατείας", 2006). Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης, έχει μεταφράσει θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και σύγχρονα μυθιστορήματα, πάντα από τη γαλλική γλώσσα. (Φωτό: Κώστας Μητρόπουλος)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μπάμπης Ακτσόγλου

Μπάμπης Ακτσόγλου (Συγγραφέας)

Ο Μπάμπης Ακτσόγλου γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στο Παρίσι, συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Οθόνη", "Φιλμ", "Σινεμά", "Προοδευτικός Κινηματογράφος", καθώς και με τα "Κινηματογραφικά Τετράδια", που ίδρυσε μαζί με ομάδα Θεσσαλονικέων κινηματογραφόφιλων. Μετά το 1987, συνεργαζόταν αποκλειστικά με το περιοδικό "Αθηνόραμα". Έγραψε μονογραφίες σκηνοθετών (Χίτσκοκ, Πολάνσκι, Κόπολα, Λόουζι), καθώς και μια μελέτη για το Ουέστερν. Επιμελήθηκε την έκδοση "Le cinema grec" (Centre Georges Pompidou), καθώς και διάφορα βιβλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Τζαβέλλας, Σαμπρόλ, Μπουνιουέλ, Ιμαμούρα, Μιζογκούτσι, Αλμοδόβαρ, Γουϊντερμπότομ, Σερώ, Βέντερς, Σβανκμάγιερ, κ.ά.). Διετέλεσε, για διαδοχικές περιόδους, υπεύθυνος προγραμματισμού του δικτύου αιθουσών "Filmcenter" του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επίσης, υπήρξε, μαζί με άλλους, ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων "Clip Art". Πέθανε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2007, σε ηλικία 52 ετών, από ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης νοσηλείας του στον Ερυθρό Σταυρό. Στην ανακοίνωση του περιοδικού "Αθηνόραμα" για την απώλειά του, σημειώνεται: "Ο κόσμος του κινηματογράφου, της κριτικής, της σκέψης, του πολιτισμού, οι χιλιάδες αναγνώστες του, έχασαν έναν πολύτιμο άνθρωπο, ο οποίος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ελληνική δημοσιογραφία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Μπάμπης Ακτσόγλου δεν υπάρχει πια. Η οικογένεια του "Αθηνοράματος" θρηνεί για την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου μέλους της. [...] Ο κινηματογράφος δεν ήταν για τον Μπάμπη απλώς επαγγελματική ενασχόληση, ήταν υπόθεση ζωής. Στον ίδιο δεν άρεσαν τα μεγάλα λόγια, αλλά οι αναγνώστες του μπορούσαν εύκολα να διακρίνουν πίσω από τις κριτικές του τη βαθιά και πολύπλευρη κουλτούρα του, την ευρύτατη και βαθιά γνώση του κινηματογράφου, αλλά - και κυρίως - την ανυποχώρητη υπεράσπιση ενός κινηματογράφου που δεν είναι απλώς και μόνο καταναλωτικό προϊόν. Αντικειμενικός πάντοτε στην κριτική του, τολμούσε επανειλημμένα να πηγαίνει κόντρα στα ρεύματα της εποχής. Μπορεί να συμφωνούσες ή να διαφωνούσες με την κριτική του Μπάμπη Ακτσόγλου, ήσουν όμως πάντα βέβαιος ότι ήταν μια κριτική έντιμη, τεκμηριωμένη με σαφή κριτήρια. Σε αυτές τις ιδιότητές του οφειλόταν άλλωστε και η ιδιαίτερη, στενή σχέση που είχε διαμορφώσει με τους χιλιάδες φίλους του κινηματογράφου που διάβαζαν κάθε εβδομάδα τα κείμενα του."
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θόδωρος Σούμας

Θόδωρος Σούμας (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας κινηματογραφικών βιβλίων και κριτικός κινηματογράφου. Άρχισε τις κινηματογραφικές σπουδές του στο "Ινστιτούτο Τεχνών της Επικοινωνίας" των Βρυξελλών (I.A.D.). Τις συνέχισε με πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου στο 8ο Πανεπιστήμιο Παρισιού, και σαν ελεύθερος ακροατής στο 3ο Πανεπιστήμιο. Πήρε πτυχίο φιλοσοφίας από το 8ο Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε επί διετία μαθήματα του τμήματος της Ψυχανάλυσης. Έχει δημοσιεύσει κριτικές και μελέτες του για το σινεμά σε πολλά κινηματογραφικά περιοδικά, στο "Τέταρτο", στην "Αυγή", σε εκδόσεις του "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" κ.α. Έχει σκηνοθετήσει και γράψει τα σενάρια δυο ταινιών μικρού μήκους και του δεύτερου μέρους του μεγάλου μήκους "Περί έρωτος". Στις εκδόσεις Αιγόκερως έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα - ερωτισμός" (1983), "Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινενά" (1992) και "12 Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες" (1999). Στις εκδόσεις Απόπειρα έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων "Η Κλαίρη και η θάλασσα" (2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Stephane Bouquet (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Γουδέλης

Τάσος Γουδέλης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1949, στην Αθήνα. Σπούδασε νομιμά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1982 συνεργάζεται με τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού "Το Δέντρο". Έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων: "Αρπακτικά", 1990, "Πρωινή επίσκεψη", 1993, "Σκιές γυναικών", 1996, "Ο ύπνος του Άλφρεντ", 1999, "Η γυναίκα που μιλά", 2002 (κρατικό βραβείο Διηγήματος & βραβείο Διηγήματος του περιοδικού "Διαβάζω"), το μυθιστόρημα "Οικογενειακές ιστορίες", 2006, και τις μελέτες για σκηνοθέτες του κινηματογράφου: "Όρσον Ουέλς", 1985, "Αφοι Ταβιάνι", 1986, και "Τζων Χιούστον", 1988. Άρθρα του για τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, ειδικές εκδόσεις και εφημερίδες. Aπό το 1998 συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοθήκη" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", δημοσιεύοντας κυρίως, κριτικές ξένης λογοτεχνίας. Διδάσκει ιστορία του κινηματογράφου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σενάριο σε διάφορες κινηματογραφικές σχολές και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης). Το 2007 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία "Ο δολοφόνος της λεωφόρου" (15΄), μαζί με τον γιο του Βασίλη Γουδέλη, βασισμένη σε διήγημά του από τη συλλογή "Αρπακτικά". Ακολούθησε, το 2008, η μικρού μήκους ταινία "Η συνάντηση" (14΄), βασισμένη και πάλι σε δικά του διηγήματα, η οποία απέσπασε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, για "την πρωτότυπη και σύγχρονη κινηματογράφηση και τη νέα ματιά στην κινηματογραφική γλώσσα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Hanif Kureishi

Hanif Kureishi (Συγγραφέας)

O Xανίφ Kιουρέισι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Kεντ. Παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας στο King΄s College του Λονδίνου. Tο 1981 κέρδισε το βραβείο George Devine για το θεατρικό έργο "Περίχωρα" ("Outskirts"). Tο 1984 έγραψε το σενάριο της ταινίας "Ωραίο μου πλυντήριο" ("My beautiful laundrette"), με σκηνοθέτη τον Στήβεν Φρίαρς. Aκολούθησε το σενάριο "O Σάμυ και η Pόζυ κάνουν έρωτα" ("Sammy and Rosie get laid"), με τον ίδιο σκηνοθέτη. O ίδιος ο Kιουρέισι σκηνοθέτησε το σενάριό του με τίτλο "Tο Λονδίνο με σκοτώνει" ("London kills me"). Tο μυθιστόρημα "O Bούδας των προαστίων" ("The Buddha of suburbia") κέρδισε το 1990 το βραβείο Whitbread για το καλύτερο πρώτο μυθιστόρημα. Tο δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο "Tο μαύρο άλμπουμ" ("The black album") εκδόθηκε το 1995. Tην ίδια χρονιά εξέδωσε σε συνεργασία με τον Jon Savage το "Bιβλίο της ποπ των εκδόσεων Faber". Tο 1997 κυκλοφόρησε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Έρωτας σε γαλάζια εποχή" ("Love in a blue time"), από την οποία το διήγημα "Ο γιός μου ο φανατικός" ("My son the fanatic") μεταφέρθηκε την επόμενη χρονιά στο σινεμά. Aκολούθησε το τρίτο του μυθιστόρημα, "Οικειότητα" ("Intimacy", ελλ. μτφρ. "Oικείες απιστίες", εκδ. Kαστανιώτη 1999), η συλλογή διηγημάτων "Mεσάνυχτα όλη μέρα" ("Midnight all day", εκδ. Καστανιώτη 2000), το μυθιστόρημα "Το χάρισμα του Γκάμπριελ" ("Gabriel΄s gift", εκδ. Καστανιώτη 2002) και η συλλογή διηγημάτων "Το σώμα και άλλες επτά ιστορίες" ("The body and seven stories", εκδ. Καστανιώτη 2004). Στα αγγλικά έχουν εκδοθεί, ακόμη, η συλλογή δοκιμίων "Όνειρα και μηχανορραφίες: στοχασμοί για τη γραφή και την πολιτική" ("Dreaming and scheming: reflections on writing and politics", 2002) και το αυτοβιογραφικό αφήγημα για τον ινδικής καταγωγής πατέρα του "Το αυτί μου στην καρδιά του" ("My ear at his heart", 2004).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δέσποινα Μουζάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κατσουνάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Patrice Chereau (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Κατσαχνιάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φορέας)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
175
Διαστάσεις:
26χ21
Βάρος:
0.676 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση