Εμείς οι γιοι του Άιχμαν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εμείς οι γιοι του Άιχμαν

Ανοιχτή επιστολή στον Κλάους Άιχμαν

Gunther Anders

9.17€ -18% 7.52€

Ο Γκύντερ Άντερς απευθύνει δύο ανοιχτές επιστολές στον Κλάους Άιχμαν, γιο του αρχιδήμιου του Άουσβιτς Άντολφ Άιχμαν, την πρώτη το 1964, στον άμεσο απόηχο της δίκης της Ιερουσαλήμ (1961) και της καταδίκης σε θάνατο του πατέρα του, και τη δεύτερη είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1988. Το περιεχόμενο των επιστολών δεν είναι παραμυθητικό αλλά ηθικό και πολιτικό. Τι κάνει ένας γιος στον οποίο έλαχε η ασήκωτη δυστυχία να έχει πατέρα τον Άντολφ Άιχμαν; Με ποια έννοια είμαστε όλοι παιδιά του Άιχμαν; Τι κατέστησε δυνατή τη θηριωδία του Άουσβιτς; Τι είναι αυτό που καθιστά διαρκώς δυνατή αλλά και πιθανή την θηριωδία και την καταστροφή στον κόσμο μας; Πώς τίθεται η ίδια η έννοια της ευθύνης σε έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος γίνεται όλο και μικρότερος από τα έργα του, όπου αδυνατεί όλο και περισσότερο να συλλάβει και να αναπαραστήσει τα αποτελέσματα των πράξεων και των τεχνικών επιτεύξεών του;


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Σπαθαράκης

Κώστας Σπαθαράκης (Μεταφραστής)

Ο Κώστας Σπαθαράκης γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και συγκριτική φιλολογία. Δούλεψε ως διορθωτής και επιμελητής, συνεργαζόμενος με το περιοδικό "Νέα Εστία" (από το 2007 έως το 2013) και με πολλούς εκδοτικούς οίκους, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Το 2008 ίδρυσε μαζί με τον Θοδωρή Δρίτσα τον εκδοτικό οίκο Αντίποδες. Πιο πρόσφατες μεταφράσεις του είναι: Max Weber, "Το χρηματιστήριο" (ΠΕΚ 2014), George Steiner, "Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι" (Αντίποδες 2015), Alexander Pope, "Περί βάθους" (Αντίποδες, 2015), Erich Auerbach, "Ο Τζανμπαττίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας" (ΜΙΕΤ 2016), Albert O. Hirschman, "Η αντιδραστική ρητορική" (ΠΕΚ, 2017), Pierre Bourdieu, "Εικόνες της Αλγερίας" (μαζί με τον Θ. Δρίτσα, Αλεξάνδρεια, 2017).

Gunther Anders

Gunther Anders (Συγγραφέας)

O Γκύντερ Άντερς (1902-1992) γεννήθηκε στο Mπρεσλάου. Mαθητής του Xούσσερλ και του Xάιντεγκερ, βοηθός του Mαξ Σέλλερ, θα γνωρίσει τη μοίρα πολλών Γερμανοεβραίων διανοουμένων της εποχής του: καταφεύγει το 1933 στο Παρίσι, όπου τον ακολούθησε λίγο αργότερα η πρώτη γυναίκα του, η Χάννα Άρεντ (παντρεύτηκαν το 1929), και το 1936 μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη (όπου και χωρίζουν). Εκεί ο Άντερς θα ασκήσει διάφορα επαγγέλματα και θα συμμετάσχει στις συζητήσεις του Institute for Social Research, με τους Χορκχάιμερ, Αντόρνο, Μαρκούζε και άλλους. Το 1950 επιστρέφει στην Ευρώπη και εγκαθίσταται μόνιμα στην Βιέννη, όπου θα ζήσει ως το τέλος της ζωής του. Από το πολύπλευρο έργο του (φιλοσοφία, πολιτικό και αισθητικό δοκίμιο, πεζογραφία, ποίηση) τα κυριότερα κείμενά του βρίσκονται συγκεντρωμένα στο βιβλίο του "Die Antiquiertheit des Menschen", τομ. 1 (1956) και τομ. 2 (1980), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις C.H. Beck (Μόναχο), όπως και τα υπόλοιπα βιβλία του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Σταύρος Ζουμπουλάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία". Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος "Άρτος Ζωής". Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
156
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.201 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση