Όχι μόνο μπλε

του Ρόμπερτ Τρέγκονινγκ

«Σ’ ένα μπλε-γαλάζιο σπίτι, σ’ έναν δρόμο γαλανό, ζούσε ένα μικρό αγόρι κάπως μελαγχολικό. Είχε μπλε ριγέ πιτζάμες, μπλε κρεβάτι, μπλε χαλί, μα το κίτρινο αγαπούσε, όμως σε ποιον να το πει»; Είναι ένα υπέροχο συναρπαστικό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που διαπραγματεύεται τη διαφορετικότητα και περιγράφει μια ιστορία βελούδινης επανάστασης από ένα αγόρι που αγαπάει το κίτρινο τόσο πολύ που σώζει αντικείμενα με αυτό το χρώμα από τη χωματερή αλλά ζει σ’ έναν κόσμο όπου κάθε τι μη μπλε απαγορεύεται. Τα συναισθήματα που εκφράζει το αγόρι είναι αυτά ακριβώς που νιώθει ο καθένας που κάνει κάτι διαφορετικό, που ξεφεύγει από τα επιβεβλημένα στερεότυπα σε όλες τις κοινωνίες όλων των εποχών:

«Αν το κίτρινο αγαπώ, αυτό λογικά με κάνει αυτομάτως και κακό»! Θα βρει κάποιον συμπαραστάτη στα προβλήματά του; Πώς θα αντιδράσει ο πατέρας του αν μάθει τις διαφορετικές του προτιμήσεις; Το βιβλίο είναι γραμμένο με μικρά τετράστιχα στιχάκια και απαρτίζεται από μια σειρά γεγονότων που θα φέρουν μια γλυκιά επανάσταση στην πόλη. Η ιστορία θα γεμίσει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση κάθε παιδί που νιώθει πως κάνει κάτι διαφορετικό που το γεμίζει με τύψεις και ενοχές: «Κι αν σε κάτι διαφέρεις λύπη ή ντροπή μη νιώσεις, δέξου όλα τα χρώματά σου, κόκκινο, μοβ, θαλασσί, και αγάπησε ό,τι ωραίο σ’ έχει κάνει να ‘σαι εσύ!» τονίζει ο συγγραφέας.

Η εικονογράφηση είναι υπέροχη, γεμάτη μπλε (αρχικά) χρώμα, όσο όμως προχωράει η ιστορία τόσο αλλάζουν κάποια πράγματα κι ένα φωτεινό ουράνιο τόξο τυλίγει τον μικρό πρωταγωνιστή της ιστορίας. Ωραίες οπτικές γωνίες, σωστές λεπτομέρειες σε πρόσωπα και περιβάλλον, ολοσέλιδες απεικονίσεις γεμίζουν φως και χαρά τους μικρούς αναγνώστες όσο διαβάζουν την ιστορία κι έτσι το διάβασμα γίνεται ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο μηνύματα και συναισθήματα.

Πάνος Τουρλής