Όταν η μαμά μου είπε ψέματα

της Σοφίας Δάρτζαλη

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82Ένα παιδάκι μπαίνει στο λεωφορείο με τη μαμά του και εκείνη τη μέρα η μαμά του λέει ένα ψέμα που αλλάζει για πάντα τη νοοτροπία του μικρού αφηγητή. Δε θέλω να περιγράψω άλλο, έχω βουρκώσει από την υπέροχη ιδέα του βιβλίου και από τον λυρικό τρόπο της περιγραφής της. Μη διαβάσετε την υπόλοιπη κριτική, απλώς πηγαίνετε να αγοράσετε αυτό το βιβλίο και να το χαρίσετε στα παιδιά σας αλλά κυρίως σε σας. Θα καταλάβετε το γιατί όταν θα ταξιδέψετε κι εσείς κλείνοντάς το, μετά το τέλος του, στο γλαφυρό οπισθόφυλλο.

Υπέροχη ιστορία, λιτή, δυνατή, αυθεντική και τόσο μα τόσο καθημερινή. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα δεχόμουν τόσο δυνατή έκπληξη από ένα παιδικό βιβλίο. Μακάρι να μπορούσα να πω περισσότερα πάνω στην πλοκή αλλά μου είναι αδύνατον, γιατί αυτή η μέθεξη είναι καθαρά προσωπική για τον καθένα και δε θέλω να χαλάσω τη μαγεία.
Η εικονογράφηση στην αρχή με ξένισε γιατί οι γραμμές δε με τράβηξαν ιδιαίτερα. Ο συμβολισμός όμως και η δύναμη των χρωμάτων και των εικόνων πολλές φορές ξεπέρασαν σε ένταση ακόμη και τις ίδιες τις λέξεις.

Ένα μεγάλο και ηχηρό μήνυμα είναι αυτό το βιβλίο για την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αγάπη απέναντι στο διαφορετικό. Ένα χτύπημα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το κείμενο θα έχει αποδέκτες μικρά παιδιά, γιατί πρέπει να τα γαλουχήσουμε σωστά απέναντι στους ξένους που γεμίζουν την καθημερινότητά μας θέλοντας και μη (βασικά, μη θέλοντας). Διαβάστε αυτό το παραμύθι μαζί με το παιδί σας και δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά, τονίζοντας ότι μέσα σε αυτήν χωράνε όλοι οι άνθρωποι του κόσμου, όλα τα χρώματα, όλες οι φυλές.

Πάνος Τουρλής