Όταν ήρθαν οι γλάροι

της Γλυκερίας Γκρέκου

Σ’ ένα νησί του Αιγαίου, οι Ασημόγλαροι και οι Αιγαιόγλαροι ζουν σε αντίθετα μέρη και δε μοιράζονται τίποτα μεταξύ τους. Η Αριάδνη και ο Μάρκος όμως, παρακούοντας τον άγραφο νόμο, γίνονται φίλοι παρά την έχθρα των οικογενειών τους και ζουν πολύ ρομαντικές στιγμές. Όταν χειμωνιάζει όμως και οι γλάροι πετάνε πιο μέσα, προς την πολιτεία, τους περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη και όλα ανατρέπονται.

Η Γλυκερία Γκρέκου γράφει μια τρυφερή, συγκινητική, πολυδιάστατη και γεμάτη νοήματα ιστορία γύρω από τα προτερήματα μιας φιλίας και το όφελος που έχει κάποιος όταν μοιράζεται πράγματα και συναισθήματα. Το λεξιλόγιο μπορεί να είναι προσεγμένο και η σύνταξη απλή, κατάλληλα για παιδιά 7 και 8 ετών, μέσα από αυτά όμως γεννιούνται έντονα και δυνατά συναισθήματα που θα συγκινήσουν και θα εμψυχώσουν δημιουργικές κουβέντες με τους μεγάλους. Ωραίες σκηνές, μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις, εύληπτες όμως για το παιδικό μυαλό, σχηματίζουν μια ιστορία που οι αναγνώστες δε θ’ αφήσουν από τα χέρια τους. Η συμπεριφορά των γλάρων είναι αρκετά ανθρωπομορφική ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν καλύτερα τα νοήματα που θέλει να περάσει η συγγραφέας.

Μου άρεσε πολύ η ιδέα της εφαρμογής του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης σε έναν προβληματισμό των μικρών μαθητών του σχολείου που υποδέχτηκε τους γλάρους. Τα παιδιά, των οποίων οι γονείς δε δούλευαν όλοι και γενικότερα η κατάσταση είναι πλέον πιο δύσκολη και δεν περισσεύει ούτε ένα ψίχουλο για τους γλάρους, καταφέρνουν να δώσουν μια τρυφερή και γλυκιά λύση που σίγουρα θα ενστερνιστούν και όσοι διαβάσουν την ιστορία τους. Πάντα ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση είναι από τις πιο δύσκολες έννοιες αλλά η ιστορία της Γλυκερίας Γκρέκου βρίσκει τον τρόπο να βελτιώσει τα πράγματα!

Η εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη είναι σαν ακουαρέλα, με υπέροχους φωτισμούς, ωραίες λεπτομέρειες, ποικίλες οπτικές γωνίες και πολλά χρώματα. Οι γλάροι απεικονίζονται σε όλες τις στάσεις και μορφές, ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των οικογενειών Ασημόγλαρων και Αιγαιόγλαρων και η εικονογράφος δίνει με την ίδια ικανότητα και ταλέντο τόσο την αύρα και το ιώδιο του παραθαλάσσιου χωριού όσο και τη μοναξιά της μεγαλούπολης αλλά και τη λεπτομερή σχολική ζωή! Η εικονογράφηση πότε καταλαμβάνει όλη τη σελίδα και πότε ένα μικρό κομμάτι της, δίνοντας στα παιδιά τη χαρά και την ευκαιρία να ψάξουν για μικρές λεπτομέρειες και να συγκρίνουν το χωριό, την πόλη ή το σχολείο τους με αυτά όπου ζουν και πετάνε οι γλάροι της ιστορίας μας.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά 7-8 ετών και ανήκει στη Σειρά κατανόησης και ανάγνωσης «Φρούτα», στο στάδιο «Κατανοώ και διαβάζω μικρές ιστορίες». Η σειρά «Φρούτα» είναι «μια πρώτη γεύση από το πολύχρωμο περιβόλι της λογοτεχνίας, με ελκυστική εικονογράφηση και αισθητική αρτιότητα», ταυτίζεται με το γλωσσικό επίπεδο του παιδιού και το βοηθάει να διαχειρίζεται συναισθήματα με τέτοιο τρόπο που να αγαπήσει το διάβασμα. Τα βιβλία της σειράς είναι πολύτιμα για τα παιδιά που διαβάζουν με τους γονείς αλλά και για τον δάσκαλο που μπορεί να τα συστήσει στους μαθητές του στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης. 

Πάνος Τουρλής