Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω

της Tyler Feder

Η Tyler Feder με ομοιοκατάληκτα τετράστιχα παρουσιάζει μια πληθώρα ανθρώπινων σωμάτων που έχουν λογιών λογιών χαρακτηριστικά. Ξεκινάει από τη γενική εικόνα και στη συνέχεια επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες, όπως πόδια, χέρια, μέση, δάχτυλα, κοιλιά, πλάτη, κεφάλι, πρόσωπο, μάτια, μαλλιά, δέρμα, μύτη και χείλη και πάντα με την επωδό «όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω» βοηθάει τα παιδιά να αγαπήσουν το δικό τους σώμα και να δεχτούν των γύρω τους, με όποια μορφή, απεικόνιση, σχήμα κι αν έχει. Είμαστε όλοι ίδιοι, άλλοι πιο κουρασμένοι, άλλοι πιο ανοιχτόχρωμοι, άλλοι πιο σφριγηλοί, άλλοι έχουν υποστεί ατύχημα, όλοι όμως έχουμε ένα όμορφο σώμα κι αυτό πρεσβεύει σε αυτήν την πανδαισία λέξεων και εικόνων η συγγραφέας.

Η εικονογράφηση της ιδίας είναι γεμάτη χρώματα, πρόσωπα και σώματα, παρουσιάζει σε κάθε δισέλιδο και μια διαφορετική ευκαιρία συνάθροισης ανθρώπων όλων των ηλικιών και όλων των διαπλάσεων: πάρκο, σινεμά, μπάρμπεκιου, παραλία, πάρτι, σχολείο! Τα παιδιά, εκτός από το πλούσιο λεξιλόγιο, θα αναπτύξουν και την παρατηρητικότητά τους αφού κρύβονται συναρπαστικές λεπτομέρειες στις εικόνες, κάνοντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου μια ξεχωριστή εμπειρία.

«Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω» πρεσβεύει η Tylor Feder στο βιβλίο της και απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω για να τους ακονίσει το αίσθημα αποδοχής της διαφορετικότητας και της αυτοεκτίμησης. Ο καθένας μας έχει ένα διαφορετικό σώμα, κατάδικό του και πανέμορφο, με ιδιαίτερα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά που όμως προσθέτουν στη γοητεία μας. Με πλούσιο λεξιλόγιο και λεπτομέρειες εικόνες τα παιδιά θα δεχτούν και θα αγαπήσουν το σώμα το δικό τους και των γύρω τους.

Πάνος Τουρλής