Φύλακες διάβολοι

της Χριστίνας Σωτηροπούλου

Ο εισαγγελέας Στέλιος Παπαδάκης παθαίνει έμφραγμα στο δωμάτιο όπου νοσηλεύεται και ο θεράπων ιατρός του, Άρης Βαρνακιώτης, βρίσκεται νεκρός στον κήπο, έχοντας πέσει από το παράθυρο. Είναι ατύχημα ή δολοφονία; Ο αδελφός του γιατρού, Αλέξανδρος, αρχίζει να σκαλίζει την υπόθεση γιατί επιμένει πως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν τη συνωμοσία; Τι μυστικά κρύβει το Ποικίλο Όρος; Τι ρόλο θα παίξει στην υπόθεση η μυστηριώδης γειτόνισσα του Αλέξανδρου; Ποιοι είναι οι άγνωστοι άνθρωποι που συναντάει ο Αλέξανδρος; Φίλοι ή εχθροί; Γιατί κρύβονται στο βουνό; Τι θα συμβεί αν κάποιοι ανάμεσά τους έχουν τα δικά τους σχέδια;

Η Χριστίνα Σωτηροπούλου έγραψε ένα ανατρεπτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που κινείται γύρω από τον θάνατο ενός εισαγγελέα και ταυτόχρονα γύρω από μια μυστική οργάνωση που αποτελείται από γυναίκες-θύματα. Κεντρικός άξονας γύρω από αυτές τις πλοκές είναι ο Αλέξανδρος που ως προγραμματιστής φτιάχνει ιστοσελίδες και παιχνίδια για κινητά κι εργάζεται πάνω στη διαδικτυακή ασφάλεια. Τον γνωρίζουμε σταδιακά όσο το μυστήριο γύρω του πυκνώνει, μαθαίνουμε για την αγάπη του προς τα μαθηματικά, για τη δύσκολη σχέση με τη μητέρα του που τελικά άφησε σύζυγο και παιδιά για έναν έρωτα στο Παρίσι και το πείσμα του να λύσει τον γρίφο του θανάτου toy αδελφού του. Ο Αλέξανδρος πάντα ήταν εσωστρεφής κι είχε την τάση να κρύβεται, να προσπαθεί να γίνει αόρατος. Καταφύγιό του είναι οι αριθμοί, οι κώδικες, τα αινίγματα, η κρυπτογραφία και πρότυπό του το χειρόγραφο Βόινιτς (ένα ακατανόητο κείμενο τριών αιώνων που δεν κατάφεραν να διαβάσουν ούτε οι καλύτεροι κρυπτογράφοι του κόσμου). Είναι μάλιστα τόσο ιδεαλιστής και θέλει τόσο πολύ να βελτιωθεί το επίπεδο των θεσμών στη χώρα του που καταφέρνει μέσω των συστημάτων του να εντοπίζει και να ξεχωρίζει ικανούς ανθρώπους, που σκέφτονται συνδυαστικά, που ψάχνουν, που δε δέχονται έτοιμη τροφή, κι ας μην ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί αυτό το αρχείο ούτε πού και πώς να το εφαρμόσει. Χωρίς να το καταλάβει βρίσκεται κυνηγημένος από κάποιους που θέλουν να μην έρθει στο φως η αλήθεια για τον θάνατο του εισαγγελέα ενώ τον βοηθάει η μυστηριώδης γειτόνισσά του, Υπατία, η οποία έχει επίσης ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Η γραφή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και από την αρχή μας συστήνεται με πρωτοποριακές οπτικές γωνίες και μας εισάγει στην καθαυτή ιστορία σελίδα τη σελίδα, συστήνοντας χαρακτήρες για τους οποίους ό,τι μαθαίνουμε αρχικά στη συνέχεια καταρρίπτεται. Προκύπτουν ερωτήματα, υπάρχουν παράλληλες δράσεις, αργούμε ν’ ασχοληθούμε με τη δολοφονία, κι αυτή η πορεία, αντί να με εκνευρίζει που καθυστερούμε ή που δεν ξέρουμε από την αρχή τι συμβαίνει, είναι έτσι γραμμένη που με παρέσυρε στο σύμπαν της και με κράτησε σφιχτά ώσπου σταδιακά τα κομμάτια να μπουν στη θέση τους. Ακόμη και το χιούμορ ερχόταν σε απρόσμενες στιγμές αλλά ήταν καλοδεχούμενο και έξυπνο! Τα μέλη που στρατολογούνται στη μυστηριώδη οργάνωση που βοηθάει τον Αλέξανδρο είναι περιπτώσεις γυναικών που έχουν βιαστεί, κακοποιηθεί, απογοητευτεί, αποδυναμωθεί, καταρρακωθεί και καταφέρνουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Μπορεί να φαίνεται πως η οργάνωση τις βοηθάει αλλά κι οι ίδιες έχουν τη δύναμη να επιζήσουν και το ταλέντο και τις ικανότητες να διακριθούν και να προοδέψουν στη νέα τους ζωή. Η συγγραφέας δεν πρεσβεύει την τυφλή τιμωρία και τη δικαίωση με σκληρή εκδίκηση αλλά μια σταδιακή, μεταβατική κατάσταση που θα φέρει τους θύτες στη θέση του θύματος. «Η δύναμή μου θα σε οδηγήσει στη δύναμή σου. Έχεις τεράστια αποθέματα μέσα σου αλλά έχεις ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μου μέχρι να τα ανακαλύψεις από την αρχή» (σελ. 118).

Επομένως, έχει σχέση αυτή η οργάνωση με τη δολοφονία του εισαγγελέα; Κι αν όχι, ποιος είναι ο ρόλος της; Γιατί συστάθηκε; Ποια κρύβεται πίσω από τη μάσκα της αρχηγού; Κι όσο ο Αλέξανδρος τρέχει από το ένα σημείο της Αθήνας στο άλλο για να ξεφύγει, όσο πλευρίζεται από μια μυστηριώδη γυναίκα που διαπιστωμένα νοσηλεύεται σε αυστηρά φρουρούμενη κλινική, όσο ερευνά στο dark και στο deep web για τα σταδιακά βήματα επίλυσης της υπόθεσης, όσο αγωνίζεται να βρει ευήκοα ώτα για να τον πιστέψουν ως προς τους ισχυρισμούς του, τόσο πιο βαθιά μπαίνουμε στην καρδιά των φυλάκων-διαβόλων και ανακαλύπτουμε πως αυτός ο τεχνητός παράδεισος μετατρέπεται σε κόλαση, με έναν όφι να έρπεται ανάμεσά τους στήνοντας τα δικά του κακόβουλα σχέδια και μη ορροδώντας προ ουδενός. Θα καταφέρει να επικρατήσει; Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες και οι δυνάμεις μέσα στην ομάδα; Πώς θα βλάψουν οι προσωπικές φιλοδοξίες την επίλυση της υπόθεσης και πόσο εύκολα θα γλυτώσει ο Αλέξανδρος από τους διώκτες του αν ξεσπάσει εμφύλιος στην ομάδα;

Διαδρομές και ανθρωποκυνηγητό σχεδόν σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, μυστικά καταφύγια, πομποί παρακολούθησης και μια διαφορετική ματιά πάνω στη δύναμη που μπορεί να αντλήσει μια γυναίκα μετά την κακοποίησή της και άλλες δυσκολίες της ζωής συγκροτούν μια καλή πρώτη προσπάθεια στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας από τη Χριστίνα Σωτηροπούλου. Η γραφή, η πλοκή, οι διάλογοι, τα συναισθήματα με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο και με δυσκολία το αποχωρίστηκα.

Πάνος Τουρλής