Φον ο Φοβερός

της Γιώτας Αλεξάνδρου

Ποιος είναι ο Φον Φόβος ο Φοβερός και γιατί διαφεντεύει την παιδική φαντασία; Ποια είναι τα τερατόμορφα μυστικά του και πώς συντροφεύει τα παιδιά από κάθε  μεριά του πλανήτη; Γιατί του αρέσει να ενοχλεί μικρά και αθώα πλασματάκια; Πώς μπορεί κάποιος να τον νικήσει;

Η κυρία Γιώτα Αλεξάνδρου με σύντομες και μεστές προτάσεις, σε πεζό και ποιητικό λόγο, φτιάχνει το περιβάλλον του Φον του Φοβερού και το συστήνει στους μικρούς αναγνώστες, όχι για να τους τρομάξει αλλά για να τους δείξει με σωστό τρόπο και χαριτωμένα παραδείγματα τις συνέπειες του φόβου αλλά και τι είναι αυτό το συναίσθημα στην πραγματικότητα, ώστε να το σβήσουν από τη ζωή τους και να γυρίσουν ανέμελα στο παιχνίδι τους και στη σχολική και οικογενειακή ζωή.

Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και δρα ο Φόβος είναι εικονογραφημένο από την κυρία Αιμιλία Κονταίου και είναι γεμάτο σουρεαλιστικές ζωγραφιές, όπου κυριαρχούν τα σκοτεινά χρώματα και αποτυπώνονται τα πιο περίεργα περιστατικά φόβου. Σταδιακά όμως κι όσο το παιδί γνωρίζεται περισσότερο με τον φόβο κι αρχίζει να νιώθει πως μπορεί να τον νικήσει, τότε τα χρώματα αλλάζουν και τα μικρά παιδιά που χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα βελτιώνουν τη ζωή τους.

Η επιλογή των χαρακτηριστικών παραδειγμάτων φόβου είναι έξυπνη και σωστή, μιας και αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα ενός παιδιού και μάλιστα αποτυπώνονται μικροί ήρωες από όλο τον κόσμο, ώστε να καταλάβει ο αναγνώστης πως ο φόβος είναι ένα φαινόμενο που στοιχειώνει τις ζωές όλων κι όχι μόνο τη δική του. Ποιες είναι οι ποικιλίες φόβου λοιπόν και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει κάποιος; Ποιο είναι το κοινό μυστικό για την κατατρόπωση αυτού του απαίσιου συναισθήματος;

Το παραμύθι συνοδεύεται από QR Code που αν σαρωθεί από κινητό ή tablet χαρίζει στο παιδί και τον γονιό του την αφήγηση της ιστορίας από την ίδια τη συγγραφέα με μουσική υπόκρουση. Γνωρίστε λοιπόν άφοβα τον Φον τον Φοβερό και αγκαλιάστε τον χωρίς φόβο!

Πάνος Τουρλής