Φεγγάρι στα βαθιά

της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου

 

Το ολόγιομο φεγγάρι έπαιζε με τα βλέμματα των ανθρώπων ενός παραθαλάσσιου χωριού ώσπου εξαφανίστηκε! Ένα αγοράκι ακολουθεί τα χνάρια του, προσπαθώντας να το εντοπίσει. Πού κρύβεται το φεγγάρι και γιατί; Μήπως το κρατάνε κάποιοι αιχμάλωτο; Τι συμβαίνει στον βυθό της θάλασσας όταν γεμίζει σκουπίδια και τι απρόβλεπτες συνέπειες έχουν αυτά για τον πλανήτη μας;

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου γράφει ένα τρυφερό παραμύθι για παιδιά από 5 ετών και πάνω και το ποτίζει με αγάπη και σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον. Μια αναπάντεχη ιστορία και περιπέτεια οδηγούν τους μικρούς αναγνώστες στον ανεξερεύνητο βυθό της θάλασσας και τους δείχνουν πόσο άσχημη είναι η κατάσταση όταν αφήνουν απορρίμματα μέσα και γύρω από αυτήν. Το άτυχο φεγγάρι είναι η αφορμή να ξεδιπλωθεί μια συναρπαστική ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδιά ν’ αναπτύξουν οικολογική συνείδηση και να ζητήσουν βοήθεια από τους μεγάλους για καθαρότερες ακτές.

Η εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη έχει απολαυστικά κοντινά των παιδιών στο χωριό και των ζώων στη θάλασσα, απεικονίζει τον βυθό με κάθε πολύχρωμη και συναρπαστική ποικιλία και καταφέρνει να συνταιριάξει αρμονικά την πραγματικότητα με σουρεαλιστικά φόντα.

Το «Φεγγάρι στα βαθιά» είναι ένα βιβλίο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που χαρίζει μια καλογραμμένη περιπέτεια στα παιδιά που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς να κάνουν τον κόσμο γύρω τους καθαρότερο. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις τελευταίες σελίδες θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν πληρέστερα και με διασκεδαστικό τρόπο τις έννοιες της ιστορίας και θα θελήσουν με την πρώτη ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στην καλύτερη χρήση του περιβάλλοντος.

Πάνος Τουρλής