Υπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά;

της Μαρίνας Πιερή-Στασίνου

Ένας σκανταλιάρης μικρός μαθητής, ο Αλέξανδρος, που δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στη μητέρα του με τις αταξίες του, διαπιστώνει πως το γειτονικό τους σπιτάκι δείχνει σημεία ζωής ενώ τενεκέδες έχουν γεμίσει την αυλή του. Σε τι χρησιμεύουν, ποιος τους μάζεψε και γιατί; Γιατί κανείς δε θέλει να μιλάει για το σπίτι με τον αριθμό 13; Ποιος μένει εκεί αφού τα παιδιά βλέπουν πως και σκουπίδια αφήνει και το παιδί του μπακάλικου του πηγαίνει παραγγελίες; Πώς συνδέονται όλα αυτά με το μπαράζ ληστειών που γίνεται ένα βράδυ στη γειτονιά, με τους πάντες να πέφτουν θύματα μυστηριώδους διαρρήκτη; Τελικά υπάρχουν άσπρα γιασεμιά στον Παράδεισο;

Η Μαρία Πιερή Στασίνου γράφει μια τρυφερή και διασκεδαστική περιπέτεια για παιδιά από 8 ετών και πάνω γεμάτη μυστήριο, αγωνία και γνήσια συναισθήματα. Ο Αλέξανδρος, μέσω πρωτοπρόσωπης αφήγησης, συστήνεται στους μικρούς αναγνώστες με ειλικρίνεια και δε διστάζει να «τσαλακωθεί». Έχει χιούμορ και καταλαβαίνει πως δημιουργεί προβλήματα στην αγαπημένη του μητέρα, όμως δεν μπορεί να σταματήσει τη συνήθειά του να αδιαφορεί για το διάβασμα και να επιδίδεται σε ατέλειωτες βόλτες και σκανταλιές. Μόλις το γειτονικό σπιτάκι μονοπωλεί το ενδιαφέρον του, καταφέρνει με τον τρόπο του να τραβήξει την προσοχή τριών συμμαθητών του πάνω στο μυστήριο αυτό κι έτσι αρχίζουν μια σειρά από έρευνες. Πώς κερδίζει έναν έναν τους συμμαθητές του ο Αλέξανδρος και τους βάζει στο κόλπο, πώς περνάνε από την μπακάλισσα στον περιπτερά κι από κει στον παπά, τι ερωτήσεις κάνουν, με ποια μέθοδο βρίσκουν απαντήσεις, μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν νέες ερωτήσεις, όλα αυτά καταγράφονται με χιούμορ αλλά και σοβαρότητα στο πρωτότυπο αυτό μυθιστόρημα. Η εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου είναι λεπτομερής και ρεαλιστική. Ζωντανεύει τις χαρακτηριστικότερες σκηνές του βιβλίου ενώ πολλές φορές οι εκφράσεις του προσώπου, οι κινήσεις των ηρώων και το όλο στήσιμο μου θύμισαν τα υπέροχης αισθητικής manga. Τα παιδιά έχουν το καθένα τον δικό του τύπο και η γειτονιά ζωντανεύει με ενδιαφέρουσες σκηνές.

Μπορεί η κεντρική ιδέα να στρέφεται γύρω από την τουρκική εισβολή του 1974 αλλά υπάρχουν ελάχιστα ιστορικά γεγονότα, ικανά πάντως να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών και να εγείρουν το ενδιαφέρον τους για να ψάξουν σε άλλες πηγές για περισσότερα, μόνο και μόνο για να δώσουν την αφορμή στα παιδιά να λύσουν το μυστήριο του σπιτιού και να κατανοήσουν πολύ καλά τι σημαίνει αλληλεγγύη, σεβασμός, φιλία, δοτικότητα, αγάπη και αλληλοϋποστήριξη. Η γειτονιά θα βρει έναν απρόσμενο συνεκτικό δεσμό και οι ένοικοι θα έρθουν κοντά με αφορμή ένα τραγικό γεγονός. Η Λητώ, ο Λούης, ο Χαράλαμπος και ο Αλέξανδρος δέχονται μιαν απρόσμενη βοήθεια από τον σκυλάκο Μπίλι και όλοι μαζί δημιουργούν μια αξέχαστη παρέα που καταφέρνει να δώσει απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις και να γεμίσει από πρωτόγνωρα συναισθήματα για μια μυστηριώδη φιγούρα που τριγυρίζει τις νύχτες μες στις σκιές. «Υπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά»; Τι ρόλο παίζουν αυτά τα λουλούδια στην ιστορία; Πώς θα καταφέρουν τα παιδιά, χάρη σ’ ένα μυστηριώδες σπίτι, να φέρουν στο φως κρυμμένες αλήθειες και να ενώσουν τη γειτονιά σα μια μεγάλη οικογένεια; Τρυφερό, συγκινητικό, αληθινό και άκρως ρεαλιστικό, το μυθιστόρημα της Μαρίας Πιερή Στασίνου με κέρδισε από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Πάνος Τουρλής