Τόγκο, το σκυλί των πάγων

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Ο «Τόγκο, το σκυλί των πάγων» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι», μιας σειράς που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα. Έτσι λοιπόν, ο καταξιωμένος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, κύριος Βασίλης Παπαθεοδώρου, ανέλαβε να εγκαινιάσει τη σειρά αυτή με μια τρυφερή και συναρπαστική περιπέτεια, τον ηρωισμό του Τόγκο.

Μια φορά κι έναν καιρό, στην Αλάσκα, μια επιδημία κόντεψε να αποδεκατίσει ένα χωριό Εσκιμώων, μια ασθένεια που εξαπλωνόταν γρηγορότερα από τα αποθέματα φαρμάκων, που σύντομα σώθηκαν. Πώς λοιπόν θα μπορούσαν να πάρουν στο χωριό αυτά τα πολύτιμα φάρμακα; Οργανώθηκε λοιπόν μια σκυταλοδρομία με έλκηθρα, που θα τα τραβούσαν σκυλιά! Ο Έρικ Φαλάρντα, που είχε τους περισσότερους σκύλους και έλκηθρα, ανέλαβε να καλύψει τη μεγαλύτερη απόσταση. Θα τα καταφέρει; Πώς θα εμψυχώσει ο Τόγκο τους φίλους του, τα άλλα σκυλιά, ώστε να προσπαθήσουν όλοι για το καλύτερο και να σωθεί ένα ολόκληρο χωριό;

Η ιστορία είναι γραμμένη απλά αλλά ένιωσα την ένταση της δράσης και της περιπέτειας σχεδόν από την αρχή. Ο συγγραφέας επέλεξε να περιγράψει χαρακτηριστικές σκηνές από τη δύσκολη ζωή στην Αλάσκα και τον αγώνα των σκυλιών να καταφέρουν να μεταφέρουν εγκαίρως τα φάρμακα στο απομονωμένο χωριό. Η εικονογράφηση είναι πολυπρόσωπη, ζωηρή και βοηθάει πολύ τη φαντασία των μικρών αναγνωστών στην αναπαράσταση του σκηνικού. Η πραγματική ιστορία του Τόγκο στις τελευταίες σελίδες και οι εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τους πόλους είναι απαραίτητα συμπληρώματα που θα γεμίσουν το παιδί θέληση για ζωή, θα του δείξουν τι σημαίνει ηρωισμός και αυταπάρνηση καθώς και πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες ζωής στις απομονωμένες, αρκτικές περιοχές.

Πάνος Τουρλής