Τρεις αιώνες μια ζωή

της Φιλιώς Χαϊδεμένου

Μπα έβγαλε ο Λιβάνης τέτοιο σοβαρό βιβλίο;Εκπλήσσομαι...Θα μου πεις δεν είναι μυθιστόρημα οπότε....Βουρλιώτης ων είχα ακούσει την ιστορία της Φιλιώς Χαϊδεμένου και των περιπετειών που έζησε και χάρηκα που περιήλθε το βιβλίο στα χέρια μου. Βιογραφία λοιπόν, αναμνήσεις πικρές και χαρούμενες, άσχημες και όμορφες στιγμές, τα Βουρλά πριν και μετά (πόσο τις μισώ αυτές τις λέξεις), ποιοι βοήθησαν και ποιοι έσφαξαν.

Πώς ήρθε στην Ελλάδα, πώς ενώθηκε με τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειάς της και ξεκίνησε την περιπέτεια του ριζωμού στην Ελλάδα. Πάντα με πείσμα, με αγάπη για όσα έχασε και μια στάλα καρτερίας. Δυνατή, γερή, τραυματισμένη ψυχικά αλλά χωρίς αυτό να την καταβάλλει, δημιούργησε σύλλογο Βουρλιωτών και μουσείο στη Νέα Φιλαδέλφεια για τις μνήμες και τη διάσωση της ιστορίας μας.

Λόγια απλά, κουβέντες καθημερινές, χωρίς βαρύγδουπες έννοιες. Προφορική αφήγηση, δοσμένη με φιλολογική επιμέλεια, πολύτιμο τεκμήριο της Μικρασιατικής καταστροφής αλλά και της έντονης ελληνικής παρουσίας στα μικρασιατικά παράλια. Κρίμα που δεν πρόλαβα να τη γνωρίσω (1899-2007).

Πάνος Τουρλής