Τρέξε στον επόμενο σταθμό

της Βασιλικής Λεβεντάκη

b208059Η Ρενάτα Κίμαν, ειδική πράκτωρ του FBI, καλείται να εξιχνιάσει την πιο περίπλοκη υπόθεση της καριέρας της, μια ιστορία που διαδραματίζεται στη Ζυρίχη και είναι τόσο μπερδεμένη που τη φτάνει στα όρια της σωματικής και πνευματικής της αντοχής. Ένα συναρπαστικό θρίλερ που το παρακολούθησα με κομμένη την ανάσα και που λάτρεψα για τη δεξιότητα του χειρισμού, τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, την κλιμακούμενη αγωνία και το αληθοφανέστατο μυστήριο!

«Η Ρενάτα Κίμαν, η ξανθιά εγκληματολόγος και ειδική πράκτορας του FBI με τα γκριζογάλανα μάτια, που στο σπινθηροβόλο βλέμμα της αντικτατοπτριζόταν η ξεχωριστή ευφυία της και η ιδιαίτερη οξυδέρκειά της. Η Ρενάτα Κίμαν με το εντυπωσιακό βιογραφικό, τις αναρίθμητες επιτυχίες, τις ουσιαστικές παρεμβάσεις σε θέματα απόλυτης μυστικότητας και εχεμύθειας, η οποία εργαζόταν ως πράκτορας στα γραφεία της υπηρεσίας της στη Βέρνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στη Ζυρίχη...» (σελ. 58). Αυτή η γυναίκα λοιπόν τρέχει κάθιδρη να εντοπίσει την ταυτότητα του κατά συρροήν δολοφόνου που σκοτώνει ανθρώπους σύμφωνα με την πλοκή του τελευταίου βιβλίου της διάσημης συγγραφέως Πία Στόκλιν.

Το μυθιστόρημα είναι αρκετά δυνατό, γεμάτο ανατροπές, ευρηματική σκηνοθεσία σκηνών, έξυπνη τοποθέτηση χαρακτήρων, με ένα ρολόι ως επικεφαλίδα των κεφαλαίων (τικ τακ, τικ τακ....) και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Σφιχτοδεμένο, ανατρεπτικό, γεμάτο εκπλήξεις, θα το θυμάμαι πάντα με ένα φλιτζάνι καφέ στο πλάι γιατί δεν ήθελα να κοιμηθώ χωρίς να βρεθεί ο ένοχος. Η πόλη της Ζυρίχης αποδόθηκε πολύ πιστά, οι γειτονιές και οι συνοικίες φάνηκαν ότι η συγγραφέας τις είχε μελετήσει. Μου άρεσε πολύ που στα κεφάλαια που η κυρία Λεβεντάκη έδινε φωνή στον / στη δολοφόνο πρόσεξε πάρα μα πάρα πολύ να μην προδώσει το φύλο του / της!

Η Πία Στόκλιν απήχθη λίγο πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο της. Βρέθηκε δαρμένη και ταλαιπωρημένη λίγες ώρες πριν αυτοκτονήσει ο απαγωγέας της. Η υπόθεση όμως δεν έκλεισε, γιατί η Ζυρίχη αρχίζει να γεμίζει πτώματα. Ποιος είναι ο ένοχος; Τι συνέβη στο παρελθόν του Ρόμπερτ Φίσερ, του άντρα που αυτοκτόνησε; Ποια μυστηριώδης αλυσίδα δένει τη συγγραφέα, τον αυτόχειρα, τη γραμματέα Νίνα, την ασθενή Κάριν Γκραφ, τον αστυνόμο Στέφαν, τον φωτογράφο Μάρκους και την εκδότρια Μάρτα; Ποιος ενέπνευσε τον δολοφόνο και τι πραγματικά θέλει να δείξει με τα πτώματα που αφήνει πίσω του; Γιατί αφήνει μηνύματα στη Ρενάτα; Πόσο καλά την ξέρει; Ποιο είναι το όπλο του εγκλήματος κάθε φορά; Ένα παζλ για δυνατούς λύτες που έχει όλα τα εχέγγυα για να υπάρξει και δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Ρενάτα Κίμαν! Ένα τελείως διαφορετικό μυθιστόρημα από τη γνωστή συγγραφέα που με εξέπληξε ευχάριστα!

Πάνος Τουρλής