Το ταξίδι των παπουτσιών

της Μαριάννας Τεγογιάννη

Ένα ζευγάρι γέρικα αθλητικά παπούτσια έφτασε η στιγμή που τσακώθηκαν λίγο πιο έντονα απ’ όσο έπρεπε κι έτσι η Αστραπή αποφάσισε να ζήσει μακριά απ’ τον Κεραυνό, στην Παπουτσοχώρα των Αισθήσεων. Αρχίζει έτσι η παράλληλη αφήγηση των δύο παπουτσιών που θα ζήσουν πολλές και διαφορετικές περιπέτειες όσο εκείνος ψάχνει το ταίρι του κι εκείνη τον εαυτό της. Θα ανταμώσουν ποτέ ξανά; Τι θα συναντήσουν στον δρόμο τους και τι συναισθήματα θα αναπτυχθούν σε αυτό το τόσο προκλητικό ταξίδι;

Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία για παιδιά από 9 ετών και πάνω, με ωραίες περιγραφές, πλούσιο φαντασιακό σύμπαν και πολλά μηνύματα γύρω από τη δύναμη της αγάπης και την αξία της συμπόνιας για τους ανθρώπους που αρχίζουν να κοιτάνε τη δύση της ζωής τους. Η επινοητικότητα της κυρίας Μαριάννας Τεγογιάννη συνενώνει αρμονικά γνωστά χαρακτηριστικά και ανθρώπινες συμπεριφορές σε έναν κόσμο παπουτσιών: γαλλικές μπαλαρίνες, ιταλικές γόβες, μαύρες γαλότσες, αρβύλες-αστυνομικοί, ο δικαστής Μελιτζάνας Παπουτσάκης, αμερικάνικα αθλητικά και τόσα άλλα! Μικροί και μεγάλοι ήρωες περνάνε από τις σελίδες του βιβλίου και χαρίζουν στους μικρούς αναγνώστες μια αξέχαστη περιπέτεια. Συγκινήθηκα με τον έρωτα που υπήρχε ανάμεσα στα δυο παπούτσια και τη δύναμη που έδωσε στον Κεραυνό μεν να ψάχνει παρ’ όλα τα εμπόδια το ταίρι του, στην Αστραπή δε να παραδεχτεί πως αγαπάει τον σύντροφό της. Καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, περιπετειώδη στιγμιότυπα και τόσα όμορφα μηνύματα ανάμεσα από τις γραμμές σχηματίζουν μια τρυφερή και σημαντική για τον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών ιστορία.

Η εικονογράφηση της κυρίας Κριστίν Μενάρ είναι ζωηρότατη, λεπτομερής και πολύχρωμη, αποτυπώνει με ενάργεια και εναλλακτικές προοπτικές τον μικρόκοσμο των παπουτσιών, ζωντανεύει σωστά κάθε περιγραφή του κειμένου και χαράζει τρισδιάστατα σχεδόν τα συναισθήματα που ξεπηδούν από τις σελίδες. Στο σύμπαν της κυρίας Μενάρ τα παπούτσια έχουν κι από ένα πλασματάκι που τα οδηγεί, αποτυπώνοντας στη μορφή αυτήν τα γνωρίσματα του παπουτσιού. Μου έκανε λοιπόν εντύπωση που παρ’ όλο που ήταν μεσήλικες τα παπούτσια, είχαν σχεδόν νεαρά παιδιά να τα οδηγούν ενώ π.χ. στη σελ. 22 ξεμύτισε ένα χαριτωμένο ζεύγος ηλικιωμένων που ανήκαν σ’ ένα ντουέτο παροπλισμένων παπουτσιών. Μήπως αυτό είναι το κρυφό μήνυμα της καλλιτέχνιδος για την αιώνια νεότητα που όλοι μέσα μας κρύβουμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν; Χμ….

«Το ταξίδι των παπουτσιών» είναι ένα συναρπαστικό και πλούσιο σε συναισθήματα, εικόνες και ανατροπές βιβλίο που θα αγαπήσουν τα παιδιά από 9 χρονών και πάνω μεταξύ άλλων για τα συναισθήματα που θα τους δημιουργήσει και για το διαλεγμένο, πλούσιο λεξιλόγιο.

Πάνος Τουρλής