Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα

της Έλενας Χουσνή

«Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα» είναι ένα ανατριχιαστικό σύνολο μυθοπλασίας και πραγματικότητας, που επικεντρώνεται στην ανήλικη ηλεκτρονική πορνογραφία. Η συγγραφέας έχει διαλέξει να γράψει γι’ αυτό το θέμα μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα και που δείχνουν την κεντρική ιδέα από διαφορετικά πρίσματα, χωρίς να παρέχει κανένα ελαφρυντικό και κυρίως χωρίς να παίρνει θέση. Ο νομικός Φωκίων Μυτούσης, με ειδίκευση στο ηλεκτρονικό έγκλημα και στην αντιμετώπισή του, προσλαμβάνεται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και προσπαθεί να εντοπίσει μια σπείρα διακίνησης πορνογραφικού υλικού. Ταυτόχρονα, φίλη του δημοσιογράφος, ξεκινάει μια αντίστοιχη έρευνα ενώ η ιστορία αυτή εμπλουτίζεται από δύο περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών και παιδιών που κορυφώνονται είτε με αίσιο είτε με τραγικό τέλος.

Η εναλλακτική αφήγηση, η κλιμάκωση της ιστορίας και κυρίως τα εμπεριστατωμένα στοιχεία (στατιστική, αίτια και αιτιατά, τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης, οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και εκμετάλλευσης των παιδιών) είναι κάποια από τα θετικά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος. Και δυστυχώς η αλήθεια μες στο βιβλίο είναι ωμή, χωρίς ωραιότητες και κάλυψη, επομένως ο αναγνώστης πρέπει να ξέρει πως θα έρθει αντιμέτωπος με έναν σάπιο και βρώμικο κόσμο, με μια σκοτεινή πτυχή της κοινωνίας που υφίσταται παρ’ όλες τις διώξεις και τη σε γενικές γραμμές επιτυχημένη αντιμετώπιση από την Αστυνομία. Ο καθένας μας πρέπει να μάθει την ιστορία του παιδιού με τη ριγέ μπλούζα, γιατί σαν κι αυτό είναι πολλά ακόμη εκεί έξω, ανυπεράσπιστα, αιχμάλωτα, βορά στα νύχια υπανθρώπων.

Ατμοσφαιρικό, τεκμηριωμένο, ανατριαχιαστικό, «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα» είναι μια έκκληση βοήθειας προς όλους: γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους, συμπολίτες να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά, Αστυνομία να συνεχίσει το έργο της και να μην τους αφήνει σε χλωρό κλαρί.

Πάνος Τουρλής