Το ουράνιο Talkshow

του Κωστάκη Ανάν

Μια έκλαμψη έμπνευσης και ο Ηρακλής Παπαδόπουlost μόλις βρήκε τον τίτλο και του δικού του καινούριου βιβλίου...O αφηγητής, στο βιβλίο του Κωστάκη Ανάν, είναι φίλος του Ηρακλή και του Θάνου, από τα φοιτητικά τους χρόνια. Ο Ηρακλής βρίσκεται στα πρόθυρα έκδοσης τού βιβλίου του και καλεί την παρέα σε μια διήμερη κρουαζιέρα φιλολογικής ανάγνωσης στο Αιγαίο, με δρομολόγιο Πέραμα-Σαλαμίνα και πίσω...επί πολλές φορές. Μην ξεγελιέστε, στο βιβλίο του Κωστάκη Ανάν φυσικά και όλα μοιάζουν παράδοξα.

Το συγγραφέα τον γνωρίσαμε από την παρουσία του στο περιοδικό-κόμιξ «Βαβέλ» και αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του, μετά τα «...Και ύστερα ήρθες και μ?έλυσες» και «Η τελική λήθη-δε φάιναλ θολούθιον». Είναι «αποτέλεσμα της επί σειρά ετών κοπιαστικής τεμπελιάς του συγγραφέα», όπως δηλώνει ο ίδιος ανερυθρίαστα στο εσώφυλλο. Το βιβλίο περιγράφει στιγμιότυπα της ζωής του αφηγητή και των φίλων του, με flash back στα ανέμελα φοιτητικά χρόνια και με την παρεμβολή αυτόνομων ιστοριών, από το βιβλίο μέσα στο βιβλίο, του Ηρακλή Παπαδόπουlost.

Ένα σαρκαστικό, χιουμοριστικό πέρασμα από όλη τη σύγχρονη νεοελληνική αστική πραγματικότητα, η πιο καυστική και εύστοχη διακωμώδηση της καθημερινότητας, με αστείρευτα και ευφάνταστα λογοπαίγνια, που αποκαλύπτουν πάντα μια καινούρια αλήθεια. Για την εικονογράφηση ευθύνεται αποκλειστικά ο Sotos Anagnos, με τον οποίο παραδέχονται ότι «έχουν δημιουργήσει μια ανίερη συμμαχία με σκοπό την κατάκτηση του κόσμου», αν και «μέχρι στιγμής έχουν κατακτήσει ένα παγκάκι στη Μιχαλακοπούλου και συνεχίζουν».

Αντισυμβατικός αδιαμφισβήτητα, αλληγορικός σίγουρα, η ανάγνωση του Κωστάκη Ανάν σου προκαλεί ένα μειδίαμα που κλιμακώνεται σταδιακά σε δυνατό γέλιο αλλά δεν παραβλέπει να σε προβληματίζει. Λέγεται ότι το χιούμορ του Κωστάκη Ανάν δεν είναι για όλα τα γούστα αλλά σίγουρα είναι για τα δικά μας!

Το καινούριο βιβλίο του Κωστάκη Ανάν «Το Ουράνιο Τalkshow» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις babelart και ιστορίες του δημοσιεύονται κάθε δίμηνο στο περιοδικό mov.

Τζένη Τσιροπούλου
αναδημοσίευση από: tvxs.gr