Το μυστικό της κολλητής μου

της Μαρίας Ρουσάκη

Η Νένη εκείνο το πρωί που ξύπνησε νιώθει πως θα είναι μια άσχημη μέρα και με βαριά καρδιά πηγαίνει σχολείο. Πράγματι, συμβαίνουν διάφορα, με αποκορύφωμα το γεγονός πως η καλύτερή της φίλη της εκμυστηρεύεται ένα μυστικό που η Νένη καταγράφει στο ημερολόγιό της, μόνο που το τετράδιο εξαφανίζεται! Ποιος το πήρε και γιατί; Ποιος θα διαβάζει άραγε τώρα το μυστικό της Σωτηρίας; Πόσο κακή φίλη είναι η Νένη;

Η Μαρία Ρουσάκη γράφει ένα τρυφερό βιβλίο για κορίτσια από 9 ετών και πάνω με κεντρικό θέμα τη φιλία και την προδοσία ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει κι άλλες ενδιαφέρουσες περιπέτειες που βιώνει η Νένη με την οικογένειά της: η μικρότερη αδελφή, Λουκία, δε σταματάει να γκρινιάζει, ο παππούς λέει παροιμίες και παραμύθια ενώ τους κάνει δώρο κάτι αναπάντεχο, οι γονείς οπλίζονται με υπομονή απέναντι στα κατορθώματα των παιδιών τους κλπ. Η πλοκή κλιμακώνεται και αυξάνεται σε ένταση όσο προχωράει η ανάγνωση μέχρι να φτάσουμε στο ανατρεπτικό τέλος. Η συγγραφέας επέλεξε να μην αποκαλύψει το μυστικό παρά μόνο πολύ αργότερα, ώστε οι μικρές αναγνώστριες να βιώσουν απερίσπαστες τα σκαμπανεβάσματα της φιλίας και να καταλάβουν πόσα πολλά πράγματα είναι για κάποιον αυτό το πολύτιμο συναίσθημα. Η Νένη ορκίζεται να μη μιλήσει σε κανέναν αλλά γράφει τα πάντα στο ημερολόγιό της. Είναι πράγματι προδοσία μια τέτοια κίνηση;  Η Σωτηρία πώς θα συμπεριφερθεί απέναντι στην κολλητή της όταν μάθει τι έκανε; Με συγκίνησε το γεγονός πως η Νένη αποφάσισε, ως ένδειξη μετάνοιας, να κάνει κάτι για να νιώσει καλύτερα η φίλη της, παρ’ όλο που αυτό τελικά γύρισε μπούμερανγκ καταπάνω της. Και τελικά το μυθιστόρημα κλείνει με μια μεγάλη έκπληξη που μου έφερε χαμόγελο στα χείλη και ανακούφιση.

Η εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια είναι παραστατική, λεπτομερής και διασκεδαστική. Οι ολοσέλιδες εικόνες ζωντανεύουν σωστά το κείμενο ενώ οι μικρότερες βοηθάνε το μάτι να ξεφεύγει από τη ροή του κειμένου και ενισχύουν τη φαντασία. Σε κάποια σημεία δίνουν την αίσθηση ενός κόμικ και σε άλλα ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού πίνακα. Ομολογώ βέβαια πως θα την προτιμούσα έγχρωμη!

«Το μυστικό της κολλητής μου» είναι ένα γλυκό και συγκινητικό μυθιστόρημα που φωτίζει την έννοια της φιλίας μέσα από αναπάντεχα γεγονότα και απανωτές εκπλήξεις. Οι χαρακτήρες δρουν με αληθοφάνεια, η ιστορία είναι πολυεπίπεδη και οι λέξεις γεμίζουν με συναίσθημα τα παιδιά. Η φιλία θέλει προσπάθεια για να κρατηθεί ζωντανή και το νέο βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τον διαρκή αγώνα που απαιτείται γι’ αυτό.

Πάνος Τουρλής