Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο

της Σοφίας Κλιάνη

Έχετε πάει στο Αριθμοχώρι; Όχι; Μα γιατί, είναι πανέμορφο! Είναι γεμάτο αριθμούς, όπου κανείς δε μιλάει στον προηγούμενό του στη σειρά ενώ όλοι σέβονται τον μεγαλύτερο αριθμό, το 9 και την οικογένειά του. Ωχ, για κοιτάξτε εκεί, λίγο παρακάτω, ένας αριθμός είναι μόνος του και κλαίει. Είναι το Μηδέν! Σε ένα χωριό όπου όλοι έχουν τα μέλη της οικογένειάς τους για να συζητάνε και έχουν μια κάποια περιουσία, το Μηδέν δεν έχει κανέναν. Ούτε φίλο, ούτε πράγματα, ούτε σπίτι καλά καλά. Έτσι, μια μέρα, αποφασίζει να βάλει ζώνη στη μέση του και να υποδυθεί το 8! Θα καταφέρει να ξεγελάσει τους κατοίκους του Αριθμοχωριού; Θα μπορέσει να ζήσει κι αυτό μια μέρα σαν κανονικό νούμερο;

Το κείμενο είναι πανέξυπνο και ανατρεπτικό, κατάλληλο για παιδιά από 4 ετών και πάνω. Η ιστορία με συγκίνησε και με ταξίδεψε. Η κυρία Σοφία Κλιάνη μου περιέγραψε ένα μέρος γεμάτο νούμερα και αριθμούς ενώ η κυρία Λιάνα Δενεζάκη έβαλε όλη της τη μαεστρία για να αποτυπώσει με ζωηρά και ποικίλα χρώματα αυτές τις οικογένειες αλλά και τις εναλλαγές συναισθημάτων κατά την πορεία της αφήγησης.  Μου άρεσε η ιστορία γιατί δίνει την ευκαιρία στο παιδί να μάθει ακόμη καλύτερα τους αριθμούς και ταυτόχρονα με την ωραία ανατροπή να καταλάβει τα προτερήματα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ομαδικότητας. Το Μηδέν γίνεται Οχτώ και φοβάται πως αν αποκαλυφθεί θα το μαλώσουν και θα το διώξουν από το χωριό. Να που γίνεται κάτι όμως που δεν το περίμενε, κάτι που δίνει την ευκαιρία στη συγγραφέα να τονίσει στους μικρούς αναγνώστες πως «το όλοι μαζί είναι πιο δυνατό», πως «δεν έχει καθόλου πλάκα να μένει ο καθένας μόνος του» κλπ.

Θέλετε λοιπόν κι εσείς να ανακαλύψετε τι συνέβη με το κόλπο που σκαρφίστηκε το 0; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε την ιστορία με τα παιδιά σας και να ταξιδέψετε μαζί ως το Αριθμοχώρι, παρατηρώντας από κοντά τη ζωή των αριθμημένων κατοίκων. Το τέλος θα σας αποζημιώσει όλους!

Πάνος Τουρλής