Το κρυμμένο μυστικό (Τα χρονικά των Κλίφτον #3)

του Jeffrey Archer

Στο τρίτο βιβλίο των Χρονικών του Κλίφτον, η ιστορία που τώρα διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1950 αρχίζει να εδραιώνεται. Οι κακοί γνωρίζονται τυχαία ή εσκεμμένα και ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά των καλών Τζάιλς Μπάρινγκτον και Χάρι Κλίφτον, οι οποίοι ζουν συναρπαστικές περιπέτειες ως βουλευτής ο πρώτος και ως...κατάσκοπος ο δεύτερος! Μάθετε το πώς διαβάζοντας «Το κρυμμένο μυστικό».

Θα τονίσω ξανά πως τα Χρονικά των Κλίφτον είναι μια καλά δομημένη, σωστά επεξεργασμένη και καθόλου βαρετή ιστορία που μέχρι στιγμής δικαίως εξαπλώθηκε σε τόσες σελίδες χωρίς να νιώσω ούτε μια στιγμή ότι με κοροϊδεύει ή κωλυσιεργεί. Ας μου επιτραπεί να γράψω όμως πως ειδικά σε αυτό το βιβλίο η περίπτωση του Χάρι Κλίφτον μου φάνηκε σχετικά παρατραβηγμένη (ο γιος του, Σεμπάστιαν, μπλέκεται άθελά του με έναν διεθνούς φήμη κακοποιό, παραχαράκτη, εγκληματία γενικώς, που τον χρησιμοποιεί ως δούρειο ίππο για τη μεγαλύτερη ως τότε επιχείρησή του), δεν μπορούσα όμως να σταματήσω να διαβάζω παρακάτω. Οι περιπέτειες, οι νέοι χαρακτήρες, οι σχεδόν απανωτές ανατροπές ήταν χαρακτηριστικά που με άφησαν και πάλι ικανοποιημένο. Ο συγγραφέας εξακολουθεί να μην προχωράει σε ψυχογραφήματα των ηρώων του, κρατά ακόμη μονοδιάστατους τους χαρακτήρες του (οι καλοί παραμένουν καλοί και οι κακοί το ίδιο) και από δω και πέρα διαβλέπω πως η συνταγή θα είναι σχεδόν σαπουνοπερική. Απάτες, κόλπα με το χρηματιστήριο και την τέχνη, γυναίκες που θέλουν κάτι παραπάνω από αυτόυς που αποπλανούν, εκδίκηση, πλούτη, μίση, πάθη. Εμένα μ’ αρέσουν οι σαπουνόπερες, εσάς;

Τι ξεχώρισα στο τρίτο βιβλίο της σειράς;

-τις προσπάθειες του Άλεξ Φίσερ, παλιού εχθρού του Τζάιλς Μπάριγκτον, να καταστρέψει τον υποψήφιο βουλευτή των Εργατικών συμμετέχοντας ο ίδιος ως αντίπαλός του με τις ευλογίες των Συντηρητικών στην περιφέρεια Λιμένος Μπρίστολ.

-την τυχοδιώκτρια Βιρτζίνια Φένικ και τον εκπληκτικό ρόλο που διαδραμάτισε ως άπληστη γυναίκα που έκανε υποχείριό της τον Τζάιλς κι έζησε μια τεράστια ανατροπή, μόνο και μόνο για να ενώσει τις δυνάμεις της με τον Φίσερ, αποζητώντας εκδίκηση.

-τον διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζουν εκδοτικά και δημοσιοσχετίστικα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αγγλία τα μυθιστορήματα και τον τρόπο πώλησής τους, τα ποσοτά επί των κερδών και την υποδοχή και φιλοξενία των συγγραφέων στους οποίους στηρίζονται οι αντίστοιχοι εκδοτικοί οίκοι για να βγάλουν κέρδος (ο Χάρι Κλίφτον, χάρη στην εμπειρία του στη φυλακή στα προηγούμενα βιβλία και φυσικά στη γραφή του έγραψε δύο συναρπαστικά αυτοβιογραφικά βιβλία και τώρα μια σειρά βιβλίων με ήρωα έναν αστυνομικό που κάνουν θραύση).

-το κοινοβουλευτικό σύστημα της Αγγλίας και ο τρόπος που διεξάγονται οι εκλογές και η καταμέτρηση ψήφων, αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι, μιας και ο συγγραφέας ήταν σχετικά υπέρ το δέον αναλυτικός, μόνο και μόνο για να χαρίσει μια σειρά από έξυπνες ανατροπές στο έργο του.

-τη μονοσέλιδη αναφορά του ονόματος της Αγκάθα Κρίστι ως αντίπαλου δέους του Άρθουρ Κλίφτον στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας!

Στο «Κρυμμένο μυστικό» λοιπόν, η πολιτεία καταλήγει ποιος δικαιούται να κληρονομήσει την περιουσία και τον τίτλο των Μπάρινγκτον (παραδόξως κανείς από τους Χάρι και Τζάιλς δεν κρατάει κακία ο ένας στον άλλον), η Έμμα ξεκινάει σπουδές ώστε να αποτελέσει αργότερα μέλος του ΔΣ της ναυτιλιακής εταιρείας των Μπάριγκτον, ο Χάρι και η Έμμα αναζητούν τη χαμένη νόθα κόρη του πατέρα τους που μεγαλώνει σε ίδρυμα μετά τον θάνατο των γονιών της, ο Σεμπάστιαν μεγαλώνει και αρχίζει κι αυτός τις σπουδές αλλά μια παρεξήγηση θα τον οδηγήσει στα νύχια του Πέδρο Μαρτίνες, ο Τζάιλς Μπάριγκτον αγωνίζεται να εκλεγεί ενώ ο αντίπαλός του, Χάρι Φίσερ, χρησιμοποιεί τα πάντα για να μη συμβεί αυτό και τέλος μαθαίνουμε πόσο αδίστακτος μπορεί να φανεί ο Πέδρο Μαρτίνες αν κάποιος ανατρέψει τα σχέδιά του. Φυσικά το βιβλίο κλείνει με άλλο ένα cliffhanger: με ένα τροχαίο ατύχημα αλλά στο επόμενο βιβλίο θα μάθουμε την τύχη των επιβατών! Πάντως, εξακολουθώ να έχω ενστάσεις ως προς το γεγονός πως η Έμμα και ο Χάρι είναι ετεροθαλή αδέλφια αλλά ζουν ευτυχισμένοι με την οικογένεια που δημιούργησαν.

Πάνος Τουρλής