Το κουκλόσπιτο

της Jessie Burton

b206609Ολλανδία 1686. Η δεκαοχτάχρονη Νέλλα Όορτμαν φτάνει στο σπίτι του αρραβωνιαστικού της και μέλλοντα συζύγου Γιοχάννες Μπραντ. Ο Γιοχάννες είναι έμπορος στην Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και ταξιδεύει συνέχεια, παραμελώντας ερωτικά και κοινωνικά τη Νέλλα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στο ίδιο σπίτι μένουν η αδελφή του Γιοχάννες, Μάριν, μια μυστηριώδης γυναίκα, σκληρή, άτεγκτη, αυστηρή και οι υπηρέτες Όττο και Κορνήλια. Ποια θα είναι η ζωή της Νέλλα από δω και πέρα; Πώς θα της φερθεί η νέα της οικογένεια; Και ποιος είναι ο μυστηριώδης κατασκευαστής του κουκλόσπιτου που της χαρίζει ο άντρας της;

Ένα καλογραμμένο βιβλίο, αργό στην εξέλιξη της πλοκής όμως αποδίδει πιστά την εποχή, τον τόπο, τους χαρακτήρες και τις αντιλήψεις της Ολλανδίας του 17ου αιώνα. Το εμπόριο, η επιδίωξη για νέα κέρδη, η αγωνία να μη σαπίσει το φορτίο της ζάχαρης πριν παραδοθεί στους πελάτες (απίστευτα μεγάλες συζητήσεις εις βάρος της πλοκής), η αυστηρή νομολογία, οι καθόλου διαχυτικές σχέσεις μεταξύ των συμπολιτών κλπ. είναι ένα πολύ όμορφο υπόβαθρο για την πλοκή της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως.

Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι ένα κουκλόσπιτο, γεμάτο μινιατούρες και κουκλάκια, που με τρόμο η Νέλλα διαπιστώνει ότι αναπαριστούν τα μέλη της νέας της οικογένειας! Και ακόμη χειρότερα, αν συμβούν οποιεσδήποτε αλλαγές στο σπιτικό τους, τα κουκλάκια αποκτούν τις νέες αλλαγές στη φιγούρα τους! Αυτό ήταν που με κράτησε ως το τέλος, θέλόντας να δω πού θα καταλήξει αυτή η απίθανη ιστορία και ποιος είναι ο μινιατουροποιός και πώς γνωρίζει μύχια μυστικά και σκέψεις! Δυστυχώς αυτή η ιδέα δεν αναλύεται όσο θα έπρεπε και ουσιαστικά δεν επιλύεται, αφήνοντάς με ανικανοποίητο (εκτός κι αν ετοιμάζεται δεύτερο βιβλίο!). Αντίθετα, δύο σοβαρές ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας με καθήλωσαν, αγνοώντας το τι μέλλει γενέσθαι με το κουκλόσπιτο. Δύο αλλαγές που τοποθέτησαν τους πρωταγωνιστές σε νέο πρίσμα και ανέτρεψαν ριζικά την ως τότε πορεία του μυθιστορήματος.

Η συγγραφέας απέδωσε πιστά την εποχή και τους ανθρώπους, με κέρδισε με τον έξπυνο χειρισμό των πρωταγωνιστών της, δυστυχώς όμως η εξέλιξη ήταν αργή και η κεντρική ιδέα δεν αναπτύχθηκε όσο θα έπρεπε. Το συνιστώ για την υποβλητική ατμόσφαιρα και τις εκπλήξεις που περιμένουν τον αναγνώστη στην πορεία του κειμένου!

Πάνος Τουρλής