Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

του Hans Christian Andersen

Οι εκδόσεις Μίνωας με την τρυφερή γραφή της Μαρίας Δασκαλάκη και την υπέροχη εικονογράφηση των Θάνου Τσίλη και Ειρήνης Ζελέσκου επανασυστήνουν στο αναγνωστικό κοινό το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, την κλασική ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Σε μεγάλη, σκληρόδετη έκδοση, το όμορφο και συγκινητικό αυτό παραμύθι είναι εδώ για να το αγαπήσουν τα μικρά παιδιά και να το θυμηθούν οι μεγάλοι.

Το λεξιλόγιο είναι πλούσιο, οι προτάσεις είναι εύληπτες και η ατμόσφαιρα που ξεχειλίζει από τις σελίδες μυρίζει σπιτικό φαγητό, χαρά και ανεμελιά. Η εικονογράφηση των καλλιτεχνών που μας χάρισαν δείγματα της δουλειάς τους ήδη μέσα από τη σειρά Κλασικοί Θησαυροί των ίδιων εκδόσεων αναπαριστούν εύστοχα το σκοτεινό και κρύο περιβάλλον του κοριτσιού αλλά και το φωτεινό, ανέμελο ζεστό σπίτι που δε θα γνωρίσει ποτέ.

Επιπλέον, στη σημερινή εποχή, το παραμύθι αποκτά μιαν άλλη διάσταση, μιας και τα φετινά (και δυστυχώς όχι μόνο φετινά) Χριστούγεννα θα υπάρξουν προσφυγόπουλα που θα νιώθουν ακριβώς όπως το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Παιδιά που δε θα έχουν καν την ελπίδα μιας πρόσκαιρης ζέστης από ένα σπίρτο και ο Άη Βασίλης θα τα αναζητά στους ανώνυμους καταυλισμούς του κόσμου.

Μια υπέροχη έκδοση, φροντισμένη και επιμελημένη με αγάπη, από εκδόσεις που στηρίζουν και νοιάζονται για το παιδικό βιβλίο εδώ και πολλά χρόνια.

Πάνος Τουρλής