Το 1ο έγκλημα

του James Patterson

Ένας κατά συρροήν δολοφόνος στο Σαν Φρανσίσκο σκοτώνει νιόπαντρα ζευγάρια το αργότερο 24 ώρες από την τελετή του γάμου τους. Η Λίνζι Μπόξερ είναι επιθεωρητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της πόλης και η υπόθεση αυτή είναι πολύ δύσκολη. Στο πλάι της είναι η επί δέκα χρόνια παντρεμένη φίλη της, Κλερ Γουόσμπερν, επικεφαλής ιατροδικαστής της πολης. Η δημοσιογράφος Σίντι Τόμας εργάζεται στην τοπική εφημερίδα Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ και αναλαμβάνει το ρεπορτάζ για την υπόθεση. Και όταν όλα τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν τον ένοχο η Λίνζι ενημερώνει την αντεισαγγελέα Τζιλ Μπέρνχαρντ. Με αυτήν την υπόθεση ξεκινάει δουλειά η Γυναικεία Λέσχη Φόνων, μια ιδιότυπη παρέα τεσσάρων γυναικών που ανακαλύπτουν κοινά σημεία αναφοράς και μια χημεία που θα τις βοηθήσει να λύνουν τις υποθέσεις που παρουσιάζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και πληροφορίες.

Κλασικός, αγαπημένος Πάτερσον, κλασική αγαπημένη αστυνομική πλοκή. Με τις ανατροπές της, την κινηματογραφική, σχεδόν σεναριακή γραφή της, τον αγώνα ενάντια στον χρόνο, την κλιμάκωση της υπόθεσης, το κλείσιμο του ματιού, ό,τι θέλει να βρει δηλαδή κανείς σε βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα. Μέχρι στιγμής ακούω αντικρουόμενες απόψεις για τον Πάτερσον, από το ότι επαναλαμβάνεται μέχρι ότι γράφει κατά παραγγελία βιβλία-φασόν ή ακόμη ότι γράφει επιφανειακά. Προσωπικά, ακόμη δεν έχω βαρεθεί. Έχει ακριβώς ό,τι μου αρέσει να διαβάζω σε θριλεράκια του είδους του και το γεγονός ότι κατάλαβα σχεδόν αμέσως πως ο ένοχος δεν είναι ο ένοχος και έχει ζουμί η υπόθεση δε με αποκαρδίωσε καθόλου, γιατί απλώς ήθελα κι άλλο!

Το 1ο έγκλημα είναι ένα θρίλερ μυστηρίου, γεμάτο σασπένς και εκπλήξεις από την πρώτη ως την κυριολεκτικά τελευταία σελίδα. Με ικανοποίηση πρόσεξα ότι οι τέσσερις γυναίκες δε δημιούργησαν τη Γυναικεία Λέσχη Φόνων για να πίνουν τσάι και να κουτσομπολεύουν, ούτε για να αναλώνονται σε κοινωνικούς σχολιασμούς άνευ ενδιαφέροντος. Με εφαλτήριο την υπόθεση που καλείται να επιλύσει η Λίζι, συγκροτείται ένα ετερόκλητο σύνολο που έχει κάποια κοινά σημεία αναφοράς και αυτή ακριβώς η παρέα έχει τα συστατικά εκείνα που αληθοφανώς επιλύουν την υπόθεση ή έστω την προχωράνε παρακάτω. Μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί τουλάχιστον 12 βιβλία κι εύχομαι ολόψυχα να μην ξεφουσκώσει η ιδέα αυτή.

Η Λίζι μας απασχόλησε λίγο περισσότερο εδώ, μιας και γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός συνεργάτη της υπόθεσης ενώ ταυτόχρονα παλεύει με μια σπάνια ασθένεια, οπότε είναι συγκρατημένη στα αισθήματά της, μιας και δε θέλει να ξεκινήσει κάτι καταδικασμένο να τελειώσει και μάλιστα σύντομα. Η ερωτική αυτή ιστορία δεν είχε πολύ συναίσθημα, αντίθετα, ακολουθούσε τον φρενήρη ρυθμό της υπόθεσης και πέρασε από όλα τα στάδια μιας σχέσης. Δε βάθυνε αρκετά, δεν προσέδωσε ολοκλήρωση χαρακτήρων όμως με συγκίνησε, αν και η κατάληξη αυτής της σχέσης μου φάνηκε ολίγον κλισέ. Θα κερδίσει τη μάχη με την ασθένεια η Λίζι; Έχει δικαίωμα στο όνειρο την ίδια στιγμή που κάποιος αδίστακτος δολοφόνος τσαλαπατάει αυτά ακριβώς τα όνειρα νέων παιδιών;

Η ταυτότητα του δολοφόνου ήταν ένας δύσκολος γρίφος, που μου θύμισε αρκετά ένα άλλο θριλεράκι, του Γουίλλιαμ Ντίαλ, ως προς τις απανωτές ανατροπές και τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα στοιχεία ένα προς ένα και οι ενδείξεις που μετατρέπονται σταδιακά σε αποδείξεις υποδεικνύνουν έναν και μόνο για δολοφόνο, είναι όμως αλήθεια αυτό ή κάποιος προσπαθεί να τον παγιδέψει; Κι αν είναι κάποιος παλιός εχθρός του γιατί θέλει να τον καταστρέψει; Πώς συνδέονται αυτοί οι δύο άνθρωποι στην πλεκτάνη; Πώς θα αποκαλυφθεί η μεγάλη αλήθεια, που με άφησε άφωνο και με κέρδισε απόλυτα;

Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τη Γυναικεία Λέσχη Φόνων είναι ένα γρήγορο βιβλίο, με καταιγιστική δράση, γρήγορους ρυθμούς, ανατροπές και ένταση. Μόλις το τελείωσα, έσπευσα στο ράφι της βιβλιοθήκης μου για να διαβάσω το επόμενο!

Πάνος Τουρλής