Τι συμβαίνει με την κυρία Στριμμένου

της Εύας Κασιάρου

Ο Μανόλης Κουλούρης (ή Μαυροπόδης, όπως τον φωνάζουν από ένα σημάδι στο κάτω άκρο του) αλλάζει σχολείο και γνωρίζει την κυρία Στριμμένου, μια δασκάλα απότομη, φωνακλού και αγενή που δε χάνει ευκαιρία να προσβάλλει και να τιμωρεί μαθητές. Τι κρύβεται άραγε από πίσω; Τι ερεθίσματα έχει βιώσει αυτή η γυναίκα και γιατί ξεσπάει έτσι στα παιδιά; Θα βρεθεί άραγε η χρυσή λύση; Θα έρθουν ποτέ κοντά παιδιά και δασκάλα;

Η Εύα Κασιάρου γράφει ένα συγκινητικό παιδικό μυθιστόρημα για τη συμπεριφορά και τις συνέπειες που αυτή έχει στους γύρω μας. Επιλέγει διάφορα περιστατικά ηρωισμού, τρυφερότητας, αυθορμητισμού και φιλίας για να δείξει όσο γίνεται καλύτερα τη σχέση μεταξύ της κυρίας Στριμμένου και των παιδιών, τα οποία προσπαθούν να την προσεγγίσουν με επικεφαλής τον Μαυροπόδη. Στο κείμενο υπάρχει και χιούμορ σε σωστές δόσεις για να ελαφραίνουν όσο γίνεται τα άσχημα περιστατικά. Το μυστήριο της συμπεριφοράς λύνεται όταν φωτίζεται η πλευρά της δασκάλας, η οποία έχει μια πραγματικά πολύ συγκινητική ιστορία να αφηγηθεί κι έτσι κατάφερε να κερδίσει τη συμπάθειά μου, χωρίς όμως αυτό να δικαιολογεί τους τρόπους της. Κι έτσι στο τέλος μένει το μεγαλύτερο βήμα: η συγνώμη. Η συγγραφέας δείχνει μέσα από έξυπνα αφηγηματικά τρικ πώς είναι καλύτερο να μιλήσει κανείς για να επανορθώσει και να ξανακερδίσει τη χαμένη αγάπη και εμπιστοσύνη.

Η εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου είναι λεπτομερής και ρεαλιστική. Δοσμένη μόνο σε διχρωμία (πράσινο και ασπρόμαυρο) ζωντανεύει τις χαρακτηριστικότερες σκηνές του βιβλίου ενώ πολλές φορές οι εκφράσεις του προσώπου, οι κινήσεις των ηρώων και το όλο στήσιμο μου θύμισαν τα υπέροχης αισθητικής manga. Τα παιδιά έχουν το καθένα τον δικό του τύπο και η σχολική αίθουσα ζωντανεύει με ενδιαφέρουσες σκηνές. Τι ρόλο παίζει η αράχνη στο εξώφυλλο; Αυτό αφήνω να το ανακαλύψουν τα παιδιά που θα διαβάσουν το μυθιστόρημα.

«Τι συμβαίνει με την κυρία Στριμμένου;» μαθαίνουν οι μικροί αναγνώστες από 8 ετών και πάνω με τον καλύτερο και διδακτικότερο τρόπο, που τους δείχνει πόσο σημαντική είναι η φιλία και οι τρόποι καλής συμπεριφοράς αν δε θέλουν να μείνουν μόνα τους. Η συγνώμη, η αγάπη και η καλοσύνη είναι τα καλύτερα εφόδια για να μεγαλώσουμε σωστά και με αγάπη στη ζωή μας.

Πάνος Τουρλής