Τι σκαρώνει ο λύκος;

της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

b209541Τι σκαρώνει ο λύκος; Γιατί κουβαλάει ένα σακί πατάτες; Τι θα κρεμάσει στο σκοινί που απλώνει; Γιατί ακονίζει τα μαχαίρια του; Το χωριό που τον φιλοξενεί είναι ανάστατο! Από πού ήρθε και γιατί; Γιατί είναι στο χωριό τους; Λύκος είναι, κακό θα θέλει να κάνει! Ο Κάστορας ο μανάβης, ο Σκαντζόχοιρος και η Χελώνα, η Πάπια ο φούρναρης, η Λαγουδίνα η περιπτερού, ο Αρκούδος ο μπακάλης, ο Ασβός ο τσαγκάρης αρχίζουν να φοβούνται για τις ζωές τους και για τις οικογένειές τους, ώσπου ο Σκύλος ο αστυφύλακας αναλαμβάνει δράση! Και τότε ανατρέπονται τα πάντα!

Υπέροχα συγκλονιστικό! Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει άλλο βιβλίο για παιδιά που να με τάραξε τόσο πολύ! Χωρίς υπερβολικά πολλές σκηνές, χωρίς θαμμένα βαθιά νοήματα, μόνο με εικόνες μεγάλες και πολύχρωμες και σωστά φωτισμένη πλοκή, η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου αφήνει την ιστορία να μιλήσει από μόνη της και να δαγκώσει ο αναγνώστης με δική του πρωτοβουλία τη γλώσσα του, ακριβώς γιατί σκέφτηκε όσα θα σκεφτόταν κάθε άνθρωπος που είναι υποταγμένος στην άντληση βιαστικών συμπερασμάτων! Χωρίς να είναι φοβιστικό για το μικρό παιδί, που αντίθετα σίγουρα θα το διασκεδάσει, ο ενήλικας αναγνώστης που θα συντροφεύει το σποράκι του στο διάβασμα αυτής της ιστορίας θα αναγνωρίσει πολλά στραβά χαρακτηριστικά της κοινωνίας, απλά θα έχει την ελπίδα πως οι μικροί μας φίλοι, έχοντας κατά νου τέτοιες όμορφες ιστορίες, θα ετοιμάσουν έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς προκαταλήψεις και ξενοφοβία.

Ένα υπέροχο κείμενο για παιδιά από 4 ετών και πάνω, εικονογραφημένο τόσο γλυκά και ρεαλιστικά από τη Γεωργία Στύλου (μα ο Αρκούδος ο μπακάλης δεν είναι ίδιος ο Μίσα των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας;) που θα βοηθήσει να αρχίσουμε να βλέπουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, τον διπλανό μας αντικειμενικά και αμερόληπτα!

Πάνος Τουρλής