Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι

της Ιωάννας Μπαμπέτα

Στην Πολιτεία του Αισώπου που είχε δάση και λιβάδια, ποτάμια και λίμνες, βουνά και θάλασσες, ζούσε ο αγαπημένος παραμυθάς μικρών και μεγάλων, ο Αίσωπος. Από το παράθυρο του σπιτιού του παρακολουθούσε ζώα μικρά και μεγάλα να συζητούν, να μαλώνουν, να γλεντούν, να χαίρονται και να θυμώνουν. Έπειτα έπαιρνε το φτερό του, το βουτούσε στο μελάνι και κάθε φορά μια νέα ιστορία γέμιζε το χαρτί.

Η Ιωάννα Μπαμπέτα διασκευάζει με τον δικό της τρόπο τους μύθους του Αισώπου, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον σύμπαν και συστήνοντας νέους φίλους στα παιδιά από 2 ετών και πάνω. Ο νέος τίτλος της σειράς, «Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι», μας συστήνει τον τεμπέλη τζίτζικα και το εργαζόμενο μυρμήγκι. Η συγγραφέας στήνει από την αρχή την ιστορία και την αναλύει σε μικρά συναρπαστικά γεγονότα που τραβούν το ενδιαφέρον, με τον Αίσωπο να εμφανίζεται στην αρχή και στο τέλος των παραμυθιών για να δώσει το ηθικό δίδαγμα της κάθε ιστορίας. Χορός και τραγούδι ή σκληρή δουλειά; Πώς και γιατί πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το αύριο;

Η εικονογράφηση του Γιώργου Πετρίδη είναι ιδανική και κατάλληλη, μιας κι έχει επιλέξει ζωηρά χρώματα κι έχει πλαισιώσει τα καθαυτά γεγονότα με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, που ζωντανεύουν τον μικρόκοσμο στον οποίο κινούνται οι ήρωες της κάθε ιστορίας. Ο Αίσωπος εμφανίζεται εντελώς διαφορετικός απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς και ταυτόχρονα πιο προσιτός στα σημερινά παιδιά. Το κάθε ζευγάρι χαρακτήρων πλαισιώνεται κι από διαφορετικά ζωάκια που συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στο άρτιο εικαστικό σύνολο. «Η πολιτεία του Αισώπου» είναι μια υπέροχη και διασκεδαστική σειρά που συστήνει στα παιδιά τον αγαπημένο παραμυθά όλων μας με λιτές και ταυτόχρονα περιεκτικές προτάσεις, ενδιαφέρουσες εξελίξεις και πλούσια εικονογράφηση.

Πάνος Τουρλής