Τα κουπόνια βιβλίου της Eργατικής Eστίας τέλος (;!)

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχει καθιερωθεί το «κουπόνι βιβλίων» αξίας 15 ευρώ από την Εργατική Εστία. Το κουπόνι αυτό προσφέρεται δωρεάν σε εργαζόμενους που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως και τα κουπόνια ψυχαγωγίας, και εξαργυρώνεται στα βιβλιοπωλεία με την προμήθεια βιβλίων.

Η προσφορά αυτή του υπουργείου, δεν έλυνε βέβαια το οικονομικό πρόβλημα των δικαιούχων, αλλά ήταν μια ένδειξη της πρόθεσης της πολιτείας, ώστε μέσω αυτών των κουπονιών να συμβάλλει στην ενίσχυση της προώθησης του βιβλίου και της φιλοαναγνωσίας.

Το κουπόνι ήταν ένα δώρο προς τους εργαζόμενους και κύρια για τα παιδιά τους, το οποίο τους «υποχρέωνε» να επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία και να έχουν καλύτερη επαφή με το βιβλίο. Η σημασία του δεν έχει να κάνει τόσο με την οικονομική συμβολή της πολιτείας, αφού το ποσό είναι πενιχρό, όσο με το γεγονός ότι γινόταν μια προσπάθεια για ανάπτυξη της βιβλιοφιλίας στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι όσοι αποφάσισαν τη διανομή αυτών των κουπονιών, κάτι τέτοιο είχαν κατά νου.

Η νέα καταιγίδα, όμως, των οικονομικών μέτρων, που πλήττει κυρίως τις χαμηλότερες κοινωνικά και οικονομικά τάξεις, φαίνεται ότι αδιακρίτως συμπαρασύρει τα πάντα στο βωμό της λεγόμενης εξοικονόμησης πόρων, ακόμη κι όταν περικόπτονται πενιχρά κονδύλια που αφορούν την παιδεία και τον πολιτισμό μας γενικότερα. Ο λόγος, για τα κουπόνια που, όπως δείχνουν τα πράγματα, φέτος η Εργατική Εστία δεν θα διανείμει, καθώς οι προθεσμίες έχουν ήδη παρέλθει και το υπουργείο τηρεί στάση σιωπής. Η απάντηση των στελεχών του Οργανισμού της Eργατικής Eστίας στα επανειλημμένα ερωτήματα των δικαιούχων είναι: «δεν γνωρίζουμε, περιμένουμε εντολή από το υπουργείο». Η ίδια απάντηση δόθηκε και σ' εμάς και μάλιστα με την προσθήκη ότι: «ίσως φέτος να μην υλοποιηθεί το πρόγραμμα των κουπονιών».

Το μέτρο της δωρεάν διάθεσης κουπονιών πάρθηκε μετά από πρωτοβουλίες του κλάδου των ανθρώπων του βιβλίου και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και ενίσχυσε, εκτός των άλλων, και τον κλάδο των βιβλιοπωλών που πλήττεται βάναυσα από το «μνημόνιο», αφού το βιβλίο είναι από τα πρώτα αγαθά που περικόπτει κανείς όταν τα οικονομικά του μειώνονται. Τα κουπόνια, επίσης, ήταν μια ηθική στήριξη της πολιτείας προς το χώρο του βιβλίου (εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, μεταφραστές, τυπογράφοι κ.ά.), αφού με αυτή την προσφορά το Υπουργείο Εργασίας έδειχνε ότι είναι κοντά στις προσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποί του για να στηρίξουν το βιβλίο και τον πολιτισμό μας γενικότερα.

Θεωρούμε ότι σε κάθε προοδευτική πολιτεία, που πρέπει να προτάσσει την παιδεία και τον πολιτισμό του λαού, δεν αρμόζουν ενέργειες όπως αυτή της διακοπής του προγράμματος χορήγησης κουπονιών για την αγορά βιβλίων. Τη στιγμή μάλιστα που το βιβλίο, το τελευταίο διάστημα, πλήττεται από όλες τις πλευρές, δέχεται ακόμη ένα πλήγμα από την ίδια την πολιτεία (μέσω και της αύξησης του ΦΠΑ) που κόβει ακόμη και τα ελάχιστα χρήματα για την αγορά του, χρήματα που έδιδε από τα ταμεία και τις εισφορές των εργαζομένων.

Καλούμε, λοιπόν, το Υπουργείο Εργασίας και την Eργατική Eστία να επανεξετάσουν το συγκεκριμένο ζήτημα και άμεσα να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης κουπονιών πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου, ώστε να μπορέσουν οι γονείς να κάνουν χρήση αυτής της κοινωνικής παροχής για τα παιδιά τους.

Αντώνης Μαλλιάρης

Εκδότης - Βιβλιοπώλης