Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου

της Λένας Βλασταρά

Ένα υπέροχο παραμύθι για παιδιά 3-7 ετών που αφορά τη φιλία και το πώς μπορούν οι φίλοι να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη ζωή σου. Οι φίλοι είναι πλάσματα που θα σε αγαπήσουν γι’ αυτό που είσαι και θα σε καθοδηγήσουν να βρεις τα σωστά μονοπάτια ώστε να χτίσεις μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Είναι δίπλα σου, σε αγαπάνε, σε νοιάζονται γιατί σε επέλεξαν και γιατί κάτι πάνω σου τους τράβηξε ώστε να θέλουν να μοιράζονται μαζί σου τα μυστικά της ζωής.

Η ιστορία είναι πανέμορφη, συγκινητική και αστεία. Ο δράκος Κυριάκος στα πρώτα του γενέθλια, προσπαθώντας να σβήσει τα κεριά της τούρτας του, φυσάει φωτιές και κάνει την τούρτα κάρβουνο, κάτι που τον πληγώνει θανάσιμα και αποφεύγει τα πάρτι γενεθλίων (μέσα στην τραγικότητά της ήταν η πιο κωμική σκηνή του βιβλίου!). Ο Θανάσης ο βάτραχος, η Μαριλένα η φώκια, ο Σάκης ο σκίουρος και η Ελίζα η αλεπού στενοχωριούνται που ο δράκος Κυριάκος κλείστηκε στον εαυτό του. Πώς θα τον βοηθήσουν να βρει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση; Τι λύση θα σκεφτούν; Θα καταφέρουν να ανεβάσουν την ψυχολογία του καλύτερού τους φίλου;

Το κείμενο είναι καλογραμμένο, τρυφερό και αστείο και συνοδεύεται από μια πολύχρωμη, ολοζώντανη εικονογράφηση, που δίνει τρισδιάστατη υπόσταση στους ήρωες του βιβλίου. Η γραφή της μίας και η γραμμή της άλλης είναι ο ιδανικός συνδυασμός για ένα αξιόλογο παραμύθι με νοήματα και ουσιαστικό περιεχόμενο. Πολύ χάρηκα που η Λένα Βλασταρά έγραψε κάτι τόσο τρυφερό και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει και συνέχεια, γιατί ο δράκος Κυριάκος έχει πολλές περιπέτειες ακόμη να μοιραστεί μαζί μας. Συγχαρητήρια και στις δυο γυναίκες για την άψογη δουλειά τους!

Πάνος Τουρλής