Τα αυγά και τα μάτια σου & Οι καταπληκτικές περιπέτειες του Άλεξ ντι Σλέξινγκτον

της Μαρίας Προδρόμου & του Ηλία Βασιλείου

Η Ελληνοεκδοτική προτείνει δύο παιδικά μυθιστορήματα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, όπου στη μία διασκεδάζουμε προσπαθώντας να μάθουμε ποιος έκλεψε τα αυγά από το κοτέτσι και στην άλλη κατανοούμε και μαθαίνουμε πολλά για τη δυσλεξία. Ας τα δούμε αναλυτικά!

Ο Άρης είναι ένας μικρός βιβλιοφάγος που τρελαίνεται να γράφει ιστορίες μυστηρίου. Επειδή νομίζει ότι κανένας δεν τον καταλαβαίνει προσπαθεί να φέρνει σε πέρας κάθε πρόβλημα που προκύπτει για να αποδείξει την αξία του. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, η γιαγιά επισκέπτεται μια φίλη της σ’ ένα νησί και παίρνει μαζί της τα δυο μεγαλύτερα εγγόνια της, τον Άρη και τον Θανάση. Η περιπέτεια ξεκινάει αμέσως, αφού εδώ και μια βδομάδα η κυρία Αλεξάνδρα χάνει τα αυγά από το κοτέτσι της. Ποιος τα κλέβει και γιατί; Ποιοι είναι οι πιο πιθανοί ύποπτοι; Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Πώς γίνεται η γειτόνισσα να φτιάχνει κέικ με ολόφρεσκα αυγά χωρίς να έχει κοτέτσι; Η δεύτερη διασκεδαστική περιπέτεια του μικρού Άρη που διαδραματίζεται ένα μήνα μετά την πρώτη με έκανε να γελάσω πολύ με τα καμώματα των παιδιών ενώ απολάμβανα τις διαρκείς ανατροπές. Όλοι είναι ύποπτοι κι όλοι έχουν ενδείξεις ενοχής αλλά ο Θανάσης και ο Άρης έχουν δικούς τους, απροσδόκητους τρόπους να σβήνουν από τη λίστα τους υπόπτους, με αποτέλεσμα να τρελαίνουν γιαγιά και φίλη!  Έτσι ξεκινάει μια υπόθεση που εμπλέκει μαστόρους, γειτόνισσες, γάτες και ανυποψίαστους περαστικούς σε ένα μπερδεμένο κουβάρι που όμως έχει μια απλούστατη εξήγηση. Η εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου είναι πολύχρωμη και παραστατική. Οι εικόνες της ντύνουν στην κυριολεξία την κάθε σελίδα, μιας και τα σχέδιά της είτε τρυπώνουν ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου είτε στέκονται με περηφάνια στο πλάι ή απέναντι. Δεν έχουμε μόνο αποτύπωση των γεγονότων που καταγράφει με μαεστρία η συγγραφέας αλλά και την παράθεση αντικειμένων που εικονοποιούν την αφήγηση, όπως αυτά που απαρτίζουν τον μικρόκοσμο του Άρη, τον κήπο και το σπίτι της κυρίας Αλεξάνδρας κ. ά. Πολύχρωμα, εκφραστικά και χαριτωμένα, τα σκίτσα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα της περιπέτειας. «Τα αυγά και τα μάτια σου» είναι μια αστεία ιστορία, με ωραίες ανατροπές, που αποτυπώνει τις διακοπές ενός παιδιού που προσπαθεί να λύσει μυστήρια αντί να κάνει μπάνια και να ξεκουράζεται, αποδίδει σωστά τον ψυχοσυναισθηματικό του κόσμο και φέρνει στη ζωή του τα πάνω κάτω ώσπου να βρεθεί η άκρη του νήματος σε μια υπόθεση γεμάτη μυστήριο, απορίες και εκπλήξεις!

Ο Άλεξ Θεόδωρος ντι Σλέξινγκτον έχει δυσλεξία, δηλαδή τον ενοχλούν «οι μακαρονάδες γραμμάτων με σάλτσα μελάνι μέσα στο βιβλίο», ειδικά το γράμμα έψιλον λες και γεννήθηκε για να τον βασανίζει. Κι όμως είναι ένα πανέξυπνο παιδί που απομνημονεύει όσα βλέπει και ακούει σα να έχει καταπιεί σκληρό δίσκο. Όταν μια μέρα μαθαίνει για τις επιδόσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν και στο σχολείο και για τη μελλοντική του πορεία τα πάντα αλλάζουν στη ζωή του κι αποκτά κίνητρο για μάθηση και αντιμετώπιση της δυσκολίας του. Ο Ηλίας Βασιλείου, με διδακτορικό στις μαθησιακές δυσκολίες, έγραψε μια γλυκιά και τρυφερή ιστορία αφιερωμένη σε όσους έχουν δυσλεξία, γραμμένη με τέτοιο τρόπο που τονίζει τα προβλήματά τους για να τους κατανοήσουμε, τα προτερήματά τους για να τα τονίσουμε και τις δυσκολίες τους για να τους βοηθήσουμε. Οι φίλοι του Άλεξ ντι Σλέξινγκτον, ο Ζαχαρίας Φουέντες, ο Τριαντάφυλλος Τορτελίνι (θέλω κι εγώ ένα τέτοιο επίθετο!), η Παγώνα Τσανγκ και άλλοι, με ευφάνταστα ονόματα και ελκυστικές προσωπικότητες, είναι πάντα στο πλάι του! Στο υπέροχο αυτό κείμενο κατάλαβα επιτέλους τι σημαίνει δυσλεξία και πόσο άσχημα νιώθουν όσοι πηγαίνουν ακόμη σχολείο και αντιμετωπίζουν ένα περιβάλλον χωρίς κατανόηση και ουσιαστική βοήθεια. Ο συγγραφέας βάζει τα δυνατά του για να απλοποιήσει (όσο γίνεται, βέβαια) τις δύσκολες καταστάσεις και μέσα από πλούσιο λεξιλόγιο και ενδιαφέρουσες ανατροπές έρχεται κοντά σε αυτά τα παιδιά για να τα βοηθήσει εποικοδομητικά. Οι συμβουλές του στο Επίμετρο του βιβλίου προσφέρουν ακόμη περισσότερη γνώση πάνω στο θέμα αυτό ενώ με τον κωδικό QR Code που υπάρχει στο βιβλίο ο αναγνώστης ακούει το βιβλίο σε αφήγηση της Δάφνης Καφετζή. Η εικονογράφηση του Αχιλλέα Ραζή είναι ρεαλιστική και αναμιγνύει ιδανικά τη φαντασία και την πραγματικότητα που υπάρχει στο μυαλό του Άλεξ και γενικότερα κάθε παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες.

Πάνος Τουρλής