Στα ίχνη του Ομήρου

του Κώστα Στοφόρου

Η αγαπημένη παρέα από τον «Κώδικα της Λέρου», την «Πέμπτη πόλη των Δωριέων» και την «Κούπα του Πτολεμαίου» επέστρεψε με ένα ταξίδι στη Χίο. Για άλλη μια φορά η συναρπαστική γραφή του κυρίου Κώστα Στοφόρου ταξιδεύει τους αναγνώστες από 11 ετών και πάνω στη μυροβόλο Χίο, στα έπη του Ομήρου, στη Γραμμική Γραφή Β, σε ένα συγκλονιστικό μυστικό που θα αλλάξει για πάντα την αρχαία ελληνική γραμματολογία. Πώς συνδέονται οι ανεξήγητες σημειώσεις που βρέθηκαν στο Βουκουρέστι, σε μια κασετίνα με την πρώτη ανυπόγραφη έκδοση του «Φρανκενστάιν» της Μαίρη Σέλλεϋ, με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και την άφιξη στην Ελλάδα του λόρδου Βύρωνα; Γιατί δολοφονήθηκε ο Μάικλ Βέντρις, ένας αρχιτέκτονας που είχε βάλει στόχο της ζωής του να ξεκλειδώσει τη Γραμμική Β, ανατρέποντας έτσι μια για πάντα όσα ξέραμε για την ελληνική γραφή και πώς συνδέεται αυτό με τα γεγονότα που εξιστορούνται στο σήμερα; Τελικά ο Όμηρος ήταν όντως από τη Χίο; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντώνται για όσους ακολουθήσουν τα «ίχνη του Ομήρου».

Ο κύριος Στοφόρος έχει βελτιωθεί αισθητά ως προς τον τρόπο που χειρίζεται το υλικό του και ως προς τις αφηγηματικές τεχνικές που ακολουθεί. Η ιστορία διαδραματίζεται στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 ενώ ταυτόχρονα στο σήμερα τα παιδιά της αγαπημένης μας παρέας διασκεδάζουν και κάνουν τα μπάνια τους στη Χίο. Η φαντασία του συγγραφέα μπλέκει τα αίτια θανάτου του Μάικλ Βέντρις με ένα μυστικό σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, το οποίο καλείται να επιλυθεί στην εποχή μας από τον παλιό εχθρό των παιδιών, τον Κουρτ Βίντερ! Σε αυτό το βιβλίο πρωταγωνιστούν κάποια από τα φιλαράκια που γνωρίσαμε στα προηγούμενα βιβλία και κάποιοι που έρχονται από ακριβώς το προηγούμενο της σειράς, την «Πέμπτη πόλη των Δωριέων» (ανάμεσά τους και ο αξιαγάπητος αστυνόμος Παπαγεωργίου, με την τρυφερή του σύζυγο!). Φιλίες εδραιώνονται, έρωτες αναπτύσσονται, η Αντιγόνη δεν μπορεί να ξεχάσει την απώλεια που βίωσαν πριν έρθουν στο νησί, νέοι ενδιαφέροντες χαρακτήρες δημιουργούν κωμικοτραγικές σκηνές.

Αγιά Μαρκέλλα, Εμπορειό, Βολισσός, Άγιο Γάλας, Κάμπος και άλλα χωριά και πόλεις του νησιού χτίζουν ένα υπέροχο και ρεαλιστικό σκηνικό, μέσα στο οποίο δρουν, παίζουν, κινδυνεύουν τα μέλη της παρέας που με ταξιδεύει κάθε φορά και σε άλλο σημείο της Ελλάδας. Ο συγγραφέας παραθέτει πάμπολλες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες και διάφορα ιστορικά και λογοτεχνικά στοιχεία, που τα μπλέκει μεταξύ τους αρμονικά, χωρίς πλατειασμούς, δημιουργώντας κίνητρα στους μικρούς αναγνώστες να ψάξουν περαιτέρω. Φώτης Αγγουλές, Μάικλ Βέντρις, Όμηρος, Γιάννης Ρίτσος, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Βύρων, Αδαμάντιος Κοραής, Μαίρη και Πέρσι Σέλευ, όλοι εδώ για να δημιουργήσουν ένα μυθιστόρημα ανυπολόγιστης εγκυκλοπαιδικής αξίας και υψηλής συναισθηματικής έντασης. Χιλιάδες ερωτηματικά, κλιμακούμενη αγωνία, ξενάγηση στα χωριά και τις παραλίες της Χίου, με πολλά ιστορικά στοιχεία που δύσκολα θα βρουν οι μικροί αναγνώστες στα σχολικά βιβλία.

Ένα υπέροχο, καλογραμμένο, ανατρεπτικό αστυνομικό μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους που με συντρόφεψε ευχάριστα και με έκανε να χάσω αρκετές στάσεις λεωφορείου μέχρι να το τελειώσω. Ο κύριος Στοφόρος ξέρει να γράφει και να εξισορροπεί τα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία με το σασπένς. Θα τονίσω για πολλοστή φορά ότι το ανυπέρβλητο ταλέντο του είναι ένα κράμα της εγκυκλοπαιδικότητας της Αντιγόνης Μεταξά, της φροντίδας της Πηνελόπης Δέλτα και της αγωνίας στα βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον.

Το τεκμηριωμένο, ανατρεπτικό μυθιστόρημα «Στα ίχνη του Ομήρου» αποκαλύπτει ένα μυστικό που κρατήθηκε αιώνες φυλαγμένο σε μια σπηλιά και αφορά τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας. Πότε περιγράφοντας σκηνικά από το παρελθόν που ενώνονται μεταξύ τους με εφευρετική αληθοφάνεια και πότε καταγράφοντας ρεαλιστικά, σαν κινηματογραφικές σεκάνς, τις περιπέτειες που ζουν οι μικροί μας ήρωες, το βιβλίο αποτελεί μία από τις καλύτερες περιπέτειες που έχω διαβάσει ως τώρα και είναι ένα αρμονικό σύνολο πληροφοριών, διασκέδασης και αγωνίας.

Πάνος Τουρλής