Σκάρλετ, η γάτα της φωτιάς

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Η «Σκάρλετ, η γάτα της φωτιάς» είναι το έβδομο βιβλίο της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι», μιας σειράς που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα. Έτσι λοιπόν, ο καταξιωμένος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, κύριος Βασίλης Παπαθεοδώρου, συνεχίζει στη σειρά αυτή να διαλέγει πρωτότυπες, τρυφερές και συναρπαστικές περιπέτειες, όπως αυτήν του συγκεκριμένου βιβλίου.

Η Σκάρλετ είναι μια αδέσποτη γάτα που ζούσε σε μια εγκατελειμμένη αποθήκη της Νέας Υόρκης ώσπου μια μέρα το κτήριο έπιασε φωτιά κι εκείνη έσπευσε να βγάλει τα πέντε γατάκια της από τις φλόγες με ηρωισμό και αυτοθυσία. Η ιστορία της έκανε τον γύρο του κόσμου και κινητοποίησε πολλές φιλοζωικές οργανώσεις. Μάλιστα, μία από αυτές, η North Shore Animal League, θέσπισε και ομώνυμο βραβείο για όσα ζώα επέδειξαν ηρωισμό και αυτοθυσία σώζοντας άλλα ζώα ή ανθρώπους. Η ιστορία είναι γραμμένη απλά και τρυφερά, με τρόπο που δείχνει τα έντονα αισθήματα μητρότητας και τον βαθμό στον οποίο πάλεψε η Σκάρλετ να σώσει τα παιδιά της, αγνοώντας τον κίνδυνο. Η εικονογράφηση της κυρίας Λίλας Καλογερή είναι ζωηρή και βοηθάει πολύ τη φαντασία των μικρών αναγνωστών στην αναπαράσταση της ιστορίας. Αποφεύγει να αποδώσει τον τραυματισμό της γάτας ενώ δίνει έμφαση στην ενότητα της οικογένειάς της καθώς και στον κίνδυνο που διατρέχουν όλοι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στο τέλος του βιβλίου μαθαίνουμε για την πραγματική ιστορία της γάτας της φωτιάς και τον αντίκτυπο που είχε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των αδέσποτων, καθώς και για την ιστορία του γλυκού αυτού και τρυφερού αιλουροειδούς από την αρχαιότητα ως σήμερα.  Έτσι, προστέθηκε άλλος ένας απρόσμενος φίλος στην καλαίσθητη αυτή σειρά των εκδόσεων Καστανιώτη.

Πάνος Τουρλής