Σαν λούνα-παρκ

της Ιωάννας Μπαμπέτα

Γιατί οι γονείς της Λίνας μετακομίζουν συνέχεια; Πώς μπορεί να μοιάσει η ζωή μας με ένα λούνα παρκ; Πώς θα καταφέρει η Λίνα να κερδίσει τη συμπάθεια ενός αγοριού που δεν έχει φίλους αλλά αντίθετα τον κοροϊδεύουν συνέχεια; Πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή μας και πώς μπορούμε να την κερδίσουμε;

Η Ιωάννα Μπαμπέτα έγραψε ένα συγκινητικό παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω και με μάγεψε με τη ματιά που έριξε πάνω στις ζωές της Λίνας και του Βίκτορα. Υπέροχα λόγια, διαχρονικά μηνύματα, ανατροπές και συμβουλές που κυλάνε υποδόρια κάτω από το κείμενο και τα ενστερνίζονται τα παιδιά χωρίς να το καταλάβουν, μιας και λείπει ο διδακτισμός και η αυστηρότητα. Από την αρχή σχεδόν η συγγραφέας δείχνει πόσο προσεκτικά σκύβει πάνω από τα προβλήματα που θα διατυπώσει: «-Έτσι δίνουμε χαρά σε περισσότερα παιδιά, απαντούν οι γονείς της όταν τους παραπονιέται πως έχει μόνο καινούριος φίλους»! Με τον ίδιο τρυφερό τρόπο προσεγγίζει η Λίνα τον νέο της συμμαθητή στο σχολείο και καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθεια και τη φιλία του παρομοιάζοντας τις δύσκολες στιγμές τους με το λούνα παρκ για να τον καταφέρει να χαμογελάσει ξανά. Αν τον κοροϊδεύουν τα μεγαλύτερα παιδιά, να σκέφτεται τη Ρόδα, γιατί από κει ψηλά όλοι φαίνονται μικροσκοπικοί. Αν τον τρομάζουν οι καβγάδες, να σκέφτεται τα συγκρουόμενα. Αν φοβάται, να σκέφτεται το τρενάκι του τρόμου. Αυτές και άλλες συμβουλές χτίζουν σταδιακά μια γερή φιλία και εμψυχώνουν τον Βίκτορα που αρχίζει να αποκτά αυτοπεποίθηση.

Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου είναι απλή και πολύχρωμη, με ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες και μια κάπως αφαιρετική αναπαράσταση του λούνα παρκ, αφήνοντας έτσι το βλέμμα να εστιάσει στα συγκεκριμένα παιχνίδια που χρησιμοποιεί ως παράδειγμα η Λίνα. Τα δυο παιδιά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εικόνες, με τους συνομιλητές τους, τους φίλους, τους συνανθρώπους τους να κινούνται κυρίως στη σκιά. Χρώματα και ρεαλισμός συνταιριάζονται έτσι που ζωντανεύουν ιδανικά την αξιόλογη ιστορία.

Το »Σαν λούνα παρκ» είναι ένα τρυφερό και διαφορετικό παραμύθι που καταγράφει με το οικείο προσωπικό ύφος της Ιωάννας Μπαμπέτα μια ενδιαφέρουσα ιστορία για παιδιά από 6 ετών και πάνω γύρω από το σταδιακό χτίσιμο μιας φιλίας και για το πόσο απλά μπορούν να γίνουν όλα για να αποκτήσουμε δύναμη να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας.

Πάνος Τουρλής