Παιχνίδι του στέμματος

του George Raymond Richard Martin

Το διάβασα και μου άρεσε. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ξενέρωσα, ονόματα, τόποι, γενεαλογίες και να πισωγυρίζω πότε στις τελευταίες με τη γενεαλογία των Βασιλείων και πότε στις πρώτες με τον χάρτη των μυθικών τόπων και λέω αν συνεχίσει έτσι τα παρατάω και κρίμα γιατί είναι καλογραμμένο. Ευτυχώς η υπόθεση και η πλοκή ξετυλίγονται με πολύ καλό τρόπο και δεν σε μπουκώνει με πάρα πολλά στοιχεία. Κάθε κεφάλαιο είναι και το point of view κάθε χαρακτήρα μέσα από την οποία τριτοπρόσωπη αφήγηση ξεδιπλώνεται η πλοκή.

Παρόλο που δεν είμαι φαν των βιβλίων φαντασίας (είμαι πολύ πεζός τύπος) (τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών τον έχω δει σε ταινία) αυτό με κράτησε και καλά θα έλεγα. Ωραίοι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, \"μυθικά\" τοπία και εποχές (το καλοκαίρι και ο χειμώνας κρατάνε χρόνια εναλλάξ), ένα αστυνομικό πρόβλημα (ποιος σκότωσε το Χέρι του Βασιλιά;) (κάτι μου λέει ότι δεν τον σκότωσε ο Νάνος που συλλάβανε), μια ιστορία ανατρεπτική και με πολλές λεπτομέρειες που δεν κουράζουν ούτε είναι άσχετες (ακόμη και η κονταρομαχία για τη στέψη του νέου Χεριού του Βασιλιά ήταν κάλυψη για την απόπειρα δολοφοίας του βασιλιά). Π. χ. ο Στήβεν Κινγκ στον Μαύρο Πύργο που επίσης έφτιαξε μια ιστορία, έναν τόπο και μια εποχή με κούρασε όσο δεν παίρνει με ανούσιες λεπτομέρειες, πράγματα που δεν εξυπηρετούσαν την πλοκή σε σημείο να κάνω ζάπινγκ στις σελίδες για να τελειώνουμε. Εδώ ευτυχώς δεν έχουμε κάτι τέτοιο (ακόμη τουλάχιστον). Μου αρέσει που οι γνήσιοι κακοί (τα σατανικά δίδυμα αδέρφια) σχεδόν δεν παρουσιάζονται (σε κάνα δυο σκηνές εμφανίζονται κι αυτές αρκετά δυνατές αλλά η κακία τους δεν έχει γεμίσει το βιβλίο).

Γενικά βλέπω κάτι να υποφώσκει μέσα σε αυτό το βιβλίο, δεν έχουν ξετυλιχθεί οι χαρακτήρες, δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη οι ιστορίες, τίποτα δεν προχωράει ιδιαίτερα, είμαστε ξεκάθαρα στην αρχή ακόμη της τριλογίας, χωρίς να παρεμβάλλονται, το ξαναλέω, ανούσια πράγματα ή κάτι που να κωλυσιεργεί την υπόθεση. Ό,τι γράφεται είναι απαραίτητο και έχει τη θέση του. Δηλαδή στη συνέχεια η κακιά βασίλισσα και ο σατανικός δίδυμος αδερφός της παίρνουν κυρίαρχο ρόλο; Και παράλληλα οι απόγονοι του κακού βασιλιά που ηττήθηκε από τον τωρινό καλό θα πάρουν τη θέση που τους ανήκει και θα γυρίσουν από την εξορία; Για να πάμε και στον 2ο τόμο!!!! -ποιος έχει άραγε το Σύγκρουση βασιλέων; πρέπει να πάρω τηλέφωνα!!!!-

Πάνος Τουρλής