Οργισμένη Παρασκευή

των Nikki French

Η Φρίντα Κλάιν, η γνωστή ψυχοθεραπεύτρια των Nikki French, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα: θεωρείται ύποπτη για τη δολοφονία του άντρα που ξεβράστηκε στον Τάμεση, κάτι που την αναγκάζει να κρυφτεί και να ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο και τη σύλληψή της, ώστε ν’ αποδείξει την αθωότητά της. Ποιοι θα σταθούν πλάι της σε αυτόν τον αγώνα και ποιοι θα την προδώσουν; Ποιοι είναι σε θέση να στερηθούν ακόμη και την καριέρα τους, υποστηρίζοντας την αθωότητά της και πόσο είναι αναμεμειγμένος σε αυτό ο προαιώνιος εχθρός της, Ντιν Ριβ;

Στο πέμπτο βιβλίο της σειράς, η αφήγηση ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία: η Φρίντα Κλάιν είναι πλέον το θύμα και την κυνηγάει η αστυνομία. Με απανωτές ανατροπές, σελίδα τη σελίδα, ο αναγνώστης ανακαλύπτει όλο και περισσότερο το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον του νεκρού, που ήταν ένα προσφιλέστατο και πολύ αγαπημένο πρόσωπο. Μου άρεσαν τα αίτια και το κίνητρο της δολοφονίας και ο τρόπος με τον οποίο αυτά αποκαλύφθηκαν. Παρ’ όλο που η πλοκή αφορούσε ένα διαρκές ανθρωποκυνηγητό, οι τρόποι που εφεύρισκε η Φρίντα Κλάιν για να ξεφεύγει, οι ανακριτικές της μέθοδοι και οι παγίδες που συναντούσε ήταν διαφορετικά μεταξύ τους και οδηγούσαν σε μα κλιμακωτή ένταση.

Πολύ διακριτικά άρχισε να αχνοφαίνεται ένα, κάτι σαν παραπάνω από φιλικό, ενδιαφέρον μεταξύ της Φρίντα Κλάιν και του επιθεωρητή Κάρλσον κι αν καταλήξει σε ερωτικό θα αποδώσω εύσημα στο συγγραφικό ντουέτο γιατί πρόκειται για τις πιο διακριτικά εξελισσόμενες ερωτικές ιστορίες που έχω διαβάσει ως τώρα, αληθινή, τρυφερή και με σταδιακή ωρίμανση. Δεν υπάρχει δηλαδή τεχνητό συναίσθημα για να εκβιάσει μια ρομαντική ατμόσφαιρα αλλά περνάει από βιβλίο σε βιβλίο σε επόμενη φάση και σε επόμενη ενώ ταυτόχρονα ποτίζει υποδόρια τον αναγνώστη.

Από την άλλη, μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες, όπως για παράδειγμα πώς έφτασε το βραχιόλι της Φρίντα από το νοσοκομείο στα χέρια του προσώπου που δολοφόνησε τον άντρα ή πώς είναι δυνατόν η αστυνομία που αναζητά τη Φρίντα να μην έχει βάλει ανθρώπους της να παρακολουθούν τα σπίτια αν όχι όλων, τουλάχιστον των πιο σημαντικών στη ζωή της, ανθρώπων. Για να μην αναφερθώ στη στενομυαλιά του διοικητή Κρόουφορντ που έριξε όλες τις υποψίες του στη Φρίντα Κλάιν λόγω των παλαιότερων περιστατικών της με την αστυνομία και ίσως ακόμη και του μίσους του γι’ αυτήν, σε συνδυασμό με την τυπολατρεία του.

Η νέα, απόλυτα προσωπική περιπέτεια της ψυχοθεραπεύτριας θα αποδείξει την ικανότητά της να ερευνά, να αναλύει και να ξεφεύγει, θα είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να γλυτώσει και την τσιμπίδα του νόμου; Ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του άντρα; Από ποιον θα πρέπει να φυλαχτεί τελικά η ηρωίδα μας; Στο τέλος της ιστορίας, η προσωωπικότητα της Φρίντα θα τραβήξει το ενδιαφέρον του Υπουργείου Εσωτερικών ενώ η έσχατη σελίδα του βιβλίου δίνει ένα ηχηρό χαστούκι στον ανυποψίαστο αναγνώστη!

Πάνος Τουρλής